Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Στουρνάρας: Η Ελλάδα έχει φύγει από τη ζώνη της χρεοκοπίας - Νέο δάνειο δεν σημαίνει νέο μνημόνιο - Δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις - Υπό αυστηρές προϋποθέσεις οι πλειστηριασμοί α' κατοικίας - Στις 11/10 στα κρατικά ταμεία τα χρήματα για τον ΟΠΑΠ

Στουρνάρας: Η Ελλάδα έχει φύγει από τη ζώνη της χρεοκοπίας - Νέο δάνειο δεν σημαίνει νέο μνημόνιο - Δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις - Υπό αυστηρές προϋποθέσεις οι πλειστηριασμοί α' κατοικίας - Στις 11/10 στα κρατικά ταμεία τα χρήματα για τον ΟΠΑΠ
(upd15)Την πεποίθηση πως η Ελλάδα έχει φύγει πλήρως από τη ζώνη της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.
"Πέρυσι τέτοιον καιρό η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ήταν σημαντική. Σήμερα η εικόνα έχει αλλάξει. Η χώρα έφτασε στο χείλος της χρεοκοπίας, αλλά πλέον ο κίνδυνος αυτός έχει ξεπεραστεί", διεμήνυσε ο υπουργός, μιλώντας στην εκπομπή "Στον Ενικό". "Αν η Ελλάδα είχε αφεθεί στην τύχη της και δεν ακολουθούσαμε την πολιτική που ακολουθούμε, η χώρα θα ήταν εκτός ευρώ σήμερα" προειδοποίησε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί κατά 25%, εξέλιξη η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εξαγωγών.
"Όλοι οι δείκτες της Ελλάδας εμφανίζουν βελτίωση", πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας, για να διευκρινίσει πως "θα χρειαστεί χρόνος, ώστε η βελτίωση των δεικτών να περάσει στις τσέπες των Ελλήνων". "Θα απαιτηθούν λίγοι μήνες", εξήγησε ο υπουργός.
"Για δεύτερη χρονιά η Ελλάδα εμφανίζει καλύτερο αποτέλεσμα από τον στόχο", έσπευσε να επισημάνει ο κ. Στουρνάρας.
Ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα θα χρειαστεί να λάβει νέα μέτρα, ο υπουργός εξήγησε πως "Νέο δάνειο δεν σημαίνει απαραίτητα νέο μνημόνιο". "Πόσα μέτρα να πάρουμε πια;" διερωτήθηκε.
Σε άλλο μέρος της συνέντευξής του ο κ. Στουρνάρας απέρριψε κατηγορηματικά κάθε σενάριο περί επιβολής haircut στις καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών. "Δεν τίθεται ζήτημα επιβολής haircut στις καταθέσεις. Aυτά τα λένε οι καταστροφολόγοι" εξήγησε. Ταυτόχρονα, διευκρίνισε πως "Δεν θα χορηγηθεί φορολογική αμνηστία για την επιστροφή των καταθέσεων".
"Σταδιακά αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα. Η ρευστότητα τους τελευταίους μήνες κινείται σε θετικά επίπεδα", σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών.
Κληθείς να απαντήσει στο καίριο ερώτημα, πότε η Ελλάδα θα εξέλθει από τα μνημόνια, τόνισε: "Η τρόικα θα φύγει όταν καταφέρουμε να βγούμε στις αγορές". Εστιάζοντας στα μέτρα μείωσης του χρέους υποστήριξε πως "Χρονική επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων μειώνουν το χρέος σε παρούσα αξία". Μακάρι, συνέχισε ο κ. Στουρνάρας, η Ελλάδα να εξασφαλίσει την 50ετή επικμήκυνση του χρέους της. Προχωρώντας ένα βήμα ακόμη παραπέρα διευκρίνισε πως "Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις πέραν του haircut", αναγνωρίζοντας ωστόσο πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τάσσεται υπέρ του ονομαστικού "κουρέματος".
"Η Ελλάδα κάνει πράξη το νέο αναπτυξιακό πρότυπο", έσπευσε να τονίσει στη συνέχεια.
Ερωτηθείς ο υπουργός για τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, στάθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως "Η Βιοχάλκο δεν φεύγει από την Ελλάδα. Τα εργοστάσια θα παραμείνουν εδώ".
"Το ΕΣΠΑ βοηθάει τη νεανική επιχειρηματικότητα", πρόσθεσε στη συνέχεια, για να συμπληρώσει πως "η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας αποτελεί το κλειδί για την επιτυχία".
Στρεφόμενος στο μέτωπο της φορολόγησης ο κ. Στουρνάρας εξήγησε τα εξής: "Στην Ελλάδα έκλεισε η τρύπα για όσους αναζητούν φορολογικούς παραδείσους. Με τον κώδικα φορολογίας κλείνουμε τρύπες. Κανείς δεν θα πληρώσει παραπάνω φόρο".
Ταυτόχρονα προανήγγειλε κατάργηση των τεκμηρίων και προώθηση του περιουσιολογίου από το 2014.
Το χαράτσι στα ακίνητα το 2014 θα ενταχθεί στον ενιαίο φόρο ακινήτων, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, για να συμπληρώσει πως στόχος της κυβέρνησης είναι να "απλωθεί" η φορολογία και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
Ταυτόχρονα, τόνισε πως θα επανεξεταστεί το μέτρο για βιβλίο εσόδων-εξόδων στις συναλλαγές στο ΧΑ.
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η Ελλάδα διέθετε χαμηλή φορολογία στα ακίνητα, ανέφερε στη συνέχεια ο υπουργός.
Παράλληλα, κατέστησε σαφές πως "Οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία θα πραγματοποιηθούν υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις". "Οι πλειστηριασμοί για τη δεύτερη κατοικία έχουν ήδη απελευθερωθεί, διευκρίνισε.
Ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε τον πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής, διαμηνύοντας πως "η Ελλάδα ακολουθεί τις πρακτικές του ΟΟΣΑ όσον αφορά στην καταπολέμηση του φαινομένου". "Η λίστα Lagarde παραμένει στο μικροσκόπιο", διεμήνυσε στη συνέχεια ο κ. Στουρνάρας.
"H κυβέρνηση έχει πει αρκετά όχι στην τρόικα", πρόσθεσε ο υπουργός, απαντώντας σε όλους εκείνους που επικρίνουν την κυβέρνηση για τις διαπραγμνατευτικές της ικανότητες.
Εστιάζοντας στο μείζον θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Στουρνάρας τόνισε μεταξύ άλλων πως θα προχωρήσει κανονικά η αξιοποίηση του Ελληνικού. Ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του Ελληνικού προχωρά κανονικά, απάντησε. Όσο για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, δήλωσε πως τα κεφάλαια θα μπουν στα κρατικά ταμεία περί τις 11 Οκτωβρίου.
Μέσω των επενδύσεων και των εξαγωγών θα έρθει η ανάκαμψη της οικονομίας, πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας. Επίσης δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά πως "η Ελλάδα στέκεται ακόμη στα πόδια της, αφού η πολιτική του μνημονίου οδηγεί κάπου".
Κληθείς να σχολιάσει την κοινωνική ζωή της Ελλάδας, αναγνώρισε πως η αύξηση των αυτοκτονιών συνιστά ένα σοβαρό πρόβλημα, παραδεχόμενος πως "σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στην κρίση". Υπάρχει κράτος πρόνοιας στην Ελλάδα, τόνισε στη συνέχεια, για να εξηγήσει πως παρά την κρίση, η Ελλάδα διαθέτει κοινωνική πολιτική. Μάλιστα, εξήγησε πως η χώρα δαπανά περί τα 45 δισ. ευρώ στην κοινωνική πολιτική.

(Πρώτη ενημέρωση: 23:53, 7 Oκτωβρίου)


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης