Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η εφορία «φακελώνει» επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με τραπεζικές καταθέσεις άνω των 200.000 ευρώ - Αναλυτικά στοιχεία ζητά από τις τράπεζες το υπουργείο Οικονομικών

Η εφορία «φακελώνει» επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με τραπεζικές καταθέσεις άνω των 200.000 ευρώ - Αναλυτικά στοιχεία ζητά από τις τράπεζες το υπουργείο Οικονομικών
Στο «μάτι» του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες με καταθέσεις άνω των 200.000 ευρώ στην τράπεζα. Επίσης από ενδελεχή έλεγχο θα περάσει η εφορία και τις επιχειρήσεις οι οποίες το προηγούμενο έτος πραγματοποίησαν αναλήψεις μετρητών που ξεπέρασαν τις 300.000 ευρώ.
Με νέα απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα οι τράπεζες υποχρεώνονται να στείλουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) μια εκτενή λίστα στοιχείων για κάθε ελεύθερο επιχειρηματία και νομικό πρόσωπο που ανήκει στις παραπάνω κατηγορίες.
Ο κατάλογος αυτός θα πρέπει να αποσταλεί από τις τράπεζες στη ΓΓΠΣ μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2013 για στοιχεία που αφορούν στο έτος 2011, ενώ εκείνα που αφορούν στο 2012 θα πρέπει να αποσταλούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013. Στη συνέχεια, για τα επόμενα έτη, η διαβίβαση των στοιχείων θα γίνεται μέχρι τις 30 Απριλίου.
Η ΓΓΠΣ θα προχωρήσει σε εκτεταμένες διασταυρώσεις μόλις παραλάβει τα στοιχεία και θα ελέγξει τις φορολογικές δηλώσεις των αντίστοιχων ετών, ώστε να εντοπίσει τυχόν περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων ή τεκμηρίων διαβίωσης και αδήλωτες αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας, όπως πολυτελών Ι.Χ. αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής και ακινήτων.
Ο κατάλογος των στοιχείων που οφείλουν να διαβιβάζουν τα πιστωτικά ιδρύματα στη ΓΓΠΣ για τους ελεύθερους επαγγελματίες με καταθέσεις άνω των 200.000 ευρώ που πιστώθηκαν στον λογαριασμό τους κατά το προηγούμενο έτος περιλαμβάνει:
1) Α.Φ.Μ.
2) Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγεται ο ελεύθερος επαγγελματίας
3) Επώνυμο
4) Όνομα
5) Πατρώνυμο
6) Ημερομηνία Γέννησης
7) Υπηκοότητα
8) Αρ. Δελτίου ταυτότητας ή Αρ. Διαβατηρίου
9) Επαγγελματική δραστηριότητα.
10) Διεύθυνση
11) Τηλέφωνο
12) Λογαριασμοί πελάτη
13) Ονοματεπώνυμο συνδικαιούχων
14) Α.Φ.Μ. συνδικαιούχων
15) Συνολικό Υπόλοιπο λογαριασμών πελάτη κατά την 1/1 εκάστου έτους.
16) Πιστώσεις εκάστου έτους στο σύνολο των λογαριασμών του πελάτη (περιλαμβάνονται τα εμβάσματα από άλλες τράπεζες και οι καταθέσεις μετρητών και επιταγών ενώ εξαιρούνται οι ανανεώσεις προθεσμιακών λογαριασμών και οι μεταφορές ποσών μεταξύ λογαριασμών του πελάτη στην ίδια τράπεζα).
17) Συνολικό Υπόλοιπο λογαριασμών του πελάτη την 31η/12 εκάστου έτους.
Αντιστοίχως, για κάθε επιχείρηση που έχει στους λογαριασμούς τους συνολικές καταθέσεις ή αναλήψεις μετρητών οι οποίες ξεπέρασαν τις 300.000 ευρώ κατά το προηγούμενο έτος, οι τράπεζες θα πρέπει να διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ:
1) Α.Φ.Μ.
2) Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγεται η επιχείρηση.
3) Επωνυμία.
4) Διεύθυνση.
5) Νομική Μορφή.
6) Ενεργοί Νόμιμοι εκπρόσωποι (Ονοματεπώνυμο, Πατρώνυμο, Α.Φ.Μ.).
7) Λογαριασμοί πελάτη (όλοι οι λογαριασμοί που διατηρεί ή συμμετέχει στο ίδρυμα).
8) Συνολικές καταθέσεις μετρητών εκάστου έτους, στο σύνολο των λογαριασμών του πελάτη
9) Συνολικές αναλήψεις μετρητών εκάστου έτους, στο σύνολο των λογαριασμών του πελάτη
10) Συνολικό Υπόλοιπο λογαριασμών πελάτη κατά την 1/1 εκάστου έτους.
11) Συνολικό Υπόλοιπο λογαριασμών του πελάτη την 31/12 εκάστου έτους.
12) Πιστώσεις εκάστου έτους στο σύνολο των λογαριασμών του πελάτη (περιλαμβάνονται τα εμβάσματα από άλλες τράπεζες και οι καταθέσεις μετρητών και επιταγών ενώ εξαιρούνται οι ανανεώσεις προθεσμιακών λογαριασμών και οι μεταφορές ποσών μεταξύ λογαριασμών του πελάτη στην ίδια τράπεζα). Οι τράπεζες θα διατηρούν τα στοιχεία που αποστέλλουν στη ΓΓΠΣ για τουλάχιστον τρεις μήνες από τη διαβίβασή τους και η Γενική Γραμματεία για έξι χρόνια από την παραλαβή τους.

M. Xριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης