Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Economist: Καζάνι που βράζει η Ελλάδα - Η παλαιά διαμάχη δεξιών - αριστερών επιστρέφει, πυροδοτώντας ανησυχίες για μια άνευ προηγουμένου κοινωνική έκρηξη - Οι στόχοι και οι φόβοι του Α. Σαμαρά...

Economist: Καζάνι που βράζει η Ελλάδα - Η παλαιά διαμάχη δεξιών - αριστερών επιστρέφει, πυροδοτώντας ανησυχίες για μια άνευ προηγουμένου κοινωνική έκρηξη - Οι στόχοι και οι φόβοι του Α. Σαμαρά...
Mε "καζάνι που βράζει" παρομοιάζει την Ελλάδα ο Economist, αποτιμώντας τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία 24ωρα στην Αθήνα, με αιχμή τη δολοφονία του 34χρονου Π. Φύσσα από οπαδό της Χρυσής Αυγής.
Όπως υποστηρίζει το βρετανικό περιοδικό, η Αθήνα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν νέο γύρο κοινωνικής αναταραχής, στη σκιά τόσο της δολοφονίας του 34χρονου, όσο και υπό το βάρος των νέων απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στο μέτρο της κινητικότητας.
Σύμφωνα με τον Economist, στο προσκήνιο βρίσκεται ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς είναι εκείνος που πρέπει να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της διαθεσιμότητας/κινητικότητας μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μηνός, Σεπτεμβρίου.
Και όλα αυτά ενώ λίγες μόλις ώρες προτού φτάσουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών για τον νέο - τον κρισιμότερο κατά πολλούς - γύρο αξιολόγησης της προόδου που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία. Υπενθυμίζεται εδώ πως το χορό του νέου γύρου των δύσκολων διαπραγματεύσεων ανοίγει αύριο Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υποδεχόμενος στο γραφείο του τους επικεφαλής της τρόικας.
"Οι διαδηλωτές έχουν την υποστήριξη του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, του ανθρώπου που θέλει να ρίξει την κυβέρνηση", σχολιάζει μεταξύ άλλων ο Economist.
Όπως προσθέτει, το κλίμα στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα τεταμένο. Η μεσαία τάξη των Ελλήνων υποφέρει από τις συνεχείς αυξήσεις φόρων και τις αλλεπάλληλες περικοπές μισθών/συντάξεων για τρία και πλέον έτη.
Η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά βρίσκεται πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις.
Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στην επίτευξη του πολυπόθητου στόχου για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013. Ωστόσο ακόμη κι αν επιτευχθεί ο στόχος, η κυβέρνηση του Α. Σαμαρά βρίσκεται αντιμέτωπη με χρηματοδοτικό κενό ύψους 4,4 δισ. ευρώ το 2014 και μια ακόμη "τρύπα" 6,5 δισ. ευρώ το 2015.
Ταυτόχρονα οι νέες επίσημες προβλέψεις της τρόικας κάνουν λόγο για περιορισμό της ύφεσης της οικονομίας το 2013, τοποθετώντας τη συρρίκνωση του ΑΕΠ πέριξ του 3,8%. Για το επόμενο έτος, 2014, οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 0,8%. Στη σκιά όλων των ανωτέρω, η Αθήνα προσβλέπει στην επίσημη έναρξη των συζητήσεων για τη νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο, παρά τα μέχρι στιγμής ενθαρρυντικά νέα, οι ανησυχίες του Α. Σαμαρά για την άνοδο του νεοναζιστικού φαινομένου δεν μπορούν να αγνοηθούν, ιδίως μετά την πολιτική δολοφονία του Π. Φύσσα από οπαδό της Χρυσής Αυγής πριν από μερικά 24ωρα.
Οι πολίτες θεωρούν πως τίποτα ουσιώδες δεν έχει αλλάξει στην Ελλάδα και την ελληνική οικονομία, παρά την πρόσφατη τόνωση ορισμένων εκ των σημαντικότερων μεγεθών της χώρας.
"Η Ελλάδα βιώνει ένα νέο κύμα βίας, με τους ελληνικούς δρόμους να πλημμυρίζουν εκ νέου από αγανακτισμένους διαδηλωτές που αντιδρούν για όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα τους. Η παλαιά διαμάχη μεταξύ δεξιών και αριστερών φαίνεται προς επιστρέφει εκ νέου στην Ελλάδα του σήμερα...", καταλήγει ο Economist.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης