Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Στο 75% ανέρχονται οι πιθανότητες χορήγησης τρίτου δανείου προς την Ελλάδα, σύμφωνα με 60 αναλυτές - Νέα, μίνι πακέτα διάσωσης έρχονται για όλες τις χώρες του Νότου - Rabobank: Η περιφέρεια έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο

Στο 75% ανέρχονται οι πιθανότητες χορήγησης τρίτου δανείου προς την Ελλάδα, σύμφωνα με 60 αναλυτές - Νέα, μίνι πακέτα διάσωσης έρχονται για όλες τις χώρες του Νότου - Rabobank: Η περιφέρεια έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο
Μπορεί η οικονομία της Ευρωζώνης πράγματι να έχει εμφανίσει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, ωστόσο η πλειονότητα των αναλυτών προβλέπει πως οι πιο ευάλωτες χώρες του Νότου θα χρειαστούν πρόσθετη βοήθεια σε ορίζοντα 12 μηνών.
Τα ανωτέρω αποκαλύπτει νέα δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 60 κορυφαίων οικονομολόγων και αναλυτών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση, η πιθανότητα για ένα νέο, τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας ανέρχεται στο 75%.
Αλλά οι αναλυτές δεν σταματούν μόνο στην Ελλάδα.
Οι 22 από τους 60 ερωτηθέντες οικονομολόγους προβλέπουν ένα ακόμη πακέτο διάσωσης για την Πορτογαλία. Λιγότεροι ήταν οι αναλυτές που αναμένουν νέο δάνειο για την Κύπρο και την Ιρλανδία.
Σύμφωνα με τους περισσότερους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση, τα νέα πακέτα διάσωσης για τις πιο ευάλωτες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θα είναι μικρά και καθαρά συμπληρωματικά στα προηγούμενα. Δεν θα είναι μεγάλα πακέτα δεκάδωων δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως τα προηγούμενα χρόνια.
Όπως τονίζει ο Elwin De Groot, αναλυτής της Rabobank, το γεγονός πως τα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου ενδεχομένως να χρειαστούν νέα δάνεια, δεν σημαίνει πως αυτόματα πρέπει να επικρατήσει ο πανικός στην Ευρωζώνη.
"Σε γενικές γραμμές έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος από τις χώρες της περιφέρειας τα τελευταία χρόνια", τονίζει ο ίδιος. Αλλά, όπως εξηγεί στη συνέχεια, οι χώρες της περιφέρειας έχουν πληγεί σε τόσο μεγάλο βαθμό από τη συνεχιζόμενη λιτότητα, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη "αποστολή" την πραγματική ανάκαμψη των οικονομιών τους.
Την ίδια ώρα, οι ερωτηθέντες τοποθετούν στο 35% την πιθανότητα μια χώρα να κάνει χρήση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, του γνωστού OMT.
"Το ΟΜΤ ίσως ενεργοποιηθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες που λαμβάνουν πακέτο διάσωσης. Οι χώρες αυτές ίσως κάνουν χρήση του ΟΜΤ της ΕΚΤ προς το τέλος των οικονομικών προγραμμάτων που ακολουθούν, με στόχο να ανακτήσουν την πλήρη πρόσβασή τους στις αγορές", εκτιμά ο Philip Shaw, στρατηγικός αναλυτής της Investec.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης