Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αυστηροποίηση των κανόνων στήριξης μέσω του ELA προετοιμάζει η ΕΚΤ – Στόχος να μειωθεί η έκθεση προς τις επισφαλείς τράπεζες – Για «θάνατο» των αδύναμων τραπεζών μιλούν οι αναλυτές

Αυστηροποίηση των κανόνων στήριξης μέσω του ELA προετοιμάζει η ΕΚΤ – Στόχος να μειωθεί η έκθεση προς τις επισφαλείς τράπεζες – Για «θάνατο» των αδύναμων τραπεζών μιλούν οι αναλυτές
Αλλαγές στο νομικό της πλαίσιο, προωθώντας αυστηρότερους κανόνων παροχής βοήθειας, προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters.
Σύμφωνα με το νέο ρόλο που θέλει να αναλάβει η ΕΚΤ, αναμένεται να υπάρξει διαχωρισμός των τραπεζών, κατηγοριοποιώντας τις αδύναμες, ώστε η παροχή χρηματοδοτικής στήριξης να γίνεται με αυστηρότερους κανόνες. Μια τέτοια προσέγγιση, οι τράπεζες που δεν διαθέτουν ισχυρά collaterals, θα δυσκολεύονται να δανειστούν από την ΕΚΤ. Με αυτόν τον τρόπο η ΕΚΤ θα προστατέψει τα κεφάλαια της και θα μειώσει την έκθεση της στον κλάδο.
Σε περίπτωση που υιοθετηθεί μια τέτοια πρόταση, οι αναλυτές θεωρούν ότι μπορεί να προκληθούν σοβαρές αναταράξεις στο σύστημα, καθώς πολλές αδύναμες τράπεζες θα αντιμετωπίσουν ενδεχομένως χρηματοδοτικό κενό. Μια γεύση άλλωστε αυτής της πρακτικής πήρε ο κλάδος, σύμφωνα με τους αναλυτές, κατά την κορύφωση της κυπριακής κρίσης, όταν και η ΕΚΤ δήλωσε ότι εάν οι κυπριακές τράπεζες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια έκτακτης ανάγκης της ΕΚΤ.
"Οι κεντρικές τράπεζες παρέχουν ρευστότητα έναντι εξασφάλισης. Αλλά θα πρέπει τα κριτήρια να είναι αυστηρά για τις 'τοξικομανείς' τράπεζες;" ανέφερε στο Reuters πηγή της ΕΚΤ. Για να προσθέσει: "Εάν μια τράπεζα επιστρέφει συνεχώς να λάβει ρευστότητα, (η ΕΚΤ) θα ασυτηροποιεί όλο και πιο δύσκολη την πρόσβαση. Θα πρέπει να πληρώσουν υψηλότερη τιμή. Θα πρέπει να αλλάξουν οι κανόνες για την παροχή ρευστότητας".
Επί του παρόντος, η ΕΚΤ βασίζεται στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές για πληροφορίες σχετικά με τις τράπεζες που δανείζονται από αυτήν, αλλά αυτό θα αλλάξει όταν θα αναλάβει ως πρωταρχικός ρυθμιστής του συστήματος από το επόμενο έτος.
Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αποκλείσει αποτελεσματικά μια τράπεζα, θέτοντας όμως ερωτήματα για τον αυστηρό διαχωρισμό μεταξύ του ρόλου της ΕΚΤ ως επόπτη και ως θεματοφύλακα της νομισματικής πολιτικής.
Ένα τέτοιο βήμα δεν θα διαβρώσει την ευρύτερη υποστήριξη για τον τραπεζικό τομέα, αλλά θα σηματοδοτήσει μια στροφή προς μια πιο στοχευμένη προσέγγιση, εστιάζοντας τη βοήθεια σε όσους μπορούν να αναπτυχθούν.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η ανάγκη για τη στήριξη του τομέα οδήγησε σε χαλάρωση των κανόνων ασφάλειας που σημαίνει ότι οι τράπεζες έχουν  συχνά τη δυνατότητα να δανείζονται με υποβαθμισμένα assets, ακόμη και αφήνοντας ως εγγύηση ένα δάνειο αυτοκινήτου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης