Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τουρκολιάς: Όταν η Εθνική πεισμώνει μπορεί να τα καταφέρει όλα - Η ΕΤΕ θα διεκδικήσει οτιδήποτε προκύψει προς διάθεση στη διαδικασία συγκέντρωσης του τραπεζικού συστήματος - Στο 10,8% η κάλυψη της αμκ - Στα 8,25 τα warrants

Τουρκολιάς: Όταν η Εθνική πεισμώνει μπορεί να τα καταφέρει όλα - Η ΕΤΕ θα διεκδικήσει οτιδήποτε προκύψει προς διάθεση στη διαδικασία συγκέντρωσης του τραπεζικού συστήματος - Στο 10,8% η κάλυψη της αμκ - Στα 8,25 τα warrants
(upd3)"Όταν η Εθνική πεισμώνει μπορεί να τα καταφέρει όλα". Αυτό είναι το μήνυμα του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, Αλ. Τουρκολιά, μετά τις επίσημες ανακοινώσεις της τράπεζας για την κάλυψη κατά 10,8% της αύξησης κεφαλαίου ύψους 9,75 δισ. ευρώ. Τα warrants που θα δοθούν θα είναι 8,25.
"Όταν η Εθνική πεισμώνει μπορεί να τα καταφέρει όλα" τόνισε χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα, γνωστοποίησε πως η Εθνική "θα διεκδικήσει οτιδήποτε προκύψει προς διάθεση στην εναπομείνασα διαδικασία συγκέντρωσης του τραπεζικού συστήματος".
"Το οφείλουμε στους μετόχους, τους καταθέτες και τους πελάτες μας", τόνισε.
Παράλληλα ο κ. Τουρκολιάς ζήτησε από εδώ και στο εξής η προσπάθεια όλων να εστιάσει στην αποτελεσματική αναδιάρθρωση της τράπεζας και την ενίσχυση των συνθηκών ρευστότητας στην οικονομία.

Εθνική Τράπεζα: Στο 10,8% η κάλυψη της αμκ - Από κεφάλαια εξωτερικού το 50% της αύξησης - Εισέρρευσαν στην Ελλάδα 500 εκατ. ευρώ - Το 1/3 καλύφθηκε από εγχώρια νοικοκυριά

Στο 10,8% ανήλθε η κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας από τους ιδιώτες, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του www.bankingnews.gr για κάλυψη 11%.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εθνική, το συνολικό ποσοστό της αύξησης κεφαλαίου που προήλθε από ιδιώτες επενδυτές  διαμορφώθηκε σε 10,8%, ενώ τα 3/4 της συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου πραγματοποιήθηκαν μέσω εξάσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Εθνικής για την αμκ:

Η  ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. ευχαριστεί τους παλαιούς Μετόχους της και τους νέους Επενδυτές που συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου και ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα για τα εξής:
• Το συνολικό ποσοστό της αύξησης κεφαλαίου που προήλθε από ιδιώτες επενδυτές, σύμφωνα με την ΠΥΣ 6/5-6-2013, διαμορφώθηκε σε 10,8%.
• Τα 3/4 της συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου πραγματοποιήθηκαν μέσω εξάσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης.
• Σχεδόν το 50% της αύξησης καλύφθηκε από κεφάλαια εξωτερικού, με αποτέλεσμα την εισροή επενδυτικών κεφαλαίων  στην Ελλάδα 500 εκατ. Ευρώ.
• Το 1/3 της αύξησης καλύφθηκε από εγχώρια νοικοκυριά, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 120.000 μετόχους, αντανακλώντας την ευρεία μετοχική βάση της Τράπεζας.
• Τα 2/3 της αύξησης καλύφθηκαν από Μετόχους που είχαν ήδη μετοχική θέση στην Εθνική.
• Δεν χρειάσθηκε να εκδοθούν υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες.

Tι ανέφερε από το πρωί το www.bankingnews.gr

H Εθνική κάλυψε τον στόχο της αύξησης κεφαλαίου συγκέντρωσε 1,075 με 1,1 δισεκ. ευρώ ή το 11% της αμκ και πλέον….ξεκινάει τον αγώνα δρόμου να ενισχύσει εκ νέου τα ελλιπή κεφάλαια της – Κάτω από 9% στο 8,7% το core tier


Περίπου 1,075 -1,1 δισ. ευρώ συγκέντρωσε η Εθνική Τράπεζα από τους ιδιώτες μετόχους στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου ύψους 9,75 δισ. ευρώ.
Με την στήριξη της κυβέρνησης, των θεσμικών, πολιτικών παραγόντων, επιχειρηματιών και ιεραρχών τελικώς η Εθνική κατάφερε να συγκεντρώσει ποσό άνω των 975 δισεκ. ευρώ δηλαδή πάνω από 10% και έτσι να παραμείνει εν δυνάμει ιδιωτική.
Το management, που είχε αμφισβητηθεί για τις επιλογές του κερδίζει ξεκάθαρα χρόνο μετά από την θετική έκβαση της αύξησης κεφαλαίου.
Ωστόσο ενώ η αύξηση κεφαλαίου των 9,75 δισεκ. ευρώ ολοκληρώθηκε….η Εθνική τράπεζα προετοιμάζεται ώστε να ενισχύσει εκ νέου τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας καθώς παρά την μεγάλη αύξηση ακόμη δεν πληρεί τα ελάχιστα κριτήρια του core tier 1 στο 9%.
Σημειώνεται ότι το core tier 1 της Εθνικής διαμορφώνεται στο 8,7% κάτω από τα κατώτερα όρια που θέτει η Τράπεζα στο 9%.
Είναι παράδοξο πως η Εθνική ενώ συνολικά επενδύονται 9,75 δισεκ. ευρώ αυτά καταλήγουν στα 5,075 δισεκ. ευρώ με όρους core tier 1.
Αν η Εθνική τράπεζα….κατά ένα παράδοξο τρόπο….δεν είχε μειώσει το σταθμισμένο ενεργητικό από 64,521 δισεκ. ευρώ στο τέλος του 2012 στα 58,946 δισεκ. ευρώ μέσω Τουρκίας με το τρικ διαφορετικής στάθμισης κινδύνων σε 3,6 δισεκ. ευρώ δάνεια IRB  το core tier 1 δεν θα ήταν 8,7% αλλά 7,8%.
Στην σελίδα 29 του συμπληρωματικού δελτίου αποκαλύπτεται εκ νέου ότι τα κεφάλαια core tier 1 διαμορφώνονται στα 5,075 δισεκ. ευρώ.
Δηλαδή το ΤΧΣ επενδύει 9,75 δισεκ. ευρώ στην Εθνική, οι ιδιώτες θα επενδύσουν 975 εκατ με 1 δισεκ. ευρώ και τα κεφάλαια αυτά καταλήγουν 5,075 δισεκ. ευρώ.
Η αρνητική καθαρή θέση και το goodwill της Finansbank που αποφασίζει να περάσει τώρα η Εθνική…ένδειξη ότι απελευθερώνεται για να την πουλήσει μερικώς ή ολικώς κατασπαράσσουν τα κεφάλαια της Εθνικής τράπεζας.
Παρ΄ ότι πουλάει τον Αστέρα, παρά τις επαναγορές ομολόγων και των προνομιούχων στις ΗΠΑ τα 625 εκατ δολάρια οριακά θα φθάσει στο 9% που είναι το ελάχιστο όριο της ΤτΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εθνική είναι η μόνη τράπεζα χωρίς κεφαλαιακό απόθεμα χωρίς capital buffer όταν η Alpha διαθέτει core tier 1 στο 13,9% και της Πειραιώς στο 14,5%.
Εκ των πραγμάτων λοιπόν, ανοίγει ένα κεφαλαιώδες θέμα για την Εθνική, αύξηση κεφαλαίου ολοκλήρωσε και πλέον ξεκινάει εκ νέου αγώνα δρόμου ώστε να ενισχύσει τα κεφάλαια της.
Η πώληση στρατηγικού ποσοστού της Finansbank ακόμη και 51%  ή ακόμη και θυγατρικών στα Βαλκάνια θα αποδειχθούν λύσεις ανάγκης ώστε να ενισχυθεί η χαμηλή κεφαλαιακή βάση της Εθνικής τράπεζας.

(Πρώτη ενημέρωση: 08:13)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης