Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Εθνική τράπεζα εγκαλεί το www.bankingnews.gr ότι δημιουργεί τεχνικό κλίμα για να αποτύχει η αμκ που υλοποιεί – Θέτουμε 7 ερωτήματα στην διοίκηση της Εθνικής και ζητούμε να μας απαντήσει για το καλό της ενημέρωσης των επενδυτών

  Η Εθνική τράπεζα εγκαλεί το  www.bankingnews.gr ότι δημιουργεί τεχνικό κλίμα για να αποτύχει η αμκ που υλοποιεί – Θέτουμε 7 ερωτήματα στην διοίκηση της Εθνικής και ζητούμε να μας απαντήσει για το καλό της ενημέρωσης των επενδυτών
(upd)Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας εγκαλεί το www.bankingnews.gr και σε επιστολή της αναφέρει ότι επιχειρούμε να δημιουργήσουμε τεχνητό αρνητικό κλίμα ως προς τις προοπτικές της τράπεζας, έτσι ώστε να δυσφημιστεί η δημόσια εγγραφή στην οποία προβαίνει και επιχειρείται να αποτραπούν οι ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου.

Επίσης αναφέρει ότι το www.bankingnews.gr με τα δημοσιεύματα του δυσχεραίνει την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται για την επίτευξη της ανακεφαλαιοποίησης της, σε μια δυσχερή για την χώρα και το τραπεζικό σύστημα, συγκυρία.

Η απάντηση του www.bankingnews.gr

Το www.bankingnews.gr είναι banking news δηλαδή ενημέρωση περί των τραπεζών.
Προφανώς στόχος μας είναι ένας να παραμείνουν οι ελληνικές τράπεζες εν δυνάμει ιδιωτικές και να αποφευχθεί η κρατικοποίηση.
Θα επικροτήσουμε κάθε προσπάθεια ώστε η Εθνική να παραμείνει εν δυνάμει ιδιωτική όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την ωμή και στυγνή πραγματικότητα.
Στο πλαίσιο αυτό θέτουμε 7 ερωτήματα στην διοίκηση της Εθνικής και ζητούμε να απαντηθούν για το καλό της ενημέρωσης των επενδυτών.

Ερώτημα πρώτο

Ποια είναι η πραγματική αρνητική καθαρή θέση της Εθνικής τράπεζας;
Η διοίκηση της Εθνικής θα πρέπει να δικαιολογήσει και επεξηγήσει τι σημαίνει αρνητική καθαρή θέση για τον επενδυτή που θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου.
Π.χ. πρέπει να ειπωθεί ότι επενδύοντας 100 ευρώ αυτά αυτομάτως θα έχουν αξία 72 ευρώ λόγω της αρνητικής καθαρής θέσης.
Γιατί ένας επενδυτής να υποστεί αυτή την ζημία;

Ερώτημα δεύτερο

Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορούν να συμμετάσχουν εκ του καταστατικού τους, ακόμη και αν είχαν ρευστότητα, σε αμκ τράπεζας με αρνητική καθαρή θέση.
Η Εθνική δεν πρέπει να ανακοινώσει ποια είναι τα αποτελέσματα των επαφών με τα ασφαλιστικά ταμεία;

Ερώτημα τρίτο

Από διαρροές, αναφέρεται ότι ο Λάτσης θα συμμετάσχει στην αμκ της Εθνικής και ο Κωνσταντακόπουλος ο εφοπλιστής.
Μπορεί να ανακοινώσει η Εθνική τους όρους που έθεσε το Fairfax το οποίο είχε αναφέρει ότι θα επενδύσει έως 1,5 δις ευρώ στην Εθνική;

Ερώτημα τέταρτο

Γνωρίζει η επενδυτική κοινότητα ότι η συνολική κεφαλαιακή υποχρέωση της Εθνικής είναι 11,1 δις ευρώ μαζί με τις προνομιούχες μετοχές;
Ακόμη και αν καλυφθεί το 10% τα 790 εκατ της αμκ ποιος μπορεί να διασφαλίσει ότι θα βρεθούν τα υπόλοιπα 10,3 δις ευρώ;

Ερώτημα πέμπτο

Μπορεί να μας απαντήσει η διοίκηση της Εθνικής ποιο θα είναι το P/BV με την ολοκλήρωση της αμκ και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης;
Μπορεί να γίνει μια σύγκριση μεταξύ της Εθνικής που θα έχει ανακεφαλαιοποιηθεί με κρατικό κεφάλαιο και πρέπει να επιστρέψει και των μεγάλων συστημικών τραπεζών της Ευρώπης;
Θα προκύψει ότι η Εθνική είναι αντικειμενικά πανάκριβη σε σχέση με τις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες της Ευρώπης ναι ή όχι;

Ερώτημα έκτο

Μπορεί η Εθνική να μας κοινοποιήσει το business plan για το διάστημα έως το 2015 για να δούμε πότε θα επιτύχει κέρδη;
Με βάση την Blackrock θα εμφανίζουν ζημίες οι τράπεζες έως το 2014.
Μπορεί να προβληθεί ένα πειστικό επιχείρημα τι θα κερδίσει ο ιδιώτης μέτοχος άπαξ και δεν θα διανεμηθεί μέρισμα για χρόνια;

Ερώτημα έβδομο

Τι θα συμβεί στην περίπτωση που υπάρξει βίαιη μετατροπή των ομολογιακών μετατρέψιμων σε μετοχές cocos σε μετοχές αν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας υποχωρήσουν κάτω των επιτρεπόμενων ορίων.
Θα είναι ισχυρό ή όχι το dilution η απίσχναση που θα υποστεί ο μέτοχος;

Συμπέρασμα

Το www.bankingnews.gr πήρε μια θέση. Ότι η αμκ δεν θα καλυφθεί για τους λόγους που πλειστάκις φορές έχουμε αναφέρει.
Δίνουμε σημασία στην επόμενη μέρα, την ημέρα της διαχείρισης της κρατικοποίησης.
Η Εθνική για το ρεπορτάζ – γνώμη που διατυπώσαμε ότι «το κάστρο της Εθνικής θα πέσει» θεώρησε ότι την συκοφαντούμε και ότι δυσχεραίνουμε την προσπάθεια να υλοποιηθεί η αμκ.
Το θέμα «το κάστρο της Εθνικής θα πέσει» είχε μια ουσιώδη επεξήγηση.
Αναφέραμε ότι το ρεπορτάζ που θα διαβάσετε είναι περισσότερο άποψη  γνώμης και θα στηριχθεί σε λογικές παραδοχές και όχι υποκειμενικές αναλύσεις.
Η Εθνική ενοχλήθηκε από....την άποψη μας.
Για να μας αλλάξει άποψη η Εθνική όπως και σε κάθε καλόπιστο επενδυτή θα πρέπει να απαντήσει σε αυτά τα 7 ερωτήματα.
Αν οι απαντήσεις είναι πειστικές, θα σπεύσουμε να στηρίξουμε την αύξηση κεφαλαίου και το αναφέροουμε με απόλυτη ειλικρίνεια.
Αν δεν απαντήσει η Εθνική τότε ο σκοπός που μας εγκάλεσε δεν είναι η ενημέρωση αλλά ο εκφοβισμός.
Αν πιστεύετε στην αύξηση κεφαλαίου που υλοποιείτε απαντήστε σε αυτά τα ερωτήματα που είναι ερωτήματα της πλειοψηφίας της επενδυτικής κοινότητας και τότε θα βρείτε σύμμαχους σας τους πάντες.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης