Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τα 2 βασικά σενάρια της Standard & Poor's για 9 χώρες της Λατινικής Αμερικής - Όσο η παγκόσμια οικονομία χάνει momentum, τόσο επιβραδύνεται η ανάπτυξή τους - Ποιες ξεχωρίζουν και ποιες υπο-αποδίδουν

Τα 2 βασικά σενάρια της Standard & Poor's  για 9 χώρες της Λατινικής Αμερικής - Όσο η παγκόσμια οικονομία χάνει momentum, τόσο επιβραδύνεται η ανάπτυξή τους - Ποιες ξεχωρίζουν και ποιες υπο-αποδίδουν
Η αναιμική ανάκαμψη των χωρών της Λατινικής Αμερικής αυξάνει τους κινδύνους για τις οικονομίες τους...
Αυτό υποστηρίζει,  σε νέα ειδική έκθεσή ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's.
Όπως υποστηρίζει  στη νέα ναυτή έκθεσή του, οι πιστωτικές συνθήκες στις 9 χώρες της Λατινικής Αμερικής - που παρακολουθεί - κρίνονταν ικανοποιητικές κατά το πρώτο εξάμηνο του  2013.
Ωστόσο, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013 η εικόνα αλλάζει προς το χειρότερο, αφού οι προκλήσεις ενισχύονται.
Όσο η παγκόσμια οικονομία εμφανίζει τάσεις επιβράδυνσης, τόσο θα επιβραδύνεται και η οικονομία των χωρών της Λατινικής Αμερικής, σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Standard & Poor's.
Kαι εξηγούν: Όσο ενισχύεται η αστάθεια στις διεθνείς αγορές, τόσο θα αυξάνεται και η μεταβλητότητα στις αγορές των χωρών της Λατινικής Αμερικής.
Σύμφωνα πάντα με τη Standard & Poor's, οι προσδοκίες πως η Fed, η κεντρική αμερικανική τράπεζα, θα αποσύρει σύντομα τα έκτακτα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας (ήτοι το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων) έχει επηρεάσει το σύνολο των αναδυόμενων αγορών, συμπεριλαμβανομένων και των αγορών της Λατινικής Αμερικής.
Πως τις έχει επηρεάσει; Ο οίκος εξηγεί: Τα κόστη δανεισμού έχουν πάρει την ανιούσα, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες την κατιούσα, όπως επίσης και οι εκδόσεις ομολόγων οι οποίες κατά τους τελευταίους μήνες έχουν σημαντικά μειωθεί.
Ειδικότερα, για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής η Standard & Poor's προβλέπει τα εξής:
- Το σύνολο των χωρών της Λατινικής Αμερικής θα σημειώσει ανάπτυξη 2,7% για το 2013 και 3% για το 2014.
- Η Βραζιλία θα σημειώσει ανάπτυξη 2% για το 2013 και 2,5% για το 2014.
- Το Μεξικό θα σημειώσει ανάπτυξη 2,6% για το 2013 και 3,5% για το 2014.
- Χιλή, Παναμάς και Περού είναι οι χώρες με το μεγαλύτερο momentum για τις οικονομίες τους. Εκτιμάται ότι θα σημειώσουν ανάπτυξη μεταξύ του εύρους 4,7% και 7%.
- Η ανάπτυξη παραμένει χαμηλή σε χώρες όπως η Αργεντινή και η Βενεζουέλα, δεδομένων των προκλήσεων που εντοπίζονται σε μακροοικονομικό επίπεδο.

Οι βασικές εκτιμήσεις της Standard and Poor’s για 9 χώρες της Λατινικής Αμερικής

1)Παραμένουν σταθερές οι τάσεις στις  βαθμολογίες για τις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής για τους επόμενους 12 μήνες, ωστόσο, έχουν αυξηθεί οι πιστωτικές συνθήκες λόγω των χαμηλότερων προοπτικών περί το  2,7%
2013 και 3% το 2014
2)Είναι απογοητευτική η οικονομική ανάπτυξη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 η οποία συνδυάζεται με την αυξημένη παγκόσμια οικονομική αστάθεια
και τις χαμηλότερες αναπτυξιακές προοπτικές για τις ΗΠΑ και την Κίνα.
3)Η αρχική πρόβλεψη για το πραγματικό ΑΕΠ της Βραζιλίας είναι 2% το 2013  και 2,5% το 2014 έναντι παλαιότερης εκτίμησης 2,5% και 3% αντίστοιχα.
4)Αναμένεται η ανάπτυξη του Μεξικού 2,6% το 2013 από 3,2% προηγούμενης πρόβλεψης  και 3,5% το 2014.
5)Οι μικρότερες οικονομίες,  όπως Χιλή, Παναμά και το Περού, εμφανίζουν αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ  4,5% και 7% λόγω της ισχυρής εγχώριας ζήτησης.
6)Η ανάπτυξη παραμένει χαμηλή όπως και ο  πληθωρισμός  στην Αργεντινή και την  Βενεζουέλα.
7)Η Standard and Poor’s έχει 3  θετικές αξιολογήσεις στιες  προοπτικές των χωρών της Λατινικής  Αμερικής (συμπεριλαμβανομένων του Μεξικό και του Περού) έναντι έξι αρνητικών  προοπτικών  (συμπεριλαμβανομένων της Αργεντινής, της Βραζιλίας, και
της Βενεζουέλα).
8)Η άποψη της S&P για τις κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής Πολιτείας παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη από την τελευταία αναθεώρηση.
9)Οι προοπτικές μας για τον τραπεζικό τομέα παραμένουν αμετάβλητες.
Αναμένεται ελαφρά αύξηση  στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αν και οι τράπεζες στην περιοχή διατηρούν υψηλά επίπεδα προβλέψεων.
10)Η Standard and Poor’s αναμένει σταθερά οικονομικά αποτελέσματα για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων.

Τα δύο βασικά σενάρια της S&P για 9 χώρες της Λατινικής Αμερικής


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης