Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κέρδη ρεκόρ για το 2010 θα εμφανίσει η Finanbsank θυγατρική της Εθνικής – Πάνω από 500 εκατ ευρώ

   Κέρδη ρεκόρ για το 2010 θα εμφανίσει η Finanbsank θυγατρική της Εθνικής – Πάνω από 500 εκατ ευρώ
Κέρδη ρεκόρ που θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ ευρώ για το 2010 εκτιμάται ότι θα εμφανίσει η θυγατρική της Εθνικής τράπεζας στην Τουρκία η Finansbank εξέλιξη που αποτελεί ρεκόρ και αποτελεί μια καλή βάση στην προσπάθεια του ομίλου να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου και ταυτόχρονα να διαθέσει μέσω βιβλίου προσφορών το 20% της τράπεζας.

Τα κέρδη που θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες 8-12 μέρες αποτελούν ρεκόρ και επιβεβαιώνουν την καλή πορεία της τράπεζας και κυρίως αποδεικνύουν ότι η στρατηγική τοποθέτηση της Εθνικής στην Τουρκία ήταν πολύ ορθή.
Η Finansbank εμφανίζει 30 δις τουρκικές λίρες δάνεια, 21,2 δις λίρες καταθέσεις ενώ τα NPLs τα προβληματικά δάνεια βρίσκονται στο 5,8%.
Με βάση τον σχεδιασμό της Finansbank σύντομα λαμβάνει τις εγκρίσεις από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές και εγκρίνεται και το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης η οποία προσδιορίζεται σε 350 εκατ ευρώ.
Στο γ΄ δεκαήμερο του Φεβρουαρίου ή α΄ δεκαήμερο του Μαρτίου θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου ενώ θα διατεθεί και το 20% της Finansbank μέσω βιβλίου προσφορών.
Σημειώνεται ότι αύξηση και διάθεση του 20% θα πραγματοποιηθούν στην ίδια τιμή.
Στόχος είναι να υπάρξει μεγάλη διασπορά και όχι ένας επενδυτής να αποκτήσει στρατηγικό ποσοστό. Η Εθνική θέλει ένας επενδυτής να έχει το πολύ 1% ίσως και λιγότερο. Ο στόχος είναι πάνω από 40 διεθνείς και Τούρκοι θεσμικοί να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Finansbank.
Στόχος είναι να συγκεντρωθούν έως και 1,2 με 1,3 δις ευρώ από την Finansbank.
Από αυτά περίπου 500 με 550 εκατ ευρώ θα μείνουν ως κεφάλαιο στην Finansbank και 700 με 750 εκατ θα επιστραφούν στην Εθνική Ελλάδος που συνεχίζεται να θωρακίζεται κεφαλαιακά.
Μετά και αυτή την διαδικασία η Εθνική θα διαθέτει 15% δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας από τους 6 υψηλότερους στην Ευρώπη μεταξύ των μεγάλων τραπεζών.

Γιατί πωλείται το 20% της Finansbank;

Οι λόγοι πώλησης της Finansbank είναι κατά βάση 2
1)Για να διασφαλιστεί ότι η τράπεζα θα είναι κεφαλαιακά θωρακισμένη.
Ωστόσο ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται και μέσω της σχεδιαζόμενης αύξησης κεφαλαίου.
2)Ο δεύτερος λόγος και ίσως σημαντικότερος είναι ότι η Εθνική ενώ πιστεύει την Τουρκία θέλει να μετριάσει το επενδυτικό ρίσκο που έχει στην γείτονα χώρα.
Θα πρέπει να τονισθεί ότι η συνολική επένδυση της Εθνικής στην Finansbank δεν ήταν 4,5 με 5  δις ευρώ το κόστος κτήσης αλλά ξεπερνάει τα 6,5  δις ευρώ καθώς όλα τα κέρδη της τουρκικής θυγατρικής αποθεματοποιούνταν και κεφαλαιοποιούνταν, έμεναν στην Τουρκία δεν επέστρεφαν ως μέρισμα στην Εθνική Ελλάδος.
Άρα η σωρευτική επένδυση στην Τουρκία είναι 6,5 δις ευρώ στην Τουρκία μεγάλη προφανώς.
H διοίκηση Ταμβακάκη ολοκληρώνοντας και αυτό το σχέδιο θα έχει κλείσει επιτυχώς το σχέδιο  της κεφαλαιακής θωράκισης της Εθνικής τράπεζας.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης