Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Νέα πρόταση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους εξετάζει παρασκηνιακώς το Βερολίνο - Στο τραπέζι η δυνατότητα ανταλλαγής (swap) των διμερών δανείων της Ελλάδας με 50ετή ομόλογα - Επιχειρείται να μεταφερθεί το πρόβλημα στις επόμενες γενιές

Νέα πρόταση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους εξετάζει παρασκηνιακώς το Βερολίνο - Στο τραπέζι η δυνατότητα ανταλλαγής (swap) των διμερών δανείων της Ελλάδας με 50ετή ομόλογα - Επιχειρείται να μεταφερθεί το πρόβλημα στις επόμενες γενιές
Μία νέα πρόταση έχει πέσει παρασκηνιακώς στο τραπέζι για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, με τους Ευρωπαίους να εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρξει ανταλλαγή (swap) των διμερών δανείων μεταξύ Ελλάδας και των χωρών - μελών της ευρωζώνης με 50ετή ομόλογα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται, οι Ευρωπαίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν τη λύση του haircut στο ελληνικό χρέος, αναζητώντας τρόπους να βελτιώσουν το προφίλ του, είτε με μείωση του επιτοκίου, είτε με επιμήκυνση, είτε πλέον με ανταλλαγή των διμερών δανείων με 50ετή ομόλογα.
Το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να φτάσει στο 175,5% του ΑΕΠ το τρέχον έτος φαίνεται ότι τρομάζει τους Ευρωπαίους που θέλουν παράλληλα η χώρα να μπορέσει να δανείζεται από τις αγορές από το 2014. Το ΔΝΤ απαιτεί από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να απομειώσουν ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού χρέους, με στόχο να εξοφληθεί το ίδιο στο ακέραιο.
Από τη μεριά της, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι το φορτίο του χρέους στην Ελλάδα μπορεί να γίνει ανεκτό αν μειωθεί το μέσο επιτόκιο και παραταθεί η μέση διάρκεια του. Οποιαδήποτε άλλη λύση θα σημαίνει περισσότερα ευρωπαϊκά δάνεια προς την Ελλάδα. Εάν μέσα σ' αυτό το πλαίσιο προστεθεί και ένα τρίτο πακέτο διάσωσης στην Ελλάδα, η εξόφληση θα είναι ακόμη πιο δυσχερής.
Η μεταφορά όμως της αποπληρωμής κατά 50 έτη αργότερα, ή και περισσότερο, θα βελτιώσει, όπως υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι της ιδέας, το προφίλ χρέους της Ελλάδας, ενώ την ίδια ώρα δίδεται και ένα μήνυμα ότι η χώρα δεν θα αφεθεί να χρεοκοπήσει. Όπως στηρίχθηκε την άνοιξη του 2010, έτσι και με αυτόν τον τρόπο το Βερολίνο πιστεύει ότι θα δώσει ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές, ώστε να δουν πιο θετικά τον δανεισμό της Ελλάδας.
Αν και οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών φαίνονται αρνητικές, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θεωρούν ότι θα είναι μια άκρως οφέλιμη λύση που δεν θα τους αναγκάσει να παρουσιάσουν στους φορολογούμενους ένα ακόμη νομοσχέδιο ελληνικής διάσωσης. Και ενώ ποτέ η οικονομία της Ελλάδας δεν αναμένεται να ανακάμψει πραγματικά, θα μπορούσε να αποφευχθεί μια νέα κρίση άμεσα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης