Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πέντε καίρια ερωτήματα για την Ελλάδα που ζητούν απαντήσεις - Τι πρέπει να γνωρίζετε για το χρηματοδοτικό κενό, το τρίτο δάνειο, το νέο haircut και τη στάση της Γερμανίας - Ένας χρήσιμος οδηγός...

Πέντε καίρια ερωτήματα για την Ελλάδα που ζητούν απαντήσεις - Τι πρέπει να γνωρίζετε για το χρηματοδοτικό κενό, το τρίτο δάνειο, το νέο haircut και τη στάση της Γερμανίας - Ένας χρήσιμος οδηγός...
Έναν εξαιρετικά χρήσιμο οδηγό ερωτήσεων - απαντήσεων αναφορικά με τη στάση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας και του ελληνικού ζητήματος, με αιχμή τη δημόσια παραδοχή του Βερολίνου περί αναγκαιότητας ενός τρίτου πακέτου διάσωσης για την Αθήνα παρουσιάζουν οι Financial Times.
Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ελληνικό ζήτημα, το χρηματοδοτικό κενό της χώρας, την πορεία της οικονομίας, τη δυναμική του χρέους και το ενδεχόμενο ενός τρίτου δανείου ή ενός νέου haircut...

Ερώτηση 1: Η Γερμανία δηλώνει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τρίτο δάνειο. Τι καινούριο εμπεριέχει αυτή η δήλωση;

Η παραδοχή είναι αυτή που μετράει. Το Eurogroup έχει ήδη ξεκινήσει να εξετάζει πως τον ερχόμενο Απρίλιο η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση, πέραν των ήδη δύο πακέτων διάσωσης που έχει λάβει. Μέχρι τότε, όλα τα στοιχεία για τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας για το 2013 είναι διαθέσιμα. Κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει πως είναι δεδομένη η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2014.

Ερώτηση 2: Έχει περάσει μόλις ένας χρόνος από το τελευταίο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Πόσο μεγάλη είναι η τρύπα;

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα θα χρειαστεί 4,5 δισ. ευρώ το 2014 και επιπλέον 5 δισ. ευρώ το 2015. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αυξάνει στα 11 δισ. ευρώ το ποσό και για τα δύο έτη. Τα ποσά αυτά μπορεί να μην είναι τεράστια, ωστόσο υπάρχει διάχυτη ανησυχία πως η Γερμανία και άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης έχουν κουραστεί να χορηγούν διαρκώς δάνεια στην Ελλάδα και ενδεχομένως να μην το ξανακάνουν.

Ερώτηση 3: Η Ελλάδα, σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς, έπρεπε ήδη να έχει επαναφέρει την οικονομία της στη σωστή τροχιά. Από που προκύπτει το νέο χρηματοδοτικό κενό;

Οι δαπάνες της Ελλάδας κινούνται λίγο πολύ εντός στόχου. Η συγκέντρωση των εσόδων είναι εκείνη που έχει βρεθεί εκτός στόχων, εξαιτίας των καθυστερήσεων που έχουν σημειωθεί στην κατεύθυνση αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος της χώρας. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παραμένουν ακόμη ελλιπείς. Το ελληνικό σύστημα υγείας δαπανά περισσότερα από ότι πρέπει, ενώ την ίδια ώρα η καταναλωτική εμπιστοσύνη καταγράφει νέα χαμηλά, μετά από 6 συναπτά έτη ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα της Ελλάδας είναι ο εξαιρετικά αργός ρυθμός με τον οποίο προωθείται το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Ερώτηση 4: Πόσο επείγουσα είναι η ανάγκη για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας;
Αυτό θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της Αθήνας να αντλήσει κατά την επόμενη χρονιά κεφάλαια από εναλλακτικές πηγές. Υπάρχει η συζήτηση για χρήση των κεφαλαίων που διαθέτει το ΤΧΣ μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Αλλά αυτό δεν συνιστά μια εύκολη και προσιτή λύση, καθώς οι ελληνικές τράπεζες θα υποβληθούν σε νέο γύρο stress tests, τα οποία δεν αποκλείεται να καταδείξουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες.

Ερώτηση 5: Τα περισσότερα δάνεια προς την Ελλάδα δεν θα διατηρήσουν το χρέος της σε μη βιώσιμα επίπεδα;
Η Ελλάδα εμφανίζει ήδη περιορισμένη πιθανότητα να κατορθώσει να αποπληρώσει το υπέρογκο χρέος της. Παρά το γεγονός πως οι επίσημες προβλέψεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2014, αυτή θα είναι τόσο ήπια που δεν είναι σε θέση να επαναφέρει σε βιώσιμο μονοπάτι το ελληνικό χρέος. Αμέσως μόλις η Ελλάδα παράξει πρωτογενές πλεόνασμα, θα βρεθεί στο επίκεντρο η συζήτηση για νέο haircut στο ελληνικό χρέος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης