Αρκετοί ήταν οι αθλητές που έζησαν με τα «πιστεύω» τους ως το τέρμα. Άλλοι έγιναν ήρωες και άλλοι λοιδορήθηκαν. Όλοι, όμως, έμειναν στην ιστορία. Το «BN Sports» αναλύει...
Λόγω της αναγνωρισιμότητας που είχαν -εξαιτίας της προσφοράς τους στο αθλητικό στερέωμα- τα μηνύματα που περνούσαν είχαν τη δυνατότητα να επηρεάζουν μεγάλο κομμάτι του κόσμου είτε με θετικό είτε με αρνητικό τρόπο, ενώ μεγάλο ρόλο έπαιζαν και οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες επέλεγαν να δράσουν.
Από τους Los Suns, στα μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων, στον Muhammad Ali και το κίνημα του Black Lives Matter.
Το BN Sports «σταχυολογεί» τα σημαντικότερα πολιτικά ή θρησκευτικά μηνύματα από αθλητές και σας τα παρουσιάζει...
Παράτησε το NFL για να ενσωματωθεί στον Αμερικανικό στρατό
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αφοσίωσης στην πατρίδα, αποτελεί εκείνο του Pat Tillman. Μετά τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και την τρομοκρατική ενέργεια στους δίδυμους πύργους, ο Tillman αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, ενημερώνοντας την ομάδα του, τους Arizona Cardinal -που αγωνιζόταν στο NFL- πως έχει έρθει η ώρα να αφοσιωθεί στην πατρίδα του.
Μάλιστα, οι Cardinals λίγες εβδομάδες νωρίτερα του είχαν προσφέρει νέο τριετές συμβόλαιο, με απολαβές που θα άγγιζαν τα 3 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Ωστόσο, τίποτα δεν μπορούσε να αλλάξει την ειλημμένη απόφαση του Tillman, ο οποίος εντάχθηκε στον Αμερικανικό στρατό τον Μάιο του 2002. Υπηρέτησε με επιτυχίες σε αποστολές στο Ιράκ, ωστόσο σκοτώθηκε στις 22 Απριλίου το 2004 στο Αφγανιστάν.
Ο Tillman έφυγε από τη ζωή, κρατώντας σφιχτά στην «αγκαλιά» τα πιστεύω του και ο αγώνας του έχει μείνει χαραγμένος στις μνήμες πολλών συμπατριωτών του.
Τα μποϊκοτάζ στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Επίσημη θέση από πάντα των ιθυνόντων των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν πως οι στίβοι «μάχης» δεν ήταν χώρος για να περαστούν πολιτικά μηνύματα.
Ωστόσο, αρκετοί αθλητές έχουν χρησιμοποιήσει του Αγώνες ως πλατφόρμα για να περάσουν πολιτικά μηνύματα. Και όχι μόνο αθλητές, αλλά ακόμα και ολόκληρες χώρες.
Το 1908 Ιρλανδοί μποϊκόταραν τους Ολυμπιακούς που διεξάγονταν στο Λονδίνο και αυτό διότι οι Βρετανοί αρνούνταν να παραχωρήσουν ανεξαρτησία στη χώρα τους. Αντίστοιχα, το 1980 62 χώρες αποφάσισαν να συνταχθούν με την απόφαση των ΗΠΑ να μποϊκοτάρουν και να μη συμμετέχουν στους καλοκαιρινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρωσίας, μετά την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν τα Χριστούγεννα του 1979. Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη πράξη δεν ήταν προϊόν απόφασης των Αμερικανών αθλητών, αλλά του άλλοτε προέδρου των ΗΠΑ, Jimmy Carter.
Μάλιστα, η Σοβιετική Ένωση μαζί με άλλες χώρες τις επιρροής της μποϊκόταραν με τη σειρά τους ως αντίποινα τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξήχθησαν στην Αμερική και το Λος Άντζελες το 1984.
«Πλήρωσε» τα θρησκευτικά του πιστεύω
Ο Chris Wayne Johnson αποτέλεσε την Νο3 επιλογή των Denver Nuggets στο Draft του NBA το 1990. Την πρώτη του σεζόν στον σύλλογο του Denver, ακολούθησε μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή του, καθώς ασπάστηκε το Ισλάμ και συνεπώς, άλλαξε το όνομα του σε Mahmoud Abdul-Rauf.
Οι πρώτες σεζόν στο NBA είχαν θετικό πρόσημο για τον Abdul-Rauf, ο οποίος μάλιστα πέτυχε και ρεκόρ με το υψηλότερο ποσοστό τριπόντων μέσα σε μια σεζόν. Ωστόσο, ένα άλλο γεγονός αποτέλεσε αφορμή, ώστε η καριέρα του να στιγματιστεί.
Το 1996 ήταν η πρώτη φορά στην οποία ο έμπειρος point guard θα αρνιόταν να ακολουθήσει την τυπική διαδικασία κατά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, πριν την έναρξη των Αγώνων. Ο Rauf μάλιστα τόνιζε πως μπροστά στο θέαμα της αμερικανικής σημαίας, αντίκριζε ένα σύμβολο καταπίεσης, ενώ θεωρούσε πως η πολιτική της χώρας είχε τη μορφή της τυραννίας.
Ο επίτροπος του ΝΒΑ, David Stern τον τιμώρησε με αποκλεισμό ενός παιχνιδιού τον Μάρτιο του 1996, ενώ στη συνέχεια η διοίκηση του πρωταθλήματος έκανε μια ειδική συμφωνία μαζί του. Ο Rauf θα σηκωνόταν την ώρα ανάκρουσης του Εθνικού Ύμνου, ωστόσο θα είχε το δικαίωμα να κάνει εκείνη την ώρα την προσευχή του ως μουσουλμάνος.
Αρκετές ομάδες θεώρησαν πως ο Mahmoud Abdul-Rauf ήταν πλέον μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, με την οποία δεν θα ήθελαν να συνεργαστούν. Έπαιξε συνολικά άλλες τρεις σεζόν στο NBA και σε μόλις 62 παιχνίδια ξεκίνησε ως βασικός.
Πολιτικό μήνυμα μέσω… της φανέλας
Η πολιτείας της Αριζόνα αποφάσισε να περάσει έναν νέο μεταναστευτικό νόμο, μέσα από τον οποίο υποστήριζε πως ήθελε να σταματήσει την ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών.
Ο Robert Sarver, τότε ιδιοκτήτης των Suns διαφωνούσε σε μεγάλο βαθμό με αυτή την απόφαση και συνεπώς χρησιμοποίησε την ομάδα του, ώστε να περάσει ένα αντιρατσιστικό μήνυμα.
Έτσι, σε ένα παιχνίδι κόντρα στους San Antonio Spurs στις 5/5 του 2010, οι παίκτες της ομάδας του Phoenix φόρεσαν φανέλες οι οποίες έγραφαν πάνω «Los Suns» και σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση στα αποδυτήρια πάρθηκε ομόφωνα.
Το «Black Power Salute» των Tommie Smith και John Carlos
Η συγκεκριμένη εικόνα ίσως είναι να είναι η πιο δημοφιλής στην ιστορία του αθλητισμού. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού, οι Αμερικανοί Tommie Smith και Juan Carlos ανεβαίνουν στο βάθρο για την απονομή των μεταλλίων στα 200 μέτρα.
Ήταν 16 Οκτωβρίου 1968. Μιας χρόνιας που ο πλανήτης συγκλονίζεται από μια σειρά γεγονότων. Στο απόγειό του ο αγώνας των έγχρωμων Αμερικανών για τα πολιτικά δικαιώματα έχει «καταγράψει» τη δολοφονία του Martin Luther King μόλις τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς και ένα μήνα μετά, είναι ο περίφημος γαλλικός Μάης του 1968.
Όταν, λοιπόν, ήρθε η ώρα της απονομής, όλος ο πλανήτης έμεινε έκθαμβος, διότι ο Smith σήκωσε τη δεξιά γροθιά του για να περάσει το μήνυμα της «μαύρης δύναμης» και ο Carlos την αριστερή για να δείξει την «μαύρη ενότητα». Αμφότεροι στιγματίστηκαν για τις κινήσεις τους και δέχθηκαν μεγάλη κριτική, ενώ στη συνέχεια αγωνίστηκαν για το NFL.
Ο Muhammad Ali αρνήθηκε να υπηρετήσει στον Αμερικανικό στρατό
Ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές στην ιστορία είναι ο θρυλικός πυγμάχος, Muhammad Ali. Το 1967 όταν ήταν ήδη Παγκόσμιος πρωταθλητής και η φήμη του είχε παγκόσμια απήχηση, πήρε μια μεγάλη απόφαση.
Την ίδια χρονική περίοδο οι ΗΠΑ είχαν βαθιά εμπλοκή στον πόλεμο του Βιετνάμ, με την Κυβέρνηση να ζητάει από τον Ali να επιστρατευτεί. Ωστόσο, αρνήθηκε λόγω της αντίθεσης άποψης του για τον πόλεμο του Βιετνάμ, αλλά και των θρησκευτικών του πιστεύω (σ.σ ήταν Μουσουλμάνος).
Ως τιμωρία του αφαιρέθηκε ο Παγκόσμιος τίτλος και δεν πάλεψε ξανά για τρία χρόνια, ωστόσο το 1975 κατάφερε να ανακτήσει τη ζώνη, επικρατώντας του George Foreman.
Γονάτισμα για το Black Lives Matter
Το Black Lives Matter είναι ένα διεθνές ακτιβιστικό κίνημα το οποίο έχει ως επίκεντρο την Αμερική. Ξεκίνησε το 2013, μετά την αθώωση του George Zimmerman για τη δολοφονία με πυροβολισμό του Αφροαμερικανού εφήβου Travon Martin τον Φεβρουάριο του 2012, ενώ αναγνωρίστηκε σε εθνικό επίπεδο για τις διαδηλώσεις του στους δρόμους μετά τον θάνατο δύο Αφροαμερικανών το 2014.
Το «BLM» πήρε τεράστιες διαστάσεις και «εισχώρησε» και στον αθλητισμό, μετά την αισχρή δολοφονία του George Floyd στις 25/5/2020 στην Μινεάπολη της Μινεσότα, όταν ο λευκός αστυνομικός Derek Chauvin διατήρησε το γόνατό του στη δεξιά πλευρά του λαιμού του επί 8 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια σύλληψής του και ενώ εκείνος ήταν δεμένος με χειροπέδες και με το κεφάλι στο έδαφος.
H αποτροπιαία αυτή πράξη προκάλεσε τεράστιο «κύμα» διαδηλώσεων σε Παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες επεκτάθηκαν σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και άλλα σημαντικά αθλήματα ομαδικά ή ατομικά. Οι παίκτες γονάτιζαν για μερικά δευτερόλεπτα πριν την έναρξη του αγώνα, φορούσαν μπλουζάκια με μηνύματα που εκπροσωπούσαν το κίνημα του Black Lives Matter, ενώ συνεχίζουν σε καθημερινή βάση να εκφράζουν απόψεις κατά των φυλετικών διακρίσεων και μέσω των social media.
Κυριάκος Δημητρόπουλος
Σχόλια αναγνωστών