Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το δίλημμα συμμετέχει ο κάτοχος ομολογιακών ή μειωμένης εξασφάλισης στο σχέδιο επαναγοράς της Alpha ή όχι; - Η νέα πρόταση της τράπεζας είναι δυσμενέστερη – Τα discount φθάνουν έως το 65% του αρχικώς επενδεδυμένου κεφαλαίου

tags :
 Το δίλημμα συμμετέχει ο κάτοχος ομολογιακών ή μειωμένης εξασφάλισης στο σχέδιο επαναγοράς της Alpha ή όχι;  - Η νέα πρόταση της τράπεζας είναι δυσμενέστερη – Τα discount φθάνουν έως το 65% του αρχικώς επενδεδυμένου κεφαλαίου
Το δίλημμα συμμετέχει ο κάτοχος ομολογιακών κοινών ή tier 1 ή tier II ή μειωμένης εξασφάλισης στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της Alpha bank ή όχι;
Θα επιχειρήσουμε να δώσουμε μια απάντηση σε ένα κρίσιμο ερώτημα.

Η Alpha bank στην προσπάθεια να βελτιώσει τους δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας ανακοίνωσε ότι προτείνει στους κατόχους ομολόγων έκδοσης της να τους επαναγοράσει τους τίτλους που κατέχουν με discount σε σχέση με τις τιμές έκδοσης.
Η διαδικασία είναι προαιρετική και αυτό είναι απόλυτα ξεκάθαρο.
Αν ήταν υποχρεωτική αυτό θα σήμαινε ότι η τράπεζα βρίσκεται σε καθεστώς default που προφανώς αυτό δεν συμβαίνει στην Alpha bank.
Η Alpha bank είναι απόλυτα ασφαλής και εγγυημένη τράπεζα και κυρίως επαρκώς κεφαλαιοποιημένη.
Η διαδικασία έχει ένα στόχο, να δώσει την δυνατότητα στους κατόχους ομολόγων αντί να περιμένουν έως την λήξη των ομολόγων να πάρουν ρευστότητα άμεσα.
Όσοι συμμετάσχουν στην διαδικασία και αποδεχθούν τους όρους δεν μπορούν να διεκδικήσουν τίποτε από την Alpha bank.
Όσοι δεν συμμετάσχουν θα περιμένουν ή στην λήξη των ομολόγων ή σε μια μελλοντική πρόταση επαναγοράς με καλύτερους όρους.
Το κλειδί στο πρόγραμμα επαναγοράς της Alpha bank είναι οι όροι.
Το 2012 συγκεκριμένα 20 Απριλίου του 2012 είχε ανακοινώσει ένα πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.
Αναφέρουμε ενδεικτικά στο ομόλογο XS0159153823 είχε προτείνει τιμή επαναγοράς στο 40% της αρχικής αξίας.
Στο ομόλογο XS0313221110 είχε προταθεί τιμή επαναγοράς 60% της αρχικής αξίας.
Το 2012 είχαν τεθεί στο πρόγραμμα επαναγοράς συνολικά 5 εκδόσεις και είχαν συμμετάσχει ομολογιούχοι της Alpha που κατείχαν 644 εκατ ευρώ  ομόλογα αρχικής αξίας, ονομαστικής αξίας.

Το συνολικό ανεξόφλητο ποσό κεφαλαίου ήταν 338 εκατ ευρώ.
Αυτά συνέβησαν το 2012.
Πριν λίγες ημέρες η Alpha bank επανήλθε με νέο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων tier 1, tier II και τίτλων μειωμένης εξασφάλισης.
Το πρόγραμμα επαναγοράς ισχύει έως τις 9 Μαΐου του 2013.
Στις 10 Μαΐου του 2013 αναμένονται οι ανακοινώσεις και στις 14 Μαΐου θα οριστεί η ημερομηνία διακανονισμού δηλαδή πότε θα πληρωθούν τα κεφάλαια στους ομολογιούχους που συμμετείχαν στην πρόταση επαναγοράς.
Συνήθως η καταβολή των κεφαλαίων είναι D+25 δηλαδή έως 25 ημέρες από την ημερομηνία διακανονισμού.
Στην ουσία της υποθέσεως επαναγοράς ομολόγων, το πρώτο στοιχείο που πρέπει να αναφερθεί είναι οι όροι επαναγοράς.
Παρατηρείται ότι το ομόλογο με ISIN XS0159153823 έχει επανέλθει με τιμή επαναγοράς 35% της αρχικής αξίας της ονομαστικής αξίας.
Δηλαδή το 2012 η τιμή επαναγοράς ήταν στο 40% και το 2013 στο 35% δηλαδή με ακόμη χειρότερους όρους.
Στο ομόλογο με ISIN XS0313221110 η τιμή επαναγοράς είναι στο 55% της ονομαστικής αξίας ενώ το 2012 ήταν στο 60% της ονομαστικής αξίας.
Συνολικά 5 εκδόσεις ομολογιακών της Alpha βρίσκονται στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων με τιμές επαναγοράς στο 35% για 2 εκδόσεις και 55% για 3 εκδόσεις της τράπεζας έναντι των ονομαστικών αξιών.

Τα ανεξόφλητα κεφάλαια των ομολογιακών που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα επαναγοράς ανέρχονται σε 315 εκατ ευρώ.
Το πρώτο βασικό στοιχείο που πρέπει να αποτιμηθεί είναι ότι οι όροι επαναγοράς είναι χειρότεροι σε σχέση με το παρελθόν.
Ενώ θα αναμενόταν τα ομολογιακά να έχουν βελτιωθεί ή όσο πλησιάζουμε προς την λήξη τους οι τιμές να αυξάνονται αυτό δεν έχει συμβεί.
Με αντικειμενικά κριτήρια η πρόταση της Alpha bank ως προς το σκέλος της τιμής δεν είναι ικανοποιητική είναι δυσμενέστερη.
Θεωρητικά ο κάτοχος των ομολόγων μπορεί να αναμένει έως την λήξη και να λάβει όλο το ποσό της επένδυσης του.
Όμως λόγω των αρνητικών εξελίξεων και των ανησυχιών που υπάρχουν κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι τα ομολογιακά των τραπεζών είναι εξασφαλισμένα.
Βέβαια μέχρι τώρα τα ομολογιακά δεν έχουν υποστεί υποχρεωτικό haircut όπερ σημαίνει ότι είναι διασφαλισμένα στην λήξη τους.
Πιστεύουμε ότι η Alpha άπαξ και έχει ανακεφαλαιοποιηθεί θα αποπληρώσει στην λήξη τους τα ομολογιακά και όποιος τα διακρατήσει θα πάρει στο ακέραιο τα κεφάλαια του.
Όμως από εκεί και πέρα είναι θέμα επιλογής, αναγκών ρευστότητας του κάθε επενδυτή.
Οι όροι επαναγοράς της Alpha δεν είναι καλοί αλλά από την άλλη αν ένας επενδυτής χρειάζεται ρευστότητα και έχει π.χ. επενδύσει 100 χιλιάδες ευρώ στο ομόλογο XSO284930889 θα λάβει άπαξ και η τιμή επαναγοράς είναι στο 55% της ονομαστικής 55 χιλιάδες ευρώ και θα χάσει τα 45 χιλιάδες ευρώ.
Οι επιλογές είναι 2 ή συμμετέχεις με ζημία επί της αρχικής επένδυσης ή δεν συμμετέχεις και περιμένεις στην λήξη όπου θα αποπληρωθούν στο ακέραιο τα κεφάλαια.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης