Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Άρον άρον αλλάζει τη σύσταση για τα ιταλικά ομόλογα η Goldman Sachs - Εάν φτάσει το spread στις 325 μονάδες βάσης τότε η Ιταλία θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση... υποβαθμίσεις, ακριβός δανεισμός, αστάθεια

Άρον άρον αλλάζει τη σύσταση για τα ιταλικά ομόλογα η Goldman Sachs - Εάν φτάσει το spread στις 325 μονάδες βάσης τότε η Ιταλία θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση... υποβαθμίσεις, ακριβός δανεισμός, αστάθεια
Άρον άρον αλλάζει τη σύσταση για τα ιταλικά ομόλογα ο αναλυτής της Goldman Sachs, Francesco Garzarelli, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη γειτονική χώρα, οι οποίες απειλούν με μια νέα πολιτική κρίση.
Αν και ο Garzarelli εμφανιζόταν μέχρι και πριν από λίγες μέρες bullish στα ιταλικά assets, πλέον η πολιτική αβεβαιότητα των υποχρέωσε να αποσύρει τη σύσταση "αγοράς" (buy) από τα ιταλικά ομόλογα.
Το πολιτικό σκηνικό επιδεινώθηκε απότομα μετά την παραίτηση των υπουργών του S. Berlusconi, σε μία χρονική στιγμή μάλιστα που ξεκινά η διαπραγμάτευση του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος. Στον προϋπολογισμό αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνονται μέτρα αντιμετώπισης του υψηλού χρέους, το οποίο φτάνει στο 130% του ΑΕΠ. Εάν δεν υπάρξουν μέτρα, τότε η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ιταλία πραγματικά θα τεθεί σε δοκιμασία.
Σύμφωνα με τον Garzarelli ο μεγάλος κίνδυνος για την Ιταλία μπορεί να έρθει σε περίπτωση που τα spread φτάσουν στις 325 μονάδες. Τότε, σύμφωνα πάντα με τον Garzarelli θα έχει αλλάξει η στάση των αγορών απέναντι στην Ιταλία, με το πρόβλημα της κάλυψης του ελλείμματος και της εξυπηρέτησης του χρέους να έχει τεθεί στο τραπέζι του ιταλικού προβλήματος.
Την κατάσταση θα επιδεινώσει και η πιθανότητα να υπάρξει υποβάθμιση της ιταλικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, κάτι που θα λειτουργήσει επιπλέον επιβαρυντικά για τον δανεισμό της χώρας από τις αγορές. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν και το γεγονός ότι η Ιταλία πρέπει να χρηματοδοτήσει λήξεις ομολόγων ύψους 18 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο και 20 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.
Ο Garzarelli τέλος, προειδοποιεί ότι οι ιταλικές τράπεζες θα πρέπει να ιδιαιτέρως προσεκτικές, καθώς διαθέτουν μεγάλο μέρος ιταλικού χρέους στα χαρτοφυλάκια τους, ενώ σε περίπτωση υποβάθμισης τους θα αντιμετωπίσουν αύξηση του κόστους δανεισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης