Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

William Rhodes Global Advisors: Αναγκαίο ένα νέο haircut στο ελληνικό χρέος, αλλά οι Ευρωπαίοι αρνούνται να λάβουν μια σωστή απόφαση εγκαίρως - Δεν διδάχθηκαν από τα λάθη του παρελθόντος - Κάνουν διακοπές, ενώ η Ευρωζώνη βυθίζεται...

William Rhodes Global Advisors: Αναγκαίο ένα νέο haircut στο ελληνικό χρέος, αλλά οι Ευρωπαίοι αρνούνται να λάβουν μια σωστή απόφαση εγκαίρως - Δεν διδάχθηκαν από τα λάθη του παρελθόντος - Κάνουν διακοπές, ενώ η Ευρωζώνη βυθίζεται...
Aπαραίτητο χαρακτηρίζει ένα νέο haircut στο ελληνικό χρέος ο William R. Rhodes, πρόεδρος και CEO της William R. Rhodes Global Advisors και πρώην αντιπρόεδρος της Citigroup.
"Μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία, αλλά και πάλι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται απρόθυμοι να λάβουν μια σωστή απόφαση εγκαίρως", σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Rhodes, σε ειδικό άρθρο - παρέμβαση στους New York Times, υπό τον τίτλο "Vacationing While Europe Sinks" (Κάνοντας διακοπές ενώ η Ευρώπη βυθίζεται).
Όπως τονίζει, τη δεδομένη στιγμή οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εγκαταλείψει τα γραφεία και τα βαριά χαρτοφυλάκιά τους, κάνοντας ολιγοήμερες διακοπές.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι προφανώς καθησυχασμένοι πως η ΕΚΤ θα αντιμετωπίσει κάθε... αυγουστιάτικη έκπληξη που ενδεχομένως να προκύψει, αλλά και αισιόδοξοι πως αμέσως μετά τη διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου, θα υπάρξει ένα κύμα γερμανικής γενναιοδωρίας, ικανό να διασφαλίσει την ανάκτηση της οικονομικής σταθερότητας που τόσο έχει ανάγκη η Ευρωζώνη.
Ωστόσο, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ εκφράζουν έντονη ανησυχία για την τάση εφησυχασμού που κυριαρχεί στην Ευρωζώνη, εκεί όπου κανονικά θα πρέπει να λαμβάνονται οι πιο σοβαρές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Mπορεί ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, να παραδέχθηκε πρόσφατα πως υπάρχουν σαφείς ενδείξεις βελτίωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, ωστόσο το ΔΝΤ εξακολουθεί να προειδοποιεί, με κάθε ευκαιρία, πως οι κίνδυνοι για την Ευρωζώνη παραμένουν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η Ευρωζώνη θα καταγράψει ύφεση -0,6% το 2013 και μετριοπαθή ανάπτυξη 0,9% το επόμενο έτος, 2014.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία για τους τελικούς πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηρίζεται η τραπεζική ένωση. Την ίδια ώρα, αυξάνεται ο αριθμός των ευρωπαϊκών τραπεζών που δυσκολεύεται να αντλήσει ρευστότητα και κεφάλαια. Οι επιχειρήσεις δίχως ρευστότητα αιμορραγούν και οι χώρες της αδύναμης περιφέρειας παραμένουν δέσμιες της αυστηρής λιτότητας και της υψηλής ανεργίας. Οι χώρες αυτές βρίσκονται αντιμέτωπες με μια χαμένη δεκαετία οικονομικής προόδου, η οποία θα οδηγήσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων στη μιζέρια.
Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης απαιτεί επενδύσεις, αλλά η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει πληγεί σφόδρα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν την τάση μονίμως να υποτιμούν τους κινδύνους που γεννά η συνεχιζόμενη κρίση χρέους. Προωθούν τη λιτότητα χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι εκείνη ευθύνεται για την εκτόξευση των ποσοστών ανεργίας. Με τον ίδιο τρόπο, αγνόησαν οι Ευρωπαίοι, το 2010 τα σημάδια μετάδοσης της κρίσης, μην μπορώντας να δουν την ανάγκη για μια αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας. Έτσι, την ανέβαλαν για το 2012. Και τώρα αρνούνται να δουν την ανάγκη για μια δεύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Αντί να κάνουν διακοπές, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έπρεπε να εργάζονται από κοινού - πάνω από ένα ρολόι - προκειμένου να καταλήξουν οριστικά στους τρόπους και τα μέσα θωράκισης της ευρωπαϊκής οικονομίας και των ευρωπαϊκών τραπεζών....
"Όσο περισσότερο περιμένουν οι Ευρωπαίοι, τόσο πιο δύσκολα θα γίνουν τα προβλήματα που απειλούν την Ευρωζώνη. Αν τα προβλήματα γίνουν μεγαλύτερα, τόσο θα αυξηθούν οι κίνδυνοι για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα...", προειδοποιεί ο William R. Rhodes.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης