Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Aυτοματοποιημένη αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη προτείνει ο Ashoka Mody, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ - Το βάρος πρέπει να σηκώνουν οι ιδιώτες, όχι οι φορολογούμενοι - Γιατί η πρόταση θυμίζει τα Cocos των τραπεζών...

Aυτοματοποιημένη αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη προτείνει ο Ashoka Mody, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ - Το βάρος πρέπει να σηκώνουν οι ιδιώτες, όχι οι φορολογούμενοι - Γιατί η πρόταση θυμίζει τα Cocos των τραπεζών...
Πως μπορεί η Ευρωζώνη να διαχειριστεί το μαζικό δημόσιο χρέος που συνεχίζει να εμφανίζει αυξητικές τάσεις στις περισσότερες χώρες του ευρώ;
Πρόκειται για ένα καίριο ερώτημα που ζητά απάντηση, δεδομένης της κορύφωσης της συζήτησης - παρά τις επίσημες διαψεύσεις - για μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, 1,5 μόλις χρόνο μετά το ελληνικό PSI+.
"H επίσημη διαγραφή του χρέους ίσως να συνιστά την εσφαλμένη επιλογή και τον λάθος δρόμο για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη", απαντά η γνωστή δεξαμενή σκέψης (think tank) των Βρυξελλών, το Bruegel.
Σε νέα ανάλυση του Bruegel φιλοξενείται η άποψη του Ashoka Mody, πρώην αναπληρωτή διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με το ευαίσθητο θέμα της αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους.
Κατά τον Mody, η επίσημη διαγραφή χρέους δεν συνιστά την ορθή λύση για την Ευρωζώνη. Αντίθετα ο ίδιος προτείνει το εξής: Η Ευρωζώνη πρέπει να προχωρήσει στη σύσταση ενός συστήματος, το οποίο θα επιτρέπει την αναδιάρθρωση του χρέους μιας χώρας με ελεγχόμενο τρόπο και μέσω της επιβολής ζημιών στους ιδιώτες πιστωτές, όχι στους φορολογουμένους. Επί της ουσίας, πρόκειται για μια πρόταση που αφορά σε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους.
"Αντί να συνδέεται η μείωση του κρατικού χρέους με μια χώρα που επί της ουσίας ξεμένει από κεφάλαια, είναι προτιμώμενο η διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους να είναι πιο αυτόματη και πιο προβλέψιμη", σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Mody.
"Θα πρέπει να υπάρχουν αυτόματες διαδικασίες που να ενεργοποιούν τη διαδικασία της αναδιάρθρωσης, κάθε φορά η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ μιας χώρας ξεπερνά τα συμφωνηθέντα όρια", εξηγεί.
Και διευκρινίζει: Κάθε φορά που μια κυβέρνηση θα εκδίδει ένα νέο ομόλογο, το συμβόλαιο θα περιλαμβάνει εξαρχής ένα συμφωνημένο επίπεδο αναλογίας χρέους προς ΑΕΠ, το οποίο όταν ξεπερνιέται θα ενεργοποιεί αυτόματα την αναδιάρθρωση. Αυτό συνιστά μια θετική εξέλιξη για τους επενδυτές, καθώς θα είναι σε θέση να γνωρίζουν από την αρχή... που πηγαίνουν να μπλέξουν και θα αποφεύγουν τον ξαφνικό πανικό όταν κάτι πάει στραβά!
Κατά τον ίδιο, η ανωτέρω πρόταση καθιστά τα κρατικά ομόλογα παρόμοια με τα cocos που εκδίδουν οι τράπεζες....
Αλλά ο Mody δεν σταματά εδώ. Αναλύοντας την πρότασή του, τονίζει πως η αυτοματοποιημένη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους θα μπορούσε άμεσα να συνδεθεί με την παροχή βοήθειας από τον ESM, γεγονός που, όπως εξηγεί, δεν απαιτεί τροποποίηση της Συνθήκης της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης