Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Διαψεύδει η EBA τους Financial Times - Kαμία συζήτηση για κυρώσεις στις τράπεζες που λαμβάνουν φθηνή ρευστότητα από την ΕΚΤ - Η μεθοδολογία των stress tests δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί

Διαψεύδει η EBA τους Financial Times - Kαμία συζήτηση για κυρώσεις στις τράπεζες που λαμβάνουν φθηνή ρευστότητα από την ΕΚΤ - Η μεθοδολογία των stress tests δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί
(upd2)Στη διάψευση του δημοσιεύματος των Financial Times, περί επιβολής κυρώσεων στις ευρωπαϊκές τράπεζες που λαμβάνουν φθηνή ρευστότητα από την ΕΚΤ, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA).
"Η μεθοδολογία του επόμενου γύρου των stress tests δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί", δήλωσε πριν από λίγο κορυφαίο στέλεχος της EBA.
"To ενδεχόμενο ενός νέου γύρου χορήγησης φθηνών τριετών δανείων (LTROs) από την ΕΚΤ προς τις τράπεζες και ο αντίκτυπος αυτού, δεν έχουν συζητηθεί, όσον αφορά στη διεξαγωγή των επόμενων stress tests" προσθέτει ο ίδιος αξιωματούχος.
Παράλληλα τονίζει πως δεν είναι ρόλος της ΕΒΑ να σχολιάζει τις αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

Financial Times: Κυρώσεις για τις τράπεζες που λαμβάνουν φθηνή ρευστότητα από την ΕΚΤ ετοιμάζει η ΕΒΑ - Επικίνδυνες ισορροπίες ανάμεσα στην εύθραυστη ανάκαμψη και την απεξάρτηση των τραπεζών


«Τιμωρία» για τις τράπεζες που θα παραμείνουν εξαρτημένες από τα φθηνά δάνεια της ΕΚΤ (LTRO), ετοιμάζουν οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, στο πλαίσιο των stress tests στα οποία υα υποβληθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες το 2014.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Financial Times, αυτή η κίνηση αναμένεται να προκαλέσει αναταραχή στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, καθώς κλιμακώνει την ένταση που προκαλεί η ανάγκη να διατηρηθεί η ρευστότητα ενώ παράλληλα γίνονται προσπάθειες να απεξαρτηθούν από την στήριξη της ΕΚΤ.
Η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις στελεχών της  European Banking Authority, που αναφέρουν ότι η EBA, η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ, σκοπεύει να καταγράψει την εξάρτηση των τραπεζών από τα προγράμματα μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της ΕΚΤ, γνωστά ως LTRO.
Όποια τράπεζα χρησιμοποιεί τα LTRO, θα βαθμολογείται αρνητικά, καθώς η αρχή θα συγκρίνει το χαμηλό κόστος δανεισμού του επιδοτούμενου προγράμματος με τα πραγματικά επιτόκια χρηματοδότησης στην αγορά, που θα πλήρωνε η τράπεζα αν δεν έκανε χρήση του προγράμματος της ΕΚΤ.
Όπως σχολιάζουν αναλυτές της Morgan Stanley, η κίνηση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ελκυστικότητας των LTRO.
Παρά τη βοήθεια που προσέφερε το σχέδιο LTRO στις τράπεζες από τα τέλη του 2011, πλέον τα πιστωτικά ιδρύματα διαμαρτύρονται ότι έχουν «πλημμυρίσει» ρευστότητα, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπίσουν εμπορικά βιώσιμες επενδυτικές ευκαιρίες για τα κεφάλαια που έχουν αντλήσει από τα LTRO και τις αγορές.
Οι πρόωρες αποπληρωμές των τριετών κεφαλαίων LTRO έχουν επιταχυνθεί, με υπερδιπλασιασμό στο τελευταίο 9μηνο. Συνολικά 352,9 δισ. ευρώ από τα αρχικά 1,1 τρισ. ευρώ έχουν επιστραφεί στην ΕΚΤ. Ένα μέγεθος 665,7 δισ. ευρώ παραμένει σε κυκλοφορία, ενώ οι επτά μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας χρωστούν περίπου 120 δισ. ευρώ.
Όπως σχολιάζει ο  Suki Mann της Société Générale, είναι απαραίτητος ένας μηχανισμός για τις μικρότερες τράπεζες, καθώς έχουν ανάγκη την επίσημη βοήθεια, η οποία ωστόσο δεν είναι απαραίτητη για τις μεγάλες τράπεζες.
Από την πλευρά του ο Philippe Waechter, επικεφαλής οικονομολόγος στην Natixis Asset Management, εκτιμά ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση ώστε να σταθεροποιηθούν τα επιτόκια στην αγορά χρήματος.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ενδεχόμενη παράταση των δανείων LTRO,  θα αποτελούσε έναν κομψό τρόπο, ώστε να αποφευχθεί η διαφωνία που προκύπτει ανάμεσα στην ΕΚΤ, η οποία είναι προσηλωμένη στην καταπολέμηση της κρίσης, και την ΕΒΑ, η οποία θέτει  ως προτεραιότητα τον έλεγχο των αδύναμων σημείων του τραπεζικού συστήματος.

(Πρώτη ενημέρωση: 09:32)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης