Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ιστορίες για ΦΠΑ και αγρίους… Πότε θα πληρώνουμε την λεμονάδα με ΦΠΑ 23% και πότε με 13% - Πως θα χρεώνεται η διαμονή στα ξενοδοχεία - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές

Ιστορίες για ΦΠΑ και αγρίους… Πότε θα πληρώνουμε την λεμονάδα με ΦΠΑ 23% και πότε με 13% - Πως θα χρεώνεται η διαμονή στα ξενοδοχεία - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές
Με δύο διαφορετικούς ΦΠΑ, έναν ακριβό και έναν χαμηλό, θα αγοράζουν οι καταναλωτές τα αναψυκτικά και το νερό από την ερχόμενη Πέμπτη.
Η Κυβέρνηση κατάφερε για μια ακόμη φορά να πρωτοτυπήσει με τις «πονηρές» αποφάσεις της και να προκαλέσει σύγχυση σε καταναλωτές και επιχειρηματίες, συνοδεύοντας το κατά τα άλλα ευπρόσδεκτο μέτρο μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% με διαφορετικό καθεστώς φορολόγησης σε ότι αφορά τα μη αλκοολούχα ποτά.
Έτσι, σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών για την εφαρμογή του μειωμένου φορολογικού συντελεστή από την 1η Αυγούστου, ενώ ο ΦΠΑ στο φαγητό είτε σερβίρεται είτε παραδίδεται στο χέρι (delivery) θα μειωθεί στο 13%, στα αναψυκτικά, τους καφέδες, τα ροφήματα, το νερό και γενικώς τα μη αλκοολούχα ποτά θα είναι διπλός.
Ο καταναλωτής θα πληρώνει 23% ΦΠΑ αν αγοράζει αναψυκτικά από το σούπερ μάρκετ, και το περίπτερο ή τα παραγγέλνει από «ντελίβερι», αλλά 13% αν του σερβίρονται στο τραπέζι του εστιατορίου. Η εξήγηση που δίνει το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι στη μια περίπτωση πρόκειται για παράδοση αγαθών (ντελίβερι) ενώ στην άλλη παροχή υπηρεσιών.
Το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ θα ισχύει σε καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία, πιτσαρίες, οβελιστήρια, ταχυφαγεία, αναψυκτήρια, σνακ-μπαρ, γαλακτοπωλεία, υπηρεσίες catering, καταστήματα διάθεσης ειδών διατροφής για επιτόπια κατανάλωση, κ.ά
Μεγαλύτερη σύγχυση δημιουργείται στο καθεστώς των ξενοδοχείων όπου θα ισχύουν διαφορετικές κατηγορίες. Χαρακτηριστικό είναι πως τα αναψυκτικά θα είναι ακριβότερα στο μίνι μπαρ των δωματίων (23%) από όσο αν σερβίρονται στο δωμάτιο (13%).
Δεδομένου ότι η υπηρεσία διαμονής στα ξενοδοχεία χρεώνεται με τον μειωμένο ΦΠΑ 6,5%, όταν παρέχονται υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής, τότε θα ισχύουν τα εξής :
1. Διαμονή με πρωινό : Το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή 13% ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό
2. Διαμονή με ημιδιατροφή : Το 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή 13%.
3. Διαμονή με πλήρη διατροφή: Το 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή 13%,
4. Στο σύστημα all inclusive το 65% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6,5%, το 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% και το 10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης