Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αύριο Τρίτη ξεκινάει η διαπραγμάτευση των warrants της Alpha bank – Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα warrants, πόσο πιθανό είναι να δεχθούν ισχυρές πιέσεις και γιατί οι μεγάλες διακυμάνσεις θα επηρεάζουν τις μετοχές λόγω του arbitrage;

Αύριο Τρίτη ξεκινάει η διαπραγμάτευση των warrants της Alpha bank – Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα warrants, πόσο πιθανό είναι να δεχθούν ισχυρές πιέσεις και γιατί οι μεγάλες διακυμάνσεις θα επηρεάζουν τις μετοχές λόγω του arbitrage;
Το παράγωγο χρηματοοικονομικό προϊόν warrants της Alpha bank θα είναι το πρώτο που  ξεκινάει από αύριο να διαπραγματεύεται στην τραπεζική και χρηματιστηριακή αγορά και οι εκτιμήσεις για την βραχυχρόνια συμπεριφορά του είναι πολυποίκιλες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα εκδοθούν 17,6 δισεκ. warrants.
Θα δημιουργηθεί μια τεράστια αγορά, παραγώγων που η αξία τους θα είναι τεράστια καθώς θα εμπεριέχουν το 85% και πλέον των κεφαλαίων των τραπεζών.
Σε αυτά τα παράγωγα τα warrants αναμένεται να εκδηλωθούν επικίνδυνα κερδοσκοπικά παιχνίδια που αρχικώς τουλάχιστον θα χρήζουν τεράστιας προσοχής.
Ξεκινάει αύριο Τρίτη η διαπραγμάτευση των 10,388 δισεκ. μετοχών της Alpha bank που προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου.
Με βάση την διαδικασία ήταν να ξεκινήσει σήμερα Δευτέρα η διαπραγμάτευση τους αλλά για ορισμένα τεχνικής υφής θέματα θα ξεκινήσει αύριο.

Η Alpha bank θα διαθέτει συνολικά, 10,922 δισεκ. μετοχές.
Η αύξηση κεφαλαίου καλύφθηκε σε ποσοστό 12% ή 550 εκατ ευρώ που αυτό σημαίνει σχέση warrants 7,33.
Ένας επενδυτής που συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha bank και κατείχε 1000 μετοχές έλαβε 1944 νέες μετοχές πληρώνοντας συνολικά 855 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η τιμή της αύξησης κεφαλαίου της Alpha bank ήταν 0,44 ευρώ.
Για κάθε μια νέα μετοχή που έλαβε αντιστοιχεί και 1 warrants άρα 1944 νέες μετοχές του παραδείγματος ισούνται με 1944 warrants.
Κάθε warrants περικλείει 7,33 μετοχές που σημαίνει 1944 warrants Χ 7,33 μετοχές ίσον 14.249 μετοχές.
Αν υποθετικά εξασκούσε στο πέρας του πρώτου εξαμήνου και τις 14.249 μετοχές θα πλήρωνε 14.249 μετοχές Χ 0,44 ευρώ δηλαδή 6.269 ευρώ.
Αν ασκήσει τα warrants στο πρώτο έτος θα πληρώσει 14.249 μετοχές Χ 0,4576 ευρώ δηλαδή 6.520 ευρώ.
Υπενθυμίζουμε ότι η τιμή εξάσκησης των warrants έχει ως βάση την τιμή της αμκ π.χ. στην Alpha bank 0,44 ευρώ προσαυξανόμενο κάθε χρόνο με επιτόκιο 3% και 1% για το πρώτο χρόνο, 2% για τον δεύτερο χρόνο κ.ο.κ.
Δηλαδή στο δεύτερο έτος θα πληρώσει ο επενδυτής 0,44 ευρώ +5% επί της τιμής δηλαδή 0,462 ευρώ.
Το μεγάλο στοίχημα, η μεγάλη πρόκληση για τους κατόχους των warrants είναι τα διακρατούν ή τα πουλούν;
Τα warrants θα είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμα στο χρηματιστήριο και θα συνδέονται με την μετοχή της τράπεζας στην δευτερογενή αγορά μέσω του μηχανισμού του arbitrage.
Ωστόσο ακόμη δεν είσαι σαφές ποια μπορεί να είναι αυτή η συσχέτιση ή σε ποιο εύρος μπορεί να κινηθεί το arbitrage ή τι κερδοσκοπικά παιχνίδια μπορεί να εκδηλωθούν.
Με βάση την διεθνή και ειδικά την αμερικανική εμπειρία, το πρώτο διάστημα έναρξης διαπραγμάτευσης των warrants ασκήθηκαν πολύ μεγάλες πιέσεις έως σημαντικές πιέσεις έως ότου βρεθούν κάποια επίπεδα ισορροπίας.
Τα warrants εμπεριέχουν την προσδοκία της μελλοντικής απόκτησης μετοχών και βεβαίως παράμετροι όπως το ύψος της αποπληρωμής των κεφαλαίων στο ΤΧΣ και στο ελληνικό κράτος θα διαδραματίσουν ρόλο.
Το δέλεαρ για ορισμένους επενδυτές – κατόχους warrants είναι να πωλήσουν ώστε να καρπωθούν άμεσα την αξία που θα εμπεριέχουν.
Άλλοι επενδυτές που δεν είναι κάτοχοι των warrants θα μπορούσαν να αγοράσουν παραστατικούς τίτλους δικαιωμάτων μετοχών δηλαδή τα warrants, σε χαμηλότερες τιμές από τις τιμές εκκίνησης.
Επειδή τα warrants είναι ένα παράγωγο χρηματοοικονομικό προϊόν χρειάζεται μεγάλη προσοχή, τουλάχιστον αρχικά, μέχρι να εξοικειωθεί ο επενδυτής.
Αναμένεται ακραία κερδοσκοπία, και ο κάθε επενδυτής

Ξεκινάει η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς

Ξεκινάει αύριο Τρίτη η διαπραγμάτευση του δικαιώματος της τράπεζας Πειραιώς.
Η αναπροσαρμοσμένη τιμή θα είναι στα 1,71 ευρώ και του δικαιώματος 0,38 ευρώ.
Η τράπεζα Πειραιώς θα συγκεντρώσει 1,28 με 1,3 δισεκ. ευρώ ή 15,4% της συνολικής αύξησης κεφαλαίου ύψους 8,4 δισεκ. ευρώ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η τράπεζα θα εκδώσει 5,5 warrants.
Σημειώνεται ότι για την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς θα εκδοθούν  35,68 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά μετά το reverse split 10 προς 1 με τιμή διάθεσης  τα 1,70 ευρώ
Με βάση την διαδικασία για κάθε 100 παλαιές μετοχές μετά το reverse split – πριν το reverse split 1000 μετοχές – θα αντιστοιχούν 3.568 νέες μετοχές για τις οποίες θα καταβάλλει 6.101  ευρώ.
Με βάση την εκτιμωμένη σχέση warrants σε κάθε 1 νέα μετοχή θα αντιστοιχούν 5,5 warrants σημαίνει ότι ο κάτοχος των 3.568 νέων μετοχών θα έχουν δικαίωμα να αποκτήσουν στο μέλλον συνολικά 19.624 μετοχές.
Αξίζει να αναφερθεί ότι θα εκδοθούν συνολικά 4,958 δισεκ. νέες μετοχές στην τράπεζα Πειραιώς και αν ισχύσουν τα 5,5 warrants θα εκδοθούν 4,958 δισεκ. warrants που θα εμπεριέχουν συνολικά 27.269 δισεκ. μετοχές.

Το συμπέρασμα

Συνολικά οι 4 συστημικές τράπεζες Πειραιώς, Alpha, Eurobank  και Εθνική θα διαθέτουν 22,18 δισεκ. μετοχές.
Από αυτές 10,38 δισεκ. νέες μετοχές θα έχει η Alpha bank, η Πειραιώς θα έχει 4,958 δισεκ. μετοχές και η Εθνική 2,26 δισεκ. μετοχές.
Τα δισεκατομμύρια των warrants και τα επίσης πολλαπλάσια δισεκατομμύρια των μετοχών που αντιστοιχούν θα δημιουργήσουν ένα σκηνικό τεράστιας προσφοράς μετοχών μέσω των παραγώγων δηλαδή των warrants.  

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:15 9 Ιουνίου 2013

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης