Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προβλέπεται ανατίμηση της Finansbank κατά 15%-20% - Επιστρέφουν στην Τουρκία δάνεια 1 δις – Το χρονοδιάγραμμα των σχεδίων της Εθνικής

   Προβλέπεται ανατίμηση της Finansbank κατά 15%-20% - Επιστρέφουν στην Τουρκία δάνεια 1 δις – Το χρονοδιάγραμμα των σχεδίων της Εθνικής
Η αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση αύξησης κεφαλαίου και την διάθεση έως του 20% των μετοχών της Finansbank ξεκινάει λίαν συντόμως από την Εθνική τράπεζα.
Το πρώτο μεγάλο βήμα θα πραγματοποιηθεί μέσα στις πρώτες 10 ημέρες του Ιανουαρίου καθώς η Εθνική θα μεταφέρει περίπου 1 δις ευρώ δάνεια από την Ελλάδα στην Τουρκία.
Τι ακριβώς είχε συμβεί.

Η Finansbank εμφανίζει περίπου 15 δις ευρώ δάνεια.
Όμως από αυτά τα 15 δις ευρώ περίπου 1 δις ευρώ δάνεια αποτιμημένα σε τουρκικές λίρες ή άλλα νομίσματα που είχαν χορηγηθεί από την Finansbank είχαν μεταφερθεί στην Εθνική Ελλάδος. Στόχος της κίνησης αυτής ήταν να μην επιβαρύνεται ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Τουρκικής θυγατρικής.
Στην προσπάθεια η Εθνική να αυξήσει την αξία της Finansbank η οποία με όρους χρηματιστηριακούς αποτιμάται στα 6,2 δις ευρώ ή 8,2 δις δολάρια  ουσιαστικά αρχές Ιανουαρίου θα μεταφέρει, θα επαναπατρίσει το 1 δις ευρώ δάνεια στην Finansbank.
Με τις κινήσεις αυτές αλλά και άλλες ενέργειες στόχος είναι να αυξηθεί 15% με 20% η αποτίμηση της τουρκικής θυγατρικής.
Αν ο στόχος επιτευχθεί τότε 15% με 20% με όρους ευρώ σημαίνει ότι η κεφαλαιοποίηση θα αυξηθεί από 6,2 δις ευρώ στα 7,2 δις ευρώ που σημαίνει ότι από την διάθεση του 20% της Finansbank θα μπορούσε να αποκομίσει 1,2  με 1,3 δις ευρώ με βάση το καλό σενάριο.

Το χρονοδιάγραμμα

Στο α΄ δεκαήμερο του Ιανουαρίου μεταφέρονται τα δάνεια από την Εθνική στην Finansbank.
Στο γ΄ δεκαήμερο του Ιανουαρίου η Finansbank λαμβάνει τις εγκρίσεις από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές και εγκρίνεται και το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης η οποία προσδιορίζεται σε 350 εκατ ευρώ.
Στο γ΄ δεκαήμερο του Ιανουαρίου ξεκινούν και τα road shows της Εθνικής στις διεθνείς αγορές με στόχο να υπάρξει ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών κατά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.
Στο α΄ δεκαήμερο του Φεβρουαρίου θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου ενώ θα διατεθεί και το 20% της Finansbank μέσω βιβλίου προσφορών.
Σημειώνεται ότι αύξηση και διάθεση του 20% θα πραγματοποιηθούν στην ίδια τιμή.
Στόχος είναι να υπάρξει μεγάλη διασπορά και όχι ένας επενδυτής να αποκτήσει στρατηγικό ποσοστό. Η Εθνική θέλει ένας επενδυτής να έχει το πολύ 1% ίσως και λιγότερο.
Τέλη Φεβρουαρίου ολοκληρώνονται όλες οι διαδικασίες και στόχος είναι να συγκεντρωθούν έως και 1,2 με 1,3 δις ευρώ από την Finansbank.
Από αυτά περίπου 500 με 550 εκατ ευρώ θα μείνουν ως κεφάλαιο στην Finansbank και 700 με 750 εκατ θα επιστραφούν στην Εθνική Ελλάδος που συνεχίζεται να θωρακίζεται κεφαλαιακά.
Μετά και αυτή την διαδικασία η Εθνική θα διαθέτει 15% δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας από τους 6 υψηλότερους στην Ευρώπη μεταξύ των μεγάλων τραπεζών.

Γιατί πωλείται το 20% της Finansbank;

Οι λόγοι πώλησης της Finansbank είναι κατά βάση 2
1)Για να διασφαλιστεί ότι η τράπεζα θα είναι κεφαλαιακά θωρακισμένη.
Ωστόσο ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται και μέσω της σχεδιαζόμενης αύξησης κεφαλαίου.
2)Ο δεύτερος λόγος και ίσως σημαντικότερος είναι ότι η Εθνική ενώ πιστεύει την Τουρκία θέλει να μετριάσει το επενδυτικό ρίσκο που έχει στην γείτονα χώρα.
Θα πρέπει να τονισθεί ότι η συνολική επένδυση της Εθνικής στην Finansbank δεν ήταν 4,5 με 5  δις ευρώ το κόστος κτήσης αλλά ξεπερνάει τα 6,5  δις ευρώ καθώς όλα τα κέρδη της τουρκικής θυγατρικής αποθεματοποιούνταν και κεφαλαιοποιούνταν, έμεναν στην Τουρκία δεν επέστρεφαν ως μέρισμα στην Εθνική Ελλάδος.
Άρα η σωρευτική επένδυση στην Τουρκία είναι 6,5 δις ευρώ στην Τουρκία μεγάλη προφανώς.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης