Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Deutsche Bank: Η ΕΚΤ να δώσει κίνητρα για αγορές περιφερειακών ομολόγων

Deutsche Bank: Η ΕΚΤ να δώσει κίνητρα για αγορές περιφερειακών ομολόγων
Νέα τροπή παίρνει το ζήτημα της “αποσυμπίεσης” της αγοράς ομολόγων στην ΕΕ, μετά από την ανάλυση της  Deutsche Bank, στην οποία αναφέρεται το “Σχέδιο Β” της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τον αναλυτή  Gilles Moec, η ΕΚΤ θα πρέπει να εκδόσει οδηγία προς τις τράπεζες στην οποία θα αναφέρονται κίνητα αγοράς κρατικών ομολόγων.
Στην ουσία, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, προτείνει τρόπο να περιοριστούν οι εγγυήσεις (collateral) για ένα χρόνο που δέχεται η κεντρική τράπεζα ώστε να δανείζει τις τράπεζες, ώστε να μη δέχεται ως εξασφαλίσεις κρατικά ομόλογα των έξι κρατών που βαθμολογούνται με «ΑΑΑ», όπως η Φινλανδία και η Γερμανία, ενθαρρύνοντας έτσι τις αγορές ομολόγων της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, δηλαδή αυτών που δεν έχουν άριστη αξιολόγηση.
“Οι επενδυτές ακόμη δεν γνωρίζουν εάν πρέπει να αγοράσουν ομόλογα της περιφέρειας”, αναφέρει ο Moec, ο οποίος είχε διατελέσει και αξιωματούχος της Bank of France. Αλλά τα επιτόκια θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως δελεαστικά για να ωθήσουν τους επενδυτές να αγοράσουν ομόλογα της περιφέρειας, πρόσθεσε ο Moec.
Εκτός από τη βοήθεια που θα δοθεί στις αδύναμες χώρες, αναφορικά με τις πωλήσεις των ομολόγων τους, το σχέδιο αυτό θα δώσει στις κυβερνήσεις ανάσες να μειώσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα.
Ένα από τα προβλήματα που μπορεί να αναδυθούν από αυτήν την πρόταση είναι η άρνηση του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, του Axel Weber, να δεχθεί οτιδήποτε έκτακτο μέτρο που παρεμβαίνει στην αγορά. Ωστόσο, εάν διαφανεί ο στόχος του προτεινόμενου προγράμματος, θα πρέπει να ενισχυθεί ο έλεγχος και η εποπτεία της διαδικασίας δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να δοθεί και ο χρόνος που χρειάζονται οι αδύναμες χώρες να “συμμαζέψουν” τα ελλείμματα.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο Moec θεωρεί απαραίτητο να μπει η Πορτογαλία στο μηχανισμό στήριξης, ώστε να δοθεί και ένα μήνυμα στις αγορές ότι η ΕΕ μπορεί να σταματήσει εκεί τη διάχυση της κρίσης. Μάλιστα, θεωρεί ότι η ΕΚΤ είναι αυτή που πρέπει να πιέσει τη χώρα να ακολουθήσει αυτό το δρόμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης