Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΦΠΑ… 1.126 ημερών χρωστά το δημόσιο σε 62 επιχειρήσεις - Καθυστερήσεις «ρεκόρ» στις επιστροφές του φόρου αποκαλύπτουν τα στοιχεία του YΠΟΙΚ για 5.310 εταιρίες - Το δημόσιο καλείται να πληρώσει φόρους 1,2 δισ. το επόμενο διάστημα

ΦΠΑ… 1.126 ημερών χρωστά το δημόσιο σε 62 επιχειρήσεις - Καθυστερήσεις «ρεκόρ» στις επιστροφές του φόρου αποκαλύπτουν τα στοιχεία του YΠΟΙΚ για 5.310 εταιρίες - Το δημόσιο καλείται να πληρώσει φόρους 1,2 δισ. το επόμενο διάστημα
Εξήντα δύο επιχειρήσεις έχουν φθάσει να περιμένουν μέχρι και 1.126 μέρες (!), δηλαδή περισσότερα από τρία χρόνια προκειμένου το κράτος να τους επιστρέψει ΦΠΑ 4,2 εκατ. ευρώ.
Αποτελεί το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παρακράτησης ποσών από ΦΠΑ με το ρεκόρ αυτή της καθυστέρησης να διατηρούν κεντρικές εφορίες της Αθήνας.
Έπεται η Δ.Ο.Υ Αλεξανδρούπολης, η οποία ενώ έχουν περάσει 1.051 μέρες ή περίπου τρία χρόνια ακόμη δεν έχει αποδώσει ΦΠΑ 1.194 ευρώ σε μία επιχείρηση που είναι και η μοναδική που έχει υποβάλει αίτηση επιστροφής.
Και ακολουθούν 54 φορολογούμενοι στην Δράμα ( φυσικά πρόσωπα) που σαν το γνωστό παραμύθι της Μέσης Ανατολής μετρούν… χίλιες και μία νύχτες για να ξημερώσει με τον ΦΠΑ των 4,579 εκατ. ευρώ που ακόμη δεν έχουν τους έχει καταβάλλει η εφορία του νομού.
Στον αντίποδα, σε 56 μόλις ημέρες η εφορία Σερρών πλήρωσε ΦΠΑ 651.173 ευρώ!
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών με τις τραγικές καθυστερήσεις στις επιστροφές του ΦΠΑ κυρίως για τις εταιρίες που ασχολούνται με το εξαγωγικό εμπόριο, είναι άκρως αποκαλυπτικά.
Πρόκειται για στοιχεία τα οποία απέστειλαν βάσει υποχρέωσης την οποία είχαν όλες οι εφορίες της χώρας και στα οποία αναλύονται: τα ποσά από τις επιστροφές που παραμένουν σε εκκρεμότητα, ο μέσος χρόνος αναμονής σε ημέρες , ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί κ.ά.
Ουσιαστικά τα δεδομένα αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν τις αυστηρές παρατηρήσεις που κατά καιρούς έχει κάνει το ΔΝΤ για το «καυτό» αυτό πρόβλημα. Η κυβέρνηση από την πλευρά της, υπολόγιζε ότι με τα λεφτά που πήρε από την τρόικα και με τα οποία θα πρέπει κανονικά να πληρώνει τα χρέη της προς τους ιδιώτες, θα έδινε ανάσες στην αγορά που τα τελευταία χρόνια παραμένει σε καθεστώς ασφυξίας.
Όσο ο έλεγχος των αιτήσεων επιστροφής του ΦΠΑ προχωρεί με αργούς ρυθμούς άλλο τόσο θα καθυστερεί και η προοπτική της ανάπτυξης, που λόγω της έλλειψης του ρευστού από την πλευρά του δημοσίου άλλα επενδυτικά εργαλεία όπως είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή το ΕΣΠΑ αδυνατούν να συμβάλλουν σε αυτή.
Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτουν τα εξής «πιπεράτα» συμπεράσματα:
• Στο 1,2 δις. ευρώ ανέρχονται τα ποσά από τον ΦΠΑ που καλείται να επιστρέψει το δημόσιο και τα οποία εάν εκταμιευθούν ενδεχομένως να μεταμορφώσουν προς το χειρότερο την «εικόνα» του προϋπολογισμού , από την στιγμή που οι δαπάνες θα σημειώσουν εκρηκτική άνοδο.
• Οι επιχειρήσεις που περιμένουν από το κράτος να τους επιστρέψει αυτά που χρόνια τώρα τους έχει παρακρατήσει ανέρχονται σε 7.800.
• Οι 5.310 εταιρίες έχουν αναμονή μεγαλύτερη των 120 ημερών.
• Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έκανε το υπουργείο Οικονομικών για να επιστρέψει ποσά από φόρους πουν δεν του ανήκουν είναι 1.126 μέρες. Και το πιο σύντομο 56 ημέρες.
• Τις μεγαλύτερες επιστροφές φόρου θα πρέπει να κάνει το επόμενο διάστημα η Δ.Ο.Υ ΦΑΕΕ Αθηνών που θα πρέπει να αποδώσει377,7 εκατ. ευρώ σε 892 φυσικά πρόσωπα. Βέβαια έχει ήδη καθυστερήσει 451 μέρες…
• Μεγάλες επιστροφές έχει και η ΦΑΕ Πειραιά 102,1 εκατ. ευρώ σε 551 δικαιούχους.
• Στην Δ.Ο.Υ πλοίων Πειραιά έχουν υποβληθεί οι περισσότερες αιτήσεις επιστροφής. Ανέρχονται στις 1.480 που θα μοιραστούν επιστροφές 30,57 εκατ. ευρώ. Το κοντέρ στον χρόνιο αναμονής δείχνει ήδη τις 462 ημέρες…

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης