Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θεωρητικό ακόμη το ενδιαφέρον της MIG για την Eurobank – Σχεδιάζονται σημαντικές διοικητικές αλλαγές που όμως δεν πρέπει να διαταράξουν την λειτουργία της τράπεζας – Η προστιθέμενη αξία της Eurobank είναι η διοίκηση της

tags :
Θεωρητικό ακόμη το ενδιαφέρον της MIG για την Eurobank – Σχεδιάζονται σημαντικές διοικητικές αλλαγές που όμως δεν πρέπει να διαταράξουν την λειτουργία της τράπεζας – Η προστιθέμενη αξία της Eurobank είναι η διοίκηση της
Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Eurobank δεν έχει ξεκινήσει. Ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί το σχέδιο ισχυροποίησης του ισολογισμού της Eurobank ενσωματώνοντας το good ΤΤ και την Νέα Proton bank αλλά ορισμένοι κύκλοι έχουν ξεκινήσει τις περίεργες διαρροές.

Η Eurobank ανακεφαλαιοποιείται με 5,8 δις ευρώ και μαζί με τις προνομιούχες μετοχές 950 εκατ ευρώ θα πρέπει να επιστραφούν περίπου 6,8 δις ευρώ.
Αν προστεθούν και τα 500 εκατ κεφάλαιο του ΤΤ και τα 300 εκατ της Νέας Proton bank οι κεφαλαιακές υποχρεώσεις φθάνουν τα 7,6 δις ευρώ.
Στα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να αφαιρεθούν τα 2 δις ευρώ της αρνητικής καθαρής θέσης που κανείς….δεν θα πληρώσει ουσιαστικά πρόκειται για μια τράπεζα με δυνητικές κεφαλαιακές υποχρεώσεις 5,6 δισ ευρώ.
Σε πραγματικούς όρους η Eurobank δεν θα μπορούσε να αποτιμηθεί πάνω από 1,5 με 2 δισ ευρώ για εξαγορά ωστόσο αν η κερδοσκοπία οργιάσει στο ελληνικό banking μπορεί ξαφνικά να βρεθούν οι τράπεζες με εξωφρενικές κεφαλαιοποιήσεις.
Τα αναφέρουμε όλα αυτά γιατί ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαρροές.
Μεταξύ των εμπλεκομένων φέρεται και η MIG.
Θέσαμε το ερώτημα υπάρχει ή θα υπάρξει ενδιαφέρον της MIG για την Eurobank άπαξ και ο όμιλος έχει μείνει χωρίς τραπεζική συμμετοχή και η απάντηση που λάβαμε είναι «το ενδιαφέρον για την Eurobank είναι ακόμη θεωρητικό».
Πάντως πρέπει να τονιστεί ότι η αγορά πιστεύει ότι η προστιθέμενη αξία της Eurobank είναι η διοίκηση της.
Η αξία της είναι το μοντέλο λειτουργίας της και οι εργαζόμενοι της αλλά το management είναι η προστιθέμενη αξία.
Η παράμετρος αυτή είναι σημαντική γιατί επίκεινται σημαντικότατες διοικητικές αλλαγές οι οποίες θα ενταθούν….αν αποχωρήσει και ο Μιχάλης Κολακίδης.
Ωστόσο υπάρχουν δύο σχολές σκέψεις που έχουν λογική και οι δύο.
Η μια θεωρεί ότι άπαξ και κρατικοποιήθηκε η Eurobank θα πρέπει να υπάρξουν διοικητικές αλλαγές τέτοιες που να φαίνεται στην αγορά ότι κάποιος πληρώνει για την εξέλιξη αυτή.
Η άλλη σχολή σκέψης αναφέρει ότι οι αλλαγές αν θα υπάρξουν πρέπει να γίνουν από τον νέο στρατηγικό επενδυτή στο μέλλον άπαξ και η Eurobank σχεδιάζεται να ιδιωτικοποιηθεί γρήγορα.
To βέβαιο πάντως είναι ότι η Eurobank πρέπει να διαθέτει management επαρκέστατο, που να γνωρίζει να διοικεί και να γνωρίζει και την τράπεζα.
Η Eurobank δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μια κρατική τράπεζα με όρους του παρελθόντος.

(Πρώτη ενημέρωση: 08:13)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης