Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

«SOS» από τον προϋπολογισμό για το χρέος - Θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα το 2014, στα 319 δισ. ευρώ - «Κούρεμα» 200 εκατ. ευρώ στις φετινές επενδύσεις

«SOS» από τον προϋπολογισμό για το χρέος - Θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα το 2014, στα 319 δισ. ευρώ - «Κούρεμα» 200 εκατ. ευρώ στις φετινές επενδύσεις
«Σήμα κινδύνου» για το χρέος που θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και το 2014 εκπέμπει ο νέος προϋπολογισμός.
Σύμφωνα με το προσχέδιο το χρέος της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να φθάσει τα 319,4 δις. ευρώ μόλις 1,6 δις. ευρώ πιο κάτω από τα επίπεδα των 321 δις. ευρώ που εκτιμάται ότι θα ανέλθει φέτος.
Ένα τέτοιο μέγεθος χρέους που ως ποσοστό του ΑΕΠ φθάνει το 175% του ΑΕΠ καθιστά αμφίβολη την βιωσιμότητα του και υποχρεώνει την κυβέρνηση να ανοίξει νωρίτερα τις συζητήσεις ελάφρυνσης του χρέους για να προλάβει να βγει για δανεικά στις αγορές.
Παρά το γεγονός ότι το τελευταίο σενάριο έχει χαρακτηριστεί ως απίθανο από τους δανειστές η κυβέρνηση συνεχίζει να το ενισχύει.
Το προσχέδιο το νέου προϋπολογισμού καθιστά εφικτή την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές στο δεύτερο εξάμηνο του 2014.
«Ακρογωνιαίος λίθος» για να συμβεί αυτό όπως και για ένα σχέδιο ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος στον προϋπολογισμό.
Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού ξεκινά με μία - συντηρητική όπως υποστηρίζεται - πρόβλεψη για το πλεόνασμα του 2013 στα 344 εκατ. ευρώ που μπορεί να διπλασιαστεί στο τέλος του έτους.
Το 2014 προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 2,8 δισ. ευρώ ή στο 1,6% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας κατά 89 εκατ. ευρώ τον μνημονιακό στόχο. Αισιόδοξη εμφανίζεται η κυβέρνηση και στα υπόλοιπα μακροοικονομικά μεγέθη, όπως για παράδειγμα στην αύξηση του ΑΕΠ εκτιμώντας ότι το 2014 θα ξεπροβάλει η πρώτη ικμάδα φωτός στο σκοτεινό «τούνελ» της ύφεσης, εντός του οποίου βρίσκονται εδώ και έξι χρόνια οι Έλληνες πολίτες.
Η κάμψη του ΑΕΠ το 2013 δεν θα ξεπεράσει το 4%, ενώ την επόμενη χρονιά η ελληνική οικονομία θα δει για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια θετικό πρόσημο στον ρυθμό ανάπτυξης, 0,6%.
Αυτή η αλλαγή σελίδας αναμένεται να καταστεί εφικτή χάρη στην ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Η αύξηση του ΑΕΠ στα 183 δις. ευρώ εκτιμάται ότι θα τονώσει την απασχόληση και θα μειώσει την ανεργία το «φάντασμα» της οποίας πλανάται πάνω από τα ελληνικά νοικοκυριά. Το μέσο ποσοστό της υπολογίζεται να περιοριστεί στο 26% το 2014, από 27% φέτος.
Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης βάσει της μεθοδολογίας της Eurostat και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η εφάπαξ επίπτωση της στήριξης των τραπεζών, θα περιοριστεί στο 2,4% τόσο φέτος όσο και το 2014, σημειώνοντας μικρή πτώση σε απόλυτους αριθμούς (από 4,42 δισ. ευρώ το 2013 σε 4,32 δισ. ευρώ την προσεχή χρονιά). Αν συνυπολογιστεί το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το φετινό έλλειμμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 12,9% (23,53 δισ. ευρώ).
Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) προβλέπεται να φθάσει τα 7 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις για το 2013.
Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει ήδη «κουρέψει» το φετινό ΠΔΕ κατά 200 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη. Επίσης σύμφωνα με το προσχέδιο η δόση του 1 δισ. ευρώ από το δάνειο της τρόικας που ήταν να δοθεί τον Οκτώβριο θα εκταμιευθεί το επόμενο μήνα. Σημειώνεται ότι το ήμισυ της δόσης (500 εκατ. ευρώ) καλύπτεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και το υπόλοιπο αντιστοιχεί σε επιστροφή κερδών της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα (SMPs).

(πρώτη ενημέρωση: 8/10/2013, 07:11)

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης