Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Σιωπή των Αμνών….για την Εθνική – Η διοίκηση μπορεί να ενημερώσει γιατί «εξαφανίζονται» 4,6 δισεκ. κεφάλαια του ΤΧΣ; Γιατί μειώθηκε το σταθμισμένο ενεργητικό; - Οι αναλυτές της Citigroup πριν δημοσιεύουν εκθέσεις να διαβάζουν καλύτερα

 Η Σιωπή των Αμνών….για την Εθνική  – Η διοίκηση μπορεί να ενημερώσει γιατί «εξαφανίζονται» 4,6 δισεκ. κεφάλαια του ΤΧΣ; Γιατί μειώθηκε το σταθμισμένο ενεργητικό; - Οι αναλυτές της Citigroup πριν δημοσιεύουν εκθέσεις να διαβάζουν καλύτερα
Το κείμενο που ακολουθεί είναι μια σχολιογραφική προσέγγιση στα διαδραματιζόμενα με την Εθνική και την αύξηση κεφαλαίου.
Μας εκπλήσσει που κανείς έως τώρα δεν έχει με απλό τρόπο ομολογουμένως αναλύσει τα στοιχεία και διαπιστώσει ότι απλά δεν βγαίνουν.

Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας, που δίνει τον ύστατο της αγώνα για να παραμείνει στην διοίκηση της τράπεζας ποντάροντας στην αύξηση κεφαλαίου και στην κάλυψη του 10% δυστυχώς δεν έχει απαντήσει σε καίρια βασικά ερωτήματα.
Ποια είναι αυτά;
1)Μπορεί η διοίκηση της Εθνικής να απαντήσει πως τα 9,75 δισεκ ευρώ του ΤΧΣ καταλήγουν 5,075 δισεκ. ευρώ με όρους core tier 1;
Σελίδα 29 του συμπληρωματικού ενημερωτικού δελτίου για ορισμένους συναδέλφους δημοσιογράφους ή αναγνώστες  που ίσως το αναζητήσουν;
2)Η διαφορά μεταξύ 9,75 δισεκ και 5,075 δισεκ ευρώ είναι περίπου 4,6 δισεκ. ευρώ.
Αυτά τα 4,6 δισεκ. ευρώ εξαφανίζονται.
Καλύπτουν την μαύρη τρύπα της αρνητικής καθαρής θέσης και το good will της Finansbank ή κάτι άλλο;
3) Η Εθνική τράπεζα δεν πιάνει τους στόχους κεφαλαιακής επάρκειας, παρά τα 9,75 δισεκ. ευρώ.
Στο θέμα αυτό δικαιώνεται ο Τουρκολιάς ο CEO της Εθνικής που είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ότι τα κεφάλαια δεν φθάνουν.
Το core tier 1 διαμορφώνεται στο 8,7% έναντι κατώτερου ορίου 9%.
Να σκεφθεί κανείς ότι η Alpha και η Πειραιώς διαθέτουν ισχυρό capital buffer ενώ η Εθνική δεν έχει πιάσει ούτε το ελάχιστο κριτήριο κεφαλαιακής επάρκειας.
4)Τι συνέβη και μέσα σε 3 μήνες από τέλη του 2012 έως το α΄ τρίμηνο του 2013 μείωσε το σταθμισμένο ενεργητικό του ομίλου από 64,5 δισεκ. σε 58,9 δισεκ. ευρώ;
Το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό της μητρικής από 47,5 δισεκ. στο τέλος του 2012 μειώθηκε στα 41,2 δισεκ. στο α΄ τρίμηνο του 2013.
Το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό είναι η απόλυτη βάση για καθοριστούν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Αν δεν υπήρχε αυτή η μείωση το 8,7% που είναι κάτω από την βάση θα διαμορφωνόταν στο 7,8% δηλαδή πολύ κάτω από την βάση σε όρους core tier 1.
Η μείωση μεταξύ άλλων αποδίδεται και σε τρικ με δάνεια της Finansbank ναι ή όχι που χρειάζονται μάλιστα και εγκρίσεις από τις τουρκικές αρχές γιατί σταθμίζεται διαφορετικά ο κίνδυνος με πρωτοβουλία της τράπεζας.

Οι αναλυτές της Citigroup πριν δημοσιεύουν εκθέσεις να διαβάζουν καλύτερα

Εξέπληξε η προσέγγιση των αναλυτών της Citigroup ότι η Εθνική διαθέτει επαρκή κεφάλαια.
Πριν καταλήγουν σε τέτοια συμπεράσματα τους προτρέπουμε να διαβάσουν την σελίδα 29 του συμπληρωματικού δελτίου για να διαπιστωθεί ότι η Εθνική είναι κεφαλαιακά ανεπαρκής.
Ότι έχει την δυνατότητα πουλώντας assets να βρει κεφάλαια η Εθνική είναι γεγονός αλλά πουλώντας assets θα αποδυναμώσει τον ισολογισμό της.
Σε αυτή την φάση πάντως η Εθνική είναι κεφαλαιακά ανεπαρκής όπως προκύπτει στην σελίδα 29 του ενημερωτικού δελτίου.

Υποσημείωση

Επικρατεί η Σιωπή των Αμνών…κατά παράφραση της γνωστής αμερικανικής ταινίας όσον αφορά την απλή παρουσίαση της…πραγματικής κεφαλαιακής εικόνας της Εθνικής τράπεζας.

www.bankingnnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης