Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το ελληνικό δημόσιο «πίσω» από το δάνειο των 350 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ

 Το ελληνικό δημόσιο «πίσω» από το δάνειο των 350 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ
Μετά την Αττικό Μετρό και η  ΔΕΗ καταφέρνει και παίρνει δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ( ΕΤΕπ) 350 εκατ. ευρώ έχοντας ως εγγυητή το ελληνικό δημόσιο.

Αυτό προβλέπει απόφαση του Φίλιππου Σαχινίδη,  σύμφωνα με την οποία το ελληνικό δημόσιο αναλαμβάνει να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της  εταιρίας σε περίπτωση καθυστέρησης αποπληρωμής της δόσης ή των τόκων που αντιστοιχούν στην δανειακή σύμβαση.
Για την παρεχόμενη εγγύηση το δημόσιο θα λάβει προμήθεια 1,75 εκατ. ευρώ η οποία αντιστοιχεί στο 0,5% του ποσού του δανείου.
Το δάνειο που πήρε η ΔΕΗ από την ΕΤΕπ θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά και  τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΤεπ χρηματοδοτεί τα ενεργειακά σχέδια της επιχείρησης.  Οι δανειακές γραμμές της τράπεζας προς την ΔΕΗ χρονολογούνται από πολύ παλιά και δη από τις αρχές της δεκαετίας του ʼ60!
Όπως αποδεικνύεται η  ΕΤΕπ χρόνια τώρα χρηματοδοτεί τις επενδύσεις στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι μόνο για το Μετρό της Αθήνας το συνολικό ύψος των δανείων, που έχει χορηγήσει η Τράπεζα από το 1994 μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΤΕπ, το 2009 χορηγήθηκαν στην Ελλάδα δάνεια ύψους 1,6 δισ. ευρώ, έναντι 1,2 δισ. ευρώ το 2008 και 705 εκατ. ευρώ το 2007.
Συνολικά, οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ το 2009 έφτασαν τα 79 δισ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 40% έναντι του 2008 και κατά 65% έναντι του 2007.

Μ.Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης