Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η απόλυτη κερδοσκοπία στα warrants πλησιάζει – Ίσως είναι το μόνο ενδιαφέρον επενδυτικό στοιχείο των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών – Πολύς ο ενθουσιασμός για τις τράπεζες αλλά να μην διαμαρτυρηθεί ουδείς στο τέλος της ημέρας….

tags :
Η απόλυτη κερδοσκοπία στα warrants πλησιάζει – Ίσως είναι το μόνο ενδιαφέρον επενδυτικό στοιχείο των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών – Πολύς ο ενθουσιασμός για τις τράπεζες αλλά να μην διαμαρτυρηθεί ουδείς στο τέλος της ημέρας….
Η απόλυτη κερδοσκοπία στα warrants πλησιάζει.
Είχαμε επισημάνει σε πλειάδα άρθρων το τελευταίο διάστημα και ειδικά στις 18 Απριλίου.

Σήμερα θα επιχειρήσουμε να ρίξουμε λίγο περισσότερο φως στις σχεδιαζόμενες αυξήσεις κεφαλαίου και να προειδοποιήσουμε πολύ ωραίος ο ενθουσιασμός αλλά στο τέλος μην διαμαρτυρηθεί κανείς;
Ειδικά στην Εθνική λόγω αρνητικής καθαρής θέσης και υπερβολικών P/BV.
Ακόμη και στις άλλες τράπεζες το P/BV θα είναι μεταξύ 0,85 με 0,9 έναντι 0,5 με 0,7 στην Ευρώπη.
Περίπου 440 χιλιάδες μέτοχοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια πρόκληση ένα δίλλημα συμμετέχουν ή όχι στις επικείμενες μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών;
Οι 3 συστημικές τράπεζες θα αναζητήσουν 2,45 δις ευρώ από τους μετόχους τους οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν ότι στο μέλλον θα πρέπει να βρουν άλλα 29,1 δις ευρώ για να αποπληρώσουν το ελληνικό κράτος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Οι μικρές τράπεζες καλούνται να συγκεντρώσουν περίπου 900 εκατ ευρώ.
Δηλαδή στο διάστημα 15 Μαΐου έως 15 Ιουνίου του 2013 που θα έχουν ολοκληρωθεί οι αμκ των τραπεζών, μεγάλων και μικρών οι μέτοχοι οι 440 χιλιάδες μέτοχοι θα κληθούν να καταβάλλουν 3,2 δις ευρώ.
Προφανώς λόγω της δυσμενούς συγκυρίας και ότι έχει προηγηθεί για τον μέτοχο των τραπεζών τα 3,2 δις ευρώ είναι τεράστιο ποσό ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι οι αρνητικές καθαρές θέσεις είναι αντικειμενικά εμπόδια στις αυξήσεις κεφαλαίου.
Οι τρέχουσες αυξήσεις των μεγάλων τραπεζών στοχεύουν στο 10% και όχι στο 100%. Στοχεύουν στο να διατηρηθεί εν δυνάμει ιδιωτικός ο χαρακτήρας των τραπεζών καθώς ούτως ή άλλως το 90% των αυξήσεων θα καλύψει το ΤΧΣ άρα το dilution δηλαδή η απίσχναση ή απομείωση που θα υποστεί ο παλαιός μέτοχος είναι δεδομένη.
Είτε συγκεντρωθεί το 10% των αμκ είτε όχι το dilution θα είναι ιστορικών διαστάσεων και αυτό είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο.
Τα επιχειρήματα  ότι οι μέτοχοι πρέπει να συμμετάσχουν στις αμκ για να μην υποστούν dilution είναι έωλα καθώς είναι δεδομένο ότι θα υποστούν αφού ο στόχος δεν είναι το 100% της κάλυψης μιας αμκ αλλά το 10%.
Άρα εκ των πραγμάτων το dilution είναι δεδομένο.
Που θα εστιαστεί η κερδοσκοπία;
Στα δικαιώματα προτίμησης στις αυξήσεις κεφαλαίου ή στα warrants ή αλλιώς παραστατικά δικαιώματα κτήσης μετοχών.
Ο νέος θεσμός στην διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης είναι τα warrants.
Τα warrants αν καλυφθεί το 10% μια αμκ θα αντιστοιχούν σε άλλα 9 δικαιώματα.
Αν καλυφθεί το 12% θα αντιστοιχούν 7,33 warrants.
Αν καλυφθεί το 20% θα αντιστοιχούν 4 warrants κ.ο.κ.
Θεωρούμε ότι εκεί θα υπάρξει το απόλυτο κερδοσκοπικό παιχνίδι για 2 λόγους

1)Όσοι συμμετάσχουν στις αμκ θα λάβουν warrants τα οποία θα είναι διαπραγματεύσιμα άρα θα μπορούν να τα πωλήσουν π.χ. για να ισοφαρίσουν τυχόν ζημίες τους.
2)Όσοι θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στο μέλλον της τράπεζας θα μπορούν να αγοράσουν warrants τα οποία είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμα.
Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι θα υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της χρηματιστηριακής τιμής μιας τράπεζας με τα warrants και το arbitrage με τα warrants θα είναι καθημερινό φαινόμενο.
Η πιο ασφαλής επένδυση για να το θέσουμε ουσιαστικά είναι τα warrants υπό την έννοια ότι το ρίσκο είναι μικρότερο σε σχέση με την συμμετοχή στις αυξήσεις κεφαλαίου.
Ωστόσο η επιλογή συμμετοχής στις αμκ εναπόκειται στην στρατηγική του καθενός.
Η τιμή άσκησης του δικαιώματος αγοράς για κάθε τίτλο ισούται με την τιμή διάθεσης στο Ταμείο των νέων μετοχών, τοκιζόμενη επί δεδουλευμένης βάσης, με ετήσιο επιτόκιο 3% πλέον περιθωρίου:
100μονάδων βάσης για το πρώτο έτος από την έκδοση των τίτλων,
200μονάδων βάσης για το δεύτερο έτος,
300μονάδων βάσης για το τρίτο έτος,
400μονάδων βάσης για το τέταρτο έτος και
500μονάδων βάσης για το εναπομείναν διάστημα


Οι εκτιμώμενες τιμές των αμκ προ των reverse split

Με σημερινές τιμές
1)Η Εθνική έχει μέσο όρο 50 ημερών 0,76 ευρώ άρα τιμή αμκ 0,38 ευρώ προ του reverse split.  
2)Η Alpha έχει μέσο όρο 50 ημερών 0,88 ευρώ άρα τιμή αμκ 0,44 ευρώ.
3)Η Πειραιώς έχει μέσο όρο 50 ημερών 0,22 ευρώ άρα τιμή αμκ 0,11 ευρώ προ του reverse split.
Σημειώνεται ότι οι τρόποι καθορισμού των τιμών των αυξήσεων κεφαλαίου είναι δύο
Α) ποσοστό 50% επί της μέσης χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής κατά την διάρκεια των πενήντα (50) ημερών διαπραγμάτευσης που προηγούνται της ημερομηνίας καθορισμού της τιμής διάθεσης των μετοχών, και
Β) την τιμή κλεισίματος της μετοχής στην οργανωμένη αγορά κατά την ημέρα διαπραγμάτευσης που προηγείται της ημερομηνίας καθορισμού της τιμής διάθεσης των μετοχών.
Η δεύτερη περίπτωση είναι καλύτερη από την πρώτη.

Τα δικαιώματα προτίμησης

Θα εκδοθούν δικαιώματα προτίμησης για το σύνολο της αύξησης κεφαλαίου.
Αναφέρεται από τις τράπεζες ότι «τα δικαιώματα προτίμησης (Rights) αφορούν μόνο το 10% της αύξησης και όχι το σύνολο της κεφαλαιακής ενίσχυσης» αλλά προσοχή τι θα συμβεί αν προκύψει – υποθετικό σενάριο – να συγκεντρωθεί το 15% των μικρομετόχων και να ασκήσει τα δικαιώματα του;
Τα δικαιώματα θα μηδενίσουν και την τελευταία ημέρα το ΤΧΣ ως εγγυητής της αμκ θα έρθει να καλύψει την διαφορά μεταξύ του ποσοστού που θα έχουν καλύψει οι ιδιώτες μέτοχοι έως την συνολική κεφαλαιακή υποχρέωση.
Π.χ. αν το 10% είναι 100 εκατ και το 100% 1 δις ευρώ και οι μέτοχοι καλύψουν τα 100 εκατ το ΤΧΣ θα καλύψει τα υπόλοιπα 900 εκατ ευρώ.
Με δεδομένες αυτές τις παραμέτρους τα δικαιώματα δεν θα έχουν καμία αξία.
Τι θα συμβεί αν δεν καλυφθεί το 10%; Σε αυτή την περίπτωση ο νόμος δεν ορίζει με σαφήνεια αν επιστρέφονται ή όχι τα κεφάλαια των μετόχων.
Το ηθικό είναι άπαξ και δεν καλύφθηκε ο στόχος του 10% να επιστραφούν.
Στα ενημερωτικά δελτία των αμκ των τραπεζών υποχρεωτικά οι τράπεζες πρέπει να το διευκρινίζουν.
Εκτιμούμε ότι τα κεφάλαια θα επιστραφούν αν δεν καλυφθεί ο στόχος του 10%.
Οι 440 χιλιάδες μέτοχοι των εισηγμένων τραπεζών πως πρέπει να κινηθούν;
Πρέπει να δούμε τις 2-3 βασικές παραδοχές.
Η συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων θα εξασφαλίσει το εν δυνάμει ιδιωτικό χαρακτήρα της τράπεζας για τα επόμενα 3 χρόνια.
Η συμμετοχή θα είναι απόδειξη εμπιστοσύνης σε μια περίοδο έντονης αμφισβήτησης του banking.
Όμως το ερώτημα παραμένει γνωρίζοντας τους δυνητικούς κινδύνους ακόμη και τους μελλοντικούς π.χ. μια ενδεχόμενη βίαιη μετατροπή των ομολογιακών μετατρέψιμων σε μετοχές άρα πρόσθετο dilution αξίζει η όχι η συμμετοχή στις αμκ;
Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό οι επενδυτές οι 440 χιλιάδες μέτοχοι θα πρέπει να κάνουν ένα διαχωρισμό μεταξύ τραπεζών με θετική και αρνητική καθαρή θέση.
Στην τράπεζα με θετική καθαρή θέση ότι επενδύσει θα έχει και την ίδια αξία.
Στην τράπεζα με αρνητική καθαρή θέση ότι επενδύσει αυτομάτως δεν θα έχει την ίδια αξία καθώς πρέπει να αφαιρεθεί η αρνητική καθαρή θέση.
Ο επενδυτής έχει π.χ. κανένα λόγο να αγοράσει μετοχές σήμερα για να συμμετάσχει σε μια αμκ όταν γνωρίζει ότι τιμές των αμκ θα είναι πολύ χαμηλότερες από τις τρέχουσες;
Προφανώς και όχι.
Μια λύση θα ήταν να αγοραστούν δικαιώματα που ούτως ή άλλως θα υπάρχει τεράστια περίσσεια δικαιωμάτων μηδενικής αξίας.
Αν υπάρξει κερδοσκοπικό παιχνίδι στα δικαιώματα θα είναι προκατασκευασμένο και προεξοφλημένο όπως μας διδάσκει η παρελθούσα εμπειρία.

(Πρώτη ενημέρωση: 08:10)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης