Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τέλος στην πολιτική κρίση στην Ιταλία - Διασώθηκε η κυβέρνηση – Έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης ο E. Letta, εξασφαλίζοντας 235 ψήφους - Στροφή 180 μοιρών από τον S. Berlusconi

tags :
Τέλος στην πολιτική κρίση στην Ιταλία - Διασώθηκε η κυβέρνηση – Έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης ο E. Letta, εξασφαλίζοντας 235 ψήφους - Στροφή 180 μοιρών από τον S. Berlusconi
(upd13)Με 235 ψήφους ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Enrico Letta, εξασφάλισε άνετα την πολυπόθητη ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του, θέτοντας τέλος στην πολιτική κρίση που απείλησε την τρίτη ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Η κυβέρνηση του Letta κέρδισε με άνεση την κρίσιμης σημασίας ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας μετά την πλήρη μεταστροφή του S. Berlusconi, ο οποίος ενώ είχε αρχικά επιδιώξει την πτώση της κυβέρνησης, παρείχε τελικώς στήριξη.
Eιδικότερα, οι γερουσιαστές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Letta είναι 235 σε σύνολο 307 παρόντων.
Στον αντίποδα, 70 γερουσιαστές ψήφισαν κατά της κυβέρνησης αυτής, η οποία συστάθηκε τον Απρίλιο και στην οποία συμετέχουν για πρώτη φορά στην ιστορία της Ιταλίας η κεντροαριστερά και η κεντροδεξιά.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

Τουλάχιστον 23 γερουσιαστές από την κεντροδεξιά θα αγνοήσουν τις υποδείξεις του Berlusconi και θα στηρίξουν την κυβέρνηση.
Ωστόσο, πριν από λίγο μεταδόθηκε πως ο Berlusconi άλλαξε μέσα σε λίγες ώρες για τρίτη φορά τη στάση του, υπογραμμίζοντας πως τελικά το κόμμα του θα στηρίξει την κυβέρνηση Letta.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γερουσία, ο πρωθυπουργός Enrico Letta είχε υποστηρίξει πως η Ιταλία διατρέχει έναν θανάσιμο πολιτικό κίνδυνο, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση του μπορεί να συνεχίσει το έργο της, μόνο εάν υπάρξει μια συμφωνία ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις σχετικά με τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας τόνισε ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι πιθανή μόνο εφόσον υπάρχει σταθερή κυβέρνηση, υποστήριξε ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών θα έθετε σε κίνδυνο ακυβερνησίας την χώρα, τονίζοντας ότι το μέλλον της κυβέρνησης του δεν θα πρέπει να συνδεθεί με τα νομικά προβλήματα του Berlusconi.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Silvio Berlusconi ερωτηθείς εάν θα στηρίξει την κυβέρνηση Letta κατά τη διάρκεια της ψήφου εμπιστοσύνης, τόνισε χαρακτηριστικά ότι πρώτα θα ακούσουμε και μετά θα αποφασίσουμε.
Η αμηχανία του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, δείγμα προφανώς του «πολιτικού του τέλους», κατέστη φανερή κατά τη διάρκειας της δίωρης και πλέον συζήτησης στη Γερουσία.
Αρχικά ο Berlusconi, βλέποντας πως αρκετοί γερουσιαστές του κόμματος του είχαν την πρόθεση να στηρίξουν την κυβέρνηση Letta και να έρθουν σε ρήξη μαζί του, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και να ψηφίσει υπέρ της κυβέρνησης.
Στη συνέχεια όμως αναδιπλώθηκε και υποστήριξε ότι όλος ο μπερλουσκονικός «Λαός της Ελευθερίας» θα καταψηφίσει την κυβέρνηση Letta.
Ύστερα από δυόμισι και πλέον ώρες, ο Berlusconi αναδιπλώθηκε για ακόμα μια φορά και υποστήριξε ότι τελικά θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης διαφάνηκε πως τουλάχιστον 25 γερουσιαστές του «Λαού της Ελευθερίας» θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Letta.
Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Roberto Formigoni από το «Λαό της Ελευθερίας» είπε ότι «είμαστε ήδη 25», εννοώντας τους γερουσιαστές του κόμματος που θα στηρίξουν την ιταλική κυβέρνηση.
Ο Formigoni άφησε ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει διάσπαση στον μπερλουσκονικό «Λαό της Ελευθερίας», τονίζοντας ότι το απόγευμα οι «αντάρτες» θα δώσουν ζωή σε μια αυτόνομη πολιτική ομάδα μέσα στη Γερουσία, η οποία θα αποτελεί την εναλλακτική στην κεντροαριστερά και θα συνδέεται με την κεντροδεξιά.
Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε αργότερα η Maria Stella Gelmini, πρώην υπουργός Παιδείας επί της κυβέρνησης Berlusconi, η οποία υποστήριξε ότι πρόκειται να «δημιουργηθεί χωριστή κοινοβουλευτική ομάδα των αντιφρονούντων της κεντροδεξιάς».
Κατόπιν της ψηφοφορίας στη Γερουσία, θα ακολουθήσει αντίστοιχη ψηφοφορία και στη Βουλή, όπου όμως η κυβέρνηση του Letta διαθέτει άνετη πλειοψηφία.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Σήμερα «κληρώνει» για το μέλλον της κυβέρνησης του E. Letta, καθώς ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας θα προσφύγει στο Κοινοβούλιο ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης. Παράλληλα, ο Ιταλός Πρωθυπουργός απέρριψε τις παραιτήσεις των πέντε υπουργών της ιταλικής κυβέρνησης, οι οποίοι προέρχονται από την κεντροδεξιά του S. Berlusconi.
Η διενέργεια ψήφου εμπιστοσύνης οριστικοποιήθηκε στην χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού, E. Letta, με τον Πρόεδρο της χώρας, G. Napolitano.
Στον αντίποδα, o S. Berlusconi εμφανίζεται σαστισμένος αλλά και βαθιά λαβωμένος, έπειτα από την ανταρσία στο εσωτερικού του κεντροδεξιού κόμματος.
Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας φέρεται αποφασισμένος να ζητήσει από τους υπουργούς και τους βουλευτές του κόμματος του να καταψηφίσουν την κυβέρνηση.
Παρά τις αξιώσεις για προσφυγή στην κάλπη, μερίδα βουλευτών του PDL αντιτάσσονται στα θέλω του πρώην Πρωθυπουργού, κοινοποιώντας την στήριξη τους στην κυβέρνηση Letta.
Επιχειρώντας να συσπειρώσει τους κεντροδεξιούς βουλευτές αλλά και να διασκεδάσει το εις βάρος του κλίμα, ο S. Berlusconi εξαπέλυσε νέο κατηγορώ προς τους Letta και Νapolitano, χαρακτηρίζοντάς τους αμφότερους ως «αναξιόπιστους».
«Ο Letta δίνει πράσινο φως στην πολιτική μου δολοφονία» υπογράμμισε παράλληλα, ο S. Berlusconi, μιλώντας στην Wall Street Journal.
Nωρίτερα, ευρεία «ανταρσία» αντιμετώπισε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, S. Berlusconi, καθώς παρά την εμμονή του για πρόωρες εκλογές, η πλειονότητα των βουλευτών και Γερουσιαστών του κεντροδεξιού κόμματος, φαίνεται να τάσσεται υπέρ της κυβέρνησης Letta, «αδειάζοντας» επί της ουσίας τον επικεφαλής του κόμματος.
Ειδικότερα, ενόψει της σημερινής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του E. Letta, ο γραμματέας του κεντροδεξιού κόμματος(PDL), Angelino Alfano εκτίμησε πως συλλήβδην οι βουλευτές οφείλουν να στηρίξουν την κυβέρνηση Letta.
«Όλο το κόμμα θα πρέπει να ψηφίσει υπέρ της κυβέρνησης Letta» διαμήνυσε χαρακτηριστικά, δημιουργώντας επιπρόσθετους «πονοκέφαλους» στον S. Berlusconi.
Η κυβέρνηση του E. Letta χρειάζεται 161 θετικούς ψήφους.
Μέχρι στιγμής διαθέτει 137 από την κεντροαριστερά και 4 από το «Κίνημα των 5 Αστέρων».
Επομένως χρειάζεται άλλες 20 θετικές ψήφους.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τουλάχιστον 30 με 40 βουλευτές του κόμματος του S. Berlusconi θα στηρίξουν την τρέχουσα κυβέρνηση, αγνοώντας την βούληση του πρώην Πρωθυπουργού.
Ως εκ τούτου, η αυριανή ψηφοφορία αναμένεται να δώσει «παράταση» στην βιωσιμότητα της κυβέρνησης Letta.

Παρέμβαση Rehn (Ευρωπαίος Επίτροπος) για την Ιταλία
Στις καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις της Ιταλίας παρενέβη ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, O. Rehn.
«Η ανάκαμψη τόσο της Ιταλίας όσο και της Ευρωζώνης συνολικά, υποφέρει από την συνεχόμενη πολιτική αστάθεια της Ιταλίας» διαμήνυσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, σε δηλώσεις του στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, ANSA.
«Χρεώνοντας» την αδύναμη ανάκαμψη της Ευρωζώνης στους πολιτικούς κλυδωνισμούς της Ιταλίας, ο O. Rehn εξέφρασε την ελπίδα πως η σταθερότητα στην γειτονική χώρα θα επιστρέψει σύντομα.

Πυρά Berlusconi κατά του προέδρου Napolitano - Τον κατηγορεί για αθέμιτη ανάμειξη στην καταδίκη του
Κορυφώνεται η πολιτική ένταση και κρίση στην Ιταλία, τη στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργός Silvio Berlusconi φέρεται να επιτίθεται κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, Giorgio Napolitano για αθέμιτη ανάμειξη του στην απόφαση του Άρειου Πάγου που οδήγησε στην καταδίκη του.
«Μου είπαν ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τηλεφώνησε (στον Άρειο Πάγο) για να του ανακοινωθεί η καταδικαστική απόφαση, πριν την δημοσιοποίησή της» ακούγεται να λέει ο Berlusconi σε τηλεφωνική του συνομιλία την ώρα που βρίσκεται σε τηλεοπτικό στούντιο του δικτύου La 7. O Berlusconi κατηγορεί τον Napolitano ότι ζήτησε στη συνέχεια από τους δικαστές να παρατείνουν την συνεδρίασή τους -υπονοώντας ότι τους πίεσε να λάβουν αρνητική για τον ίδιο απόφαση.
Η αντίδραση του Napolitano ήταν έντονη.  Σε ανακοίνωση του χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Berlusconi «ως μία ακόμα παραληρηματική, χυδαία και συκοφαντική επινόηση σχετικά με τον αρχηγό του κράτους».
Οι σχέσεις ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρώην πρωθυπουργό βρίσκονται σε οριακό σημείο, κάτι που θα μπορούσε να γίνει ιδιαίτερα εμφανές, σε περίπτωση κυβερνητικής κρίσης.
Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του προς τον ιταλό πρόεδρο.
Οι εξελίξεις αυτές καταγράφονται μόλις 24 ώρες πριν ο πρωθυπουργός Enrico Letta ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του.

(Πρώτη ενημέρωση 09:16)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης