Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η διοίκηση της Εθνικής διαρρέει ότι θα καλύψει το 10% της αμκ ή 790 εκατ – Η κρατικοποίηση δεν μπορεί να αποτραπεί γιατί εμφανίζει αρνητικά κεφάλαια -2,8 δισ αυτό σημαίνει ότι τα 790 εκατ αξίζουν 510 εκατ – Αδύνατη η συμμετοχή των Ταμείων

 Η διοίκηση της Εθνικής διαρρέει ότι θα καλύψει το 10% της αμκ ή 790 εκατ – Η  κρατικοποίηση δεν μπορεί να αποτραπεί  γιατί εμφανίζει αρνητικά κεφάλαια -2,8 δισ αυτό σημαίνει ότι τα 790 εκατ αξίζουν 510 εκατ – Αδύνατη η συμμετοχή των Ταμείων
(upd2)Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας, διαρρέει ότι μπορεί να καλύψει το 10% της ελάχιστης συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου των 7,9 δις ευρώ δηλαδή 790 εκατ ευρώ και ότι ουσιαστικά η μάχη της ιδιωτικής Εθνικής ακόμη παίζεται.
Με βάση τις διαρροές η Εθνική έχει εξασφαλίσει την συγκατάβαση επενδυτών και μετόχων ώστε να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει βάσιμες ελπίδες να παραμείνει εν δυνάμει ιδιωτική.
Διαρροές κάνουν λόγο για αραβικό ενδιαφέρον από το Κατάρ και βρετανικό ενδιαφέρον κάποια funds ενώ άλλες πηγές αναφέρονται σε ενδιαφέρον παγκόσμιας τράπεζας.
Πηγή στο ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι η κρατικοποίηση της Εθνικής πρέπει να αποτραπεί καθώς η Τρόικα έχει θέσει όρους ζητώντας την πώληση της τράπεζας με συνοπτικές διαδικασίες σε διεθνείς επενδυτές….και ειδικά ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ωστόσο το γεγονός ότι η Τρόικα έχει ζητήσει όσες τράπεζες κρατικοποιηθούν να πωληθούν – έστω και μειοψηφικά ποσοστά 20-25 -  με συνοπτικές διαδικασίες σε λίγους μήνες καθιστούν τις τωρινές αυξήσεις κεφαλαίου έωλες.
Η Τρόικα ζητάει από το ΤΧΣ, δηλαδή τον έλληνα φορολογούμενο πολίτη, να καλύψει την μαύρη τρύπα της αρνητικής καθαρής θέσης της Εθνικής και εν συνεχεία κάποια ξένη τράπεζα να έρθει να αγοράσει το 20% ή 25% της Εθνικής που θα έχει αξία καθώς δεν θα διαθέτει αρνητική καθαρή θέση.
Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας στην προσπάθεια να συγκεντρώσει τα 790 εκατ ευρώ χρησιμοποιεί όλα τα όπλα στην φαρέτρα της και ορθώς πράττει.
Ωστόσο η περίπτωση της Εθνικής τράπεζας είναι πολύ ειδική και ο κίνδυνος κρατικοποίησης απλά τεράστιος.
Οι πιθανότητες είναι 99% κρατικοποίηση και 1% να παραμείνει εν δυνάμει ιδιωτική.
Η Εθνική θα χρειαστεί 9,75 δις ευρώ κεφάλαια και μαζί με τα 1,35 δισ ευρώ των προνομιούχων μετοχών θα χρειαστεί να επιστρέψει 11,1 δισ ευρώ.
Η Εθνική επίσης διαθέτει και την μεγαλύτερη αρνητική καθαρή θέση -2,8 δισ ευρώ και το ερώτημα που γεννάται είναι ποιος επενδυτής θα συμμετάσχει ή ποιοι επενδυτές θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής τράπεζας εισφέροντας 790 εκατ τα οποία θα αξίζουν 510 εκατ ευρώ;
Ποιοι επενδυτές θα επενδύσουν 790 εκατ που θα αξίζουν 510 εκατ ευρώ και θα κληθούν να καταβάλλουν σε βάθος χρόνου 10,3 δισ ευρώ;
Η Εθνική τράπεζα, διαθέτει επίσης και ένα άλλο συγκριτικό μειονέκτημα.
Εμφανίζει σε προ προβλέψεων βάση ζημίες και είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα σε επίπεδο μητρικής πλην της Finansbank που εμφανίζει ζημίες.
Αντιθέτως η Eurobank που σε μέρος της κοινωνίας θεωρείται «προβληματική τράπεζα» εμφανίζει προ προβλέψεων εντυπωσιακά κέρδη.
Οι μύθοι εύκολα καταρρίπτονται όταν απλά αναγνωστεί ορθά ο ισολογισμός μιας τράπεζας.  
Η περίπτωση της Fairfax που αποδείχθηκε φιάσκο καθιστά τις αναφορές περί συγκέντρωσης των 790 εκατ ευρώ μάλλον έωλες.

Τα 70 ασφαλιστικά ταμεία της Εθνικής εγείρεται θέμα αν μπορούν να συμμετάσχουν

Τα 70 περίπου ασφαλιστικά ταμεία που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής τράπεζας με ποσοστό 16,4% δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής ύψους 7,9 δισ ευρώ γιατί η τράπεζα έχει αρνητική καθαρή θέση.
Ποιο διοικητικό συμβούλιο Ταμείου θα λάβει απόφαση συμμετοχής στην αμκ όταν θα γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα υποστεί ζημία;
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, τα διοικητικά συμβούλια των ασφαλιστικών ταμείων μπορούν να βρεθούν αντιμέτωπα με ποινικές ευθύνες αν επενδύσουν τα χρήματα των φορολογουμένων – ασφαλισμένων πολιτών γνωρίζοντας ότι η επένδυση είναι ζημιογόνος.
Τι ακριβώς συμβαίνει;
Τα ασφαλιστικά ταμεία, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν υποστεί τεράστιες ζημίες λόγω του PSI+ και σχεδόν έχουν αποδεκατισμένη ρευστότητα θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής ύψους 7,9 δις ευρώ.
Για το 10% η Εθνική χρειάζεται 790 εκατ ευρώ και αν τα ασφαλιστικά ταμεία συμμετείχαν όλα στην αύξηση θα κατέβαλλαν 1,29 δις ευρώ θα υπερκάλυπταν το 10% της ελάχιστης συμμετοχής.
Τα ασφαλιστικά ταμεία δημοσίου δικαίου κατέχουν  ποσοστό 12,2% και τα ασφαλιστικά ταμεία ιδιωτικού δικαίου κατέχουν  4,2% της Εθνικής τράπεζας.
Τα ασφαλιστικά ταμεία ειδικά του δημοσίου δικαίου δεν μπορούν να συμμετάσχουν καθώς θεωρούνται κρατική επιχορήγηση του κράτους στην Εθνική τράπεζα.
Η ουσία πάντως είναι ότι τα ασφαλιστικά ταμεία επειδή η Εθνική έχει αρνητική καθαρή θέση δεν μπορούν να συμμετάσχουν γιατί θα υποστούν ζημίες ενώ ακόμη και αν μπορούσαν να συμμετάσχουν  πάλι δεν θα συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου ελείψει κεφαλαίων.

Υποσημείωση

Αν η Εθνική καταφέρει να καλύψει το 10% της αμκ δηλαδή 790 εκατ το www.bankingnews.gr δημόσια θα επιδοκιμάσει ξεκάθαρα την διοίκηση της τράπεζας.
Αυτό ως απάντηση ότι ασκούμε μόνο σκληρή κριτική.
Στο θέμα του deal με την Eurobank και του ναυαγίου που υπήρξε το www.bankingnews.gr επιβεβαιώθηκε πλήρως.
Ελπίζουμε στο θέμα της αμκ να επιβεβαιωθεί η Εθνική τράπεζα και όχι το www.bankingnews.gr.

Μετά τις διαρροές... η Εθνική δεν σχολιάζει για το πως εξελίσσεται το σχέδιο αύξησης κεφαλαίου ύψους 7,9 δισ. ευρώ


Μετά τις αρχικές διαρροές για την πορεία υλοποίησης του σχεδίου αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου ύψους 7,9 δισ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα οδηγείται σε αναδίπλωση, αρνούμενη πλέον να σχολιάσει την πορεία της αμκ.
"Ουδέν σχόλιο" είναι επί της ουσίας η σημερινή τοποθέτηση της Εθνικής Τράπεζας, όπως προκύπτει από νέα ανακοίνωση που εξέδωσε.

Τι αναφέρει η Εθνική στην ανακοίνωσή της:


Σε απάντηση ερωτήσεων των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, με αφορμή πληροφορίες για  ποσά που έχουν ήδη συγκεντρωθεί, αναφορικά με την ιδιωτική συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, καθώς και με σχόλια ότι δήθεν η Εθνική «διαρρέει» για επιτυχείς συνομιλίες  της Τράπεζας με ξένα ή εγχώρια επενδυτικά σχήματα για συμμετοχή στην αύξηση, διευκρινίζεται ότι θεσμικά η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει να πληροφορεί τις θεσμικές Αρχές, τους Μετόχους της και την Κοινωνία, μακράν σκοπιμοτήτων.
Κατά τη διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου,  δεν πρόκειται να σχολιάσει  «πληροφορίες, σχόλια, εκτιμήσεις» για την πορεία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, είτε αυτές αναφέρονται σε ποσά, είτε σε επενδυτικούς Ομίλους, πρόσωπα, κ.τ.λ.,  που ενδεχόμενα θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά τη συμπεριφορά του επενδυτικού κοινού.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης