Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ξεκίνησε η αμκ της Εθνικής με πλειάδα αναπάντητων ερωτημάτων – Πως τα 9,75 δισ έχουν καταλήξει στα 5,1 δισ και το παράδοξο το core tier 1 είναι κάτω από 9%; - Το κράτος αγωνιά, η κρατική ΕΤΕ να παραμείνει κρατική χωρίς ΤΧΣ για να μην αλλάξει τίποτε

Ξεκίνησε η αμκ της Εθνικής με πλειάδα αναπάντητων ερωτημάτων – Πως τα 9,75 δισ έχουν καταλήξει στα 5,1 δισ  και το παράδοξο το  core tier 1 είναι κάτω από 9%; - Το κράτος αγωνιά, η κρατική ΕΤΕ να παραμείνει κρατική χωρίς ΤΧΣ για να μην αλλάξει τίποτε
Ξεκίνησε  η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής τράπεζας ύψους 9,75 δισεκ ευρώ με  πλειάδα αναπάντητων ερωτημάτων.
Ουδείς έχει απαντήσει επίσημα πως τα 9,75 δισεκ ευρώ καταλήγουν 5,135 δισεκ. ευρώ με όρους core tier 1.
Επίσης κάτι άκρως σημαντικό είναι ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση της η Εθνική θα διαθέτει core tier 1 κάτω από 9% όπως αναφέρεται στις σελίδες 164 και 165 του ενημερωτικού.
Πως όμως μετατρέπονται τα 9,75 δισεκ. σε 5,135 δισεκ. ευρώ με όρους core tier 1;
Η απάντηση είναι προφανής αρνητική καθαρή θέση -2,1 δισεκ. goodwill Finansbank και ζημίες από δάνεια ουσιαστικά δαπανούν 4,6 δισεκ ευρώ με όρους core tier 1 ή 4,1 δισεκ ευρώ σε επίπεδο συνολικών κεφαλαίων.
Το ΤΧΣ επενδύει 9,75 δισεκ. τα οποία μετατρέπονται αυτομάτως σε 5,69 δισεκ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι αν οι ιδιώτες μέτοχοι επενδύσουν 1 δισεκ. ευρώ η αξία του θα είναι 583 εκατ ευρώ.
Με βάση τις διαδικασίες της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής στις   30 Μάιου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Εθνικής καθώς και το δικαίωμα.
Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων είναι 30 Μάιου με 7 Ιουνίου ενώ στις 13 Ιουνίου ολοκληρώνεται η αύξηση κεφαλαίου.
Για την αμκ των 9,75 δισεκ. ευρώ θα εκδοθούν 2,274 δισεκ. μετοχές με τιμή διάθεσης 4,29 ευρώ.
Η νέα αναπροσαρμοσμένη τιμή έχει καθοριστεί στα 4,53 ευρώ μετά το reverse split  της Εθνικής τράπεζας και μετά την αποκοπή του δικαιώματος ενώ η τιμή του δικαιώματος καθορίζεται στα 4,47 ευρώ.
Τα 4,47 ευρώ είναι η τιμή εκκίνησης. Το δικαίωμα έκλεισε χθες -64% στα 1,60 ευρώ.
Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία για την μετοχή και το δικαίωμα της Εθνικής τράπεζας.
Με δεδομένο ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου, συνολικά κατέχουν 13% θα πωλήσουν τα δικαιώματα τους πιέζοντας σημαντικά τις τιμές προσεχώς.
Παράλληλα και οι μικροεπενδυτές δεν φαίνεται στην πλειοψηφία τους να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου οπότε και αυτοί θα πωλήσουν τα δικαιώματα τους.
Οι ξένοι επενδυτές επίσης είτε δεν θα τα ασκήσουν είτε θα πωλήσουν.
Ωστόσο θα είναι αγοραστές οι νέες ιδιώτες μέτοχοι κυρίως επιχειρηματίες που έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου.
Υπενθυμίζεται ότι τα νομικά πρόσωπα ξένοι και εγχώριοι κατέχουν το 35,5% της Εθνικής, οι ιδιώτες 45,8% και τα ασφαλιστικά Ταμεία 13,04%.

Υλοποιείται αύξηση 9,75 δισεκ που καταλήγουν σε 5,69 δισεκ.

Μπορεί να απαντήσει η διοίκηση της Εθνικής πως ενώ το ΤΧΣ θα επενδύσει 9,75 δισεκ. ευρώ τελικώς καταλήγουν σε 5,13 δισεκ. ευρώ σε όρους core tier 1;  
Θα ήταν πολύ σημαντικό η Εθνική τράπεζα να δώσει επίσημα τέτοιες πληροφορίες ώστε το σύνολο της επενδυτικής κοινότητας να έχει πλήρη γνώση για τις πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας.
Περίπου το 50% των κεφαλαίων του ΤΧΣ χάνεται.
Προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι η Εθνική μια τράπεζα με 104 δισεκ. ευρώ ενεργητικό να διαθέτει συνολικά κεφάλαια 5,13 δισεκ. ευρώ.
Η Εθνική είχε βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας -6,7% το χειρότερο δείκτη φερεγγυότητα στην ιστορία της στο τέλος του 2012.  
Η τράπεζα είχε αρνητικά κεφάλαια.
Ωστόσο ακόμη και μετά την ανακεφαλαιοποίηση η Εθνική τράπεζα έχει κεφάλαια μη επαρκή καθώς το core tier 1 είναι οριακά υψηλότερο του 9% στο 9,3% με λογιστικές προσεγγίσεις.
Είναι αδιανόητο να διαθέτει η Εθνική μόλις 5,13 δισεκ. ευρώ κεφάλαια σε core tier 1 ή συνολικά 5,6 δισεκ. ευρώ  και η  Πειραιώς με 100 δισεκ. ενεργητικό εμφανίζει 9,7 δισεκ. κεφάλαια και η Alpha 7,78 δισεκ. ευρώ.
Το παράδοξο επίσης είναι ότι στο τέλος του 2012 η Εθνική είχε 8,5% core tier 1 και στο α΄ τρίμηνο του 2013 συνολικά 9,3%.
Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι στο τέλος του 2012 η Εθνική είχε σε απόλυτα μεγέθη core tier 1 στα 5,537 δισεκ. ευρώ που αναλογούσε σε core tier 1 στο 8,5%.
(σελίδα 164 του ενημερωτικού δελτίου)
Στο α΄ τρίμηνο του 2013 σε απόλυτα μεγέθη το core tier 1 ήταν 5,13 δισεκ. ευρώ λιγότερα δηλαδή από το τέλος του 2012 αλλά το core tier 1 ως ποσοστό έφθασε στο 9,3%.
(σελίδα 7 της παρουσίασης αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2013 στα αγγλικά)
Πως συμβαίνει αυτό;
Η Εθνική χρησιμοποίησε ένα ακραίο λογιστικό τρόπο απεικόνισης δανειακών χαρτοφυλακίων της Finansbank με βάση την Βασιλεία ΙΙΙ ύψους 3,6 δισεκ. ευρώ τύπου IRB ενώ πέρασε και το goodwill της Finansbank.
Ουσιαστικά η τράπεζα εφάρμοσε ένα δικό της τρόπο καταμέτρησης και στάθμισης του πιστωτικού κινδύνου…αρκεί να εγκριθεί από τις εποπτικές αρχές.
Με τον τρόπο αυτό μείωσε το σταθμισμένο ενεργητικό και αναλογικά αυξήθηκε ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1.
Η Εθνική τράπεζα μπορεί τυπικά να βρίσκεται πάνω από το 9%, πρακτικά είναι κάτω από 9%,  αλλά όταν η Πειραιώς προσεγγίζει το 15% και η Alpha το 14% είναι ξεκάθαρο ότι η Εθνική βρίσκεται σε αδυναμία με αντικειμενικά κριτήρια έναντι των ανταγωνιστών της.
Είναι ξεκάθαρο ότι η Εθνική χρειάζεται περισσότερα κεφάλαια αν ληφθεί υπόψη ότι η ΤτΕ και η Τρόικα έχουν απαιτήσει από τις ελληνικές τράπεζες πολύ υψηλά capital buffers δηλαδή κεφαλαιακά μαξιλάρια ασφαλείας.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης