Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Τρόικα ανησυχεί για την Εθνική - Ίσως να χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια έως 2 δισ – Προβληματισμός για την αποτίμηση του Τίτλος, το core tier 1 ενδέχεται να πέσει κάτω του 9% - Απαράδεκτα υψηλά τα έξοδα, η μητρική Ελλάδος είναι ζημιογόνος

Η Τρόικα ανησυχεί για την Εθνική - Ίσως να χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια έως 2 δισ – Προβληματισμός για την αποτίμηση του Τίτλος, το  core tier 1 ενδέχεται να  πέσει κάτω του 9% - Απαράδεκτα υψηλά τα έξοδα, η μητρική Ελλάδος είναι ζημιογόνος
Με δραματικούς τόνους η  διοίκηση της Εθνικής τράπεζας χθες στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης έστειλε ένα μήνυμα η Εθνική πρέπει να παραμείνει ιδιωτική, η επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου θα κρίνει την τύχη της τράπεζας δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ομίλου Γ. Ζανιάς.

Η Γενική Συνέλευση έλαβε τις εγκρίσεις  για την συμμετοχή των ιδιωτών στην αύξηση κεφαλαίου ύψους έως και 1,17 δισ ευρώ ή το 12% της συνολικής αύξησης κεφαλαίου 9,75 δις ευρώ.
Ο Α. Τουρκολίας CEO της Εθνικής, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί η Εθνική να παραμείνει εν δυνάμει ιδιωτική και να καλύψει τουλάχιστον το 10% της αμκ. 
Όμως η Τρόικα σύμφωνα με πληροφορίες έχει διαφορετική προσέγγιση για την Εθνική τράπεζα.
Η Τρόικα θέλει κρατική την Εθνική τράπεζα όχι για να την ελέγξει ή να την αφελληνίσει κοινώς να περάσει ο έλεγχος σε ξένα χέρια όπως επιχειρηματολογούν πολλοί.
Η Τρόικα ανησυχεί ότι τα κεφάλαια των 9,75 δισ ευρώ δεν είναι επαρκή και ίσως χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια έως 2 δισ ευρώ.
Οι ανησυχίες εστιάζονται σε 6 βασικούς τομείς
1)Ότι το core tier 1 θα υποχωρήσει προοδευτικά απόρροια των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια.
Να σημειωθεί ότι μαζί με την Eurobank η Εθνική εμφάνιζε core tier 1 κάτω από 9% και εκ των πραγμάτων ήταν αρνητική εξέλιξη.
Όμως η Eurobank δεν υφίσταται άπαξ και το deal έχει καταρρεύσει.
Ωστόσο το εμφανιζόμενο core tier 1 στο 10,3% δεν είναι το τελικό, εκτιμάται  ότι θα αναθεωρηθεί προς τα κάτω με κίνδυνο να υποχωρήσει κάτω από 9%.
Το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό διαμορφώνεται στα 65 με 66 δις ευρώ και το core tier 1 στα 6,8 δις ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των 9,75 δις ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης.
Να σημειωθεί ότι η Εθνική σε απόλυτα μεγέθη έχει το μικρότερο core tier 1 και αυτό είναι παράδοξο παρ΄ ότι έχει το μεγαλύτερο σταθμισμένο ενεργητικό.
Η διαφορά -2,95 δις ευρώ προκύπτει κυρίως λόγω της αρνητικής καθαρής θέσης που διαμορφώνεται στα 2,82 δις ευρώ.
2) Η Τρόικα αμφισβητεί ή τουλάχιστον προβληματίζεται από τους στόχους που έχουν τεθεί από την Εθνική για εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου 4,68 δισ ευρώ με βάση το business plan.
3)Οι επισφάλειες θα αυξηθούν όπως εκτιμά και η Moody’s συνολικά στο σύστημα περίπου 30% ή 67 δις ευρώ.
4)Η αποτίμηση του Τίτλος του swap της Goldman Sachs που μετεξελίχθηκε σε δάνειο είναι υπερσυντηρητική σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
5)Η Εθνική εμφανίζει ένα εξωφρενικά υψηλό λειτουργικό κόστος το οποίο δεν έχει μειωθεί επί της ουσίας τα τελευταία χρόνια. 
Μια εθελούσια έξοδος 1500 με 2000 άτομα είναι επιβεβλημένη.
6)Η μητρική Ελλάδα εμφανίζει πολλές παθογένειες και δεν είναι τυχαίο ότι σε προ προβλέψεων βάση εμφανίζει ζημίες τα τελευταία χρόνια αλλά και το 2012.

Το συμπέρασμα

Είναι πολύ πιθανό η τωρινή αύξηση κεφαλαίου – ακόμη και αν είναι επιτυχής - να μην είναι η τελευταία.
Η Εθνική θα χρειαστεί προσεχώς ίσως αρχές του 2014 νέα αύξηση κεφαλαίου, νέα κεφαλαιακή ενίσχυση και αυτό σημαίνει νέα κεφάλαια από τους μετόχους.
Να σημειωθεί ότι όποια τράπεζα χάσει το 9% core tier 1 υποχρεώνεται άμεσα να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου ειδάλλως περιέρχεται η τράπεζα στο κράτος, στο ΤΧΣ.
Ο κίνδυνος της κρατικοποίησης θα επικρέμεται μονίμως ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την Εθνική τράπεζα.
Η Τρόικα θεωρεί ότι η καλύτερη λύση για την Εθνική είναι η κρατικοποίηση ώστε στην επόμενη φάση της ιδιωτικοποίησης η διαδικασία να είναι καθαρή και μη αμφισβητήσιμη.
Ακόμη και αν η Εθνική συγκεντρώσει το 12% τα 1,17 δις ευρώ ή τα 800 εκατ το 10%  ο κίνδυνος κρατικοποίησης θα παραμείνει.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης