Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

ΚΕΠΕ: Στο -3,5% η ύφεση της Ελλάδας το 2013 και στο 27,6% η ανεργία - Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 - Μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις θα οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση

ΚΕΠΕ: Στο -3,5% η ύφεση της Ελλάδας το 2013 και στο 27,6% η ανεργία - Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 - Μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις θα οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση
Ύφεση -3,5% και ανεργία 27,6% προβλέπει για το τρέχον έτος, 2013, στην Ελλάδα, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΚΕΠΕ, το 2013 θα είναι ο τελευταίος χρόνος ύφεσης για την ελληνική οικονομία, η οποία εκτιμάται πως θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το ερχόμενο έτος, 2014.
"Ο προβλεπόμενος μηδενικός ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 ενδέχεται να σηματοδοτεί, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, την έναρξη πορείας εξόδου της Ελληνικής οικονομίας από την ύφεση", τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του ΚΕΠΕ.
Ειδικότερα, όπως σημειώνεται, εντείνονται οι ενδείξεις για σημαντική αποκλιμάκωση της αρνητικής δυναμικής που μέχρι πρόσφατα χαρακτήριζε το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον στη χώρα.
Ιδιαίτερα θετική καταγράφεται η πορεία στον κλάδο του τουρισμού, ενώ ευνοϊκές εξελίξεις παρατηρούνται και ως προς τις εξαγωγές αγαθών, τον κύκλο εργασιών στη βιομηχανία για την εξωτερική αγορά, τους δείκτες ανταγωνιστικότητας, τον δείκτη οικονομικού κλίματος, καθώς και ορισμένους επί μέρους δείκτες που αντανακλούν προσδοκίες.
Παράλληλα, ηπιότερες πτωτικές τάσεις επικρατούν ιδιαίτερα στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 σε κύρια μακροοικονομικά μεγέθη της εγχώριας ζήτησης, όπως οι επενδύσεις και η κατανάλωση. Σημαίνοντα ρόλο στις εξελίξεις αυτές διαδραματίζει η βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών, η αποδυνάμωση του κλίματος αβεβαιότητας, η ενίσχυση της αξιοπιστίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής και η πρόοδος αναφορικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, θετική είναι και η συμβολή της ολοκλήρωσης της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών συστημικών τραπεζών.
Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, η προοπτική σταδιακής εξόδου από την ύφεση ξεκινώντας από το δεύτερο τρίμηνο του 2014 δύναται να επιτευχθεί στη βάση μιας σημαντικής ενίσχυσης των εξαγωγών και μιας βαθμιαίας ανάκαμψης των επενδύσεων.
Παρά τις θετικές ενδείξεις για σύντομο τερματισμό της ύφεσης, το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται να παραμείνει υψηλό κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους (27,6%), προειδοποιεί στη συνέχεια το ΚΕΠΕ. Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι σε σχέση με τις προβλέψεις του περασμένου Ιουνίου, οι τρέχουσες εκτιμήσεις είναι λιγότερο δυσμενείς καθώς στην εκτίμηση του υποδείγματος έχουν ενσωματωθεί νεότερα στατιστικά στοιχεία τα οποία υποδεικνύουν μια μικρή υποχώρηση της ανεργίας.
Η διατήρηση της ανεργίας σε τόσο υψηλά επίπεδα οφείλεται τόσο στη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας όσο και στην αδυναμία ταχείας αναδιάρθρωσης και προσαρμογής των οικονομικών δομών σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο. Σε μεγάλο βαθμό η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει, μεταξύ άλλων, την αδυναμία των ελληνικών επιχειρήσεων να αντλήσουν κεφάλαια από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης