Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τι κρύβεται πίσω από τη δήλωση του Schaeuble περί ανάγκης τρίτου δανείου προς την Ελλάδα; - Financial Times: Eπιχείρηση προστασίας της Merkel - Αλλά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είπε μόνο τη μισή αλήθεια...

Τι κρύβεται πίσω από τη δήλωση του Schaeuble περί ανάγκης τρίτου δανείου προς την Ελλάδα; - Financial Times: Eπιχείρηση προστασίας της Merkel - Αλλά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είπε μόνο τη μισή αλήθεια...
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble έσπασε όλα τα ταμπού αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα, μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας και μόλις ένα μήνα πριν στηθούν οι κάλπες στη Γερμανία!
Με τον τρόπο αυτό περιγράφουν οι Financial Times τη χθεσινή δήλωση του Schaeuble περί ανάγκης ενός νέου, τρίτου δανείου για την Ελλάδα.
"Το πολιτικά τοξικό ζήτημα της συνέχισης της χρηματοδότησης της Ελλάδας έσκασε σαν πυροτέχνημα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στη Γερμανία, με τον Γερμανό αξιωματούχο να παραδέχεται για πρώτη φορά πως η Αθήνα θα χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης", σχολιάζει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
Όπως προσθέτει, το χρηματοδοτικό κενό ύψους 3-4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα έγινε αντιληπτό πριν από μερικές εβδομάδες, ωστόσο ο ένας μετά τον άλλο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έσπευσαν να κατευνάσουν τις ανησυχίες και να αποσιωπήσουν το εν λόγω ζήτημα.
"Ο Schaeuble έβγαλε πλέον... τη γάτα έξω από την τσάντα!" σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Carsten Schneider, εκπρόσωπος του γερμανικού κόμματος SPD. "Μέχρι πρότινος, ο ίδιος αρνιόταν να απαντήσει στην εξής ερώτηση - Θα χρειαστεί η Ελλάδα ένα νέο πακέτο διάσωσης;" διερωτάται επίσης.  
"Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μπορεί στη χθεσινή του δήλωση να τάχθηκε υπέρ ενός νέου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, ωστόσο αρνήθηκε εκ νέου κάθε ενδεχόμενο περί νέου haircut στο ελληνικό χρέος. Αλλά, αγνοεί την προειδοποίηση του ΔΝΤ, κατά την οποία η Ελλάδα θα χρειαστεί σίγουρα νέα ελάφρυνση μέρους του χρέους της, αφού το χρηματοδοτικό κενό της χώρας, κατά το Ταμείο, ανέρχεται στα 11 δισ. ευρώ", επισημαίνουν στη συνέχεια οι Financial Times.
"Με τη δήλωσή του περί ανάγκης ενός νέου, τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα ο Schaeuble επιχείρησε να προστατέψει την Kαγκελάριο Α. Μerkel από τις κατηγορίες των αντιπάλων της πως κρύβει την αλήθεια από τους ψηφοφόρους της για την κατάσταση της Ελλάδας", σημειώνει επίσης η εφημερίδα.
Αλλά, διαμηνύουν στη συνέχεια οι Financial Times, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μέσω της νέας δήλωσής του δεν άνοιξε κανένα παράθυρο ενδεχόμενης χαλάρωσης των όρων του ελληνικού προγράμματος. Η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει προς την τρόικα, προτού οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέψουν στη χώρα (στις 21 Σεπτεμβρίου) για τη νέα αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος.
"Χωρίς ένα haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα, το ελληνικό χρέος δεν θα καταστεί βιώσιμο", προειδοποιεί ο Alan McQuaid, επικεφαλής οικονομολόγος της Merrion Stockbrokers.
"Κάτι πρέπει να γίνει για την Ελλάδα και το ελληνικό ζήτημα, αργά ή γρήγορα", προσθέτει με νόημα ο Alan McQuaid.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης