Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σταϊκούρας: Η τόνωση των εσόδων το 2014 δεν θα προέλθει από αυξήσεις φόρων - Αποκλιμακώνεται η φορολογική επιβάρυνση - Η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται

Σταϊκούρας: Η τόνωση των εσόδων το 2014 δεν θα προέλθει από αυξήσεις φόρων - Αποκλιμακώνεται η φορολογική επιβάρυνση - Η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται
"Χρειάζεται ρεαλισμός, διορατικότητα και ειλικρίνεια. Δεν χρειάζεται ούτε μηδενισμός, ούτε υπεραισιοδοξία...", δήλωσε, αναφορικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα "αυτό που παρουσιάζει κάθε μήνα η Κυβέρνηση στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού είναι την πραγματικότητα για την εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού, τόσο του Κράτους όσο και της Γενικής Κυβέρνησης. Εκεί αποτυπώνεται κάθε μήνα η ικανοποιητική εκτέλεση του Προϋπολογισμού.  Πράγματι, περίπου σε επίπεδο οκταμήνου – και εννεαμήνου μετά – δείξαμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο ήταν της τάξης των 2 δισ. ευρώ. Αυτό που δείχναμε 2 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο, θα είναι περίπου 3,5 δισ. ευρώ".
Όπως προσθέτει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών "το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι στο ύψος της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού και άρα, δεν μιλάμε για περικοπές.  Οι επιστροφές φόρων είναι στο ύψος της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού και άρα, δεν μιλάμε για μικρότερες επιστροφές".
Θα ήθελα να μην ανατρέξουμε στο παρελθόν, τουλάχιστον σε δηλώσεις, γιατί έχω αρκετές δηλώσεις στελεχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και της ηγεσίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., σχετικά με κόλαση νέων μέτρων την φετινή χρονιά, με το γεγονός ότι είναι αδύνατον να πιάσουμε πρωτογενές πλεόνασμα και ούτω καθεξής, σημείωσε επίσης.
"Η δημιουργική προσέγγιση των προβλημάτων είναι η μέθοδος, η οποία συμβάλλει μακροχρονίως στην οικοδόμηση σχέσεων αμοιβαίου συμφέροντος.  Απεναντίας η μυωπική οπτική, οι ιδεοληψίες, οι δογματισμοί, η πρακτική της επιβολής, δημιουργεί – επιτείνει και επεκτείνει τις κρίσεις.  Απολύτως ασφαλή και μόνιμα καταφύγια δεν υπάρχουν, ούτε για βουβάλια ούτε για βατράχους" επεσήμανε στη συνέχεια.
Το παρόν Προσχέδιο που συζητάμε, συνεχίζει ο αναπληρωτής υπουργός, λαμβάνει υπόψη, τις πρώτες θετικές ενδείξεις που καταγράψαμε φέτος, ενσωματώνει την τροποποίηση της διάρθρωσης δημοσιονομικού εγχειρήματος, όπως αυτό διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο του 2012, και παράλληλα εμπλουτίζεται η δημοσιονομική προσαρμογή με διαρθρωτικές αλλαγές που ήδη πραγματοποιούνται στη σφαίρα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με τις πρώτες αποκρατικοποιήσεις, με τις στοχευμένες κινήσεις για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση καταγράφονται και οι πρώτες κινήσεις αποκλιμάκωσης της φορολογικής επιβάρυνσης.
Είναι γεγονός ότι φέτος για πρώτη φορά την τελευταία περίοδο επήλθαν στοχευμένες ελαφρύνσεις σε φόρους όπως είναι η μείωση κατά 15% στο Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων και η μείωση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο συντελεστή Φ.Π.Α στην εστίαση και προσπαθούμε και για άλλες.
Νομίζω ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τον τελευταίο χρόνο η κατάσταση σταθεροποιείται, η χώρα βρίσκεται σε ένα καλύτερο σημείο και μπορεί να ελπίζει για το μέλλον της, η Κυβέρνηση έχει επιδείξει το τελευταίο ενάμιση χρόνο με την συμμετοχή όλων των κομμάτων που ήταν σε αυτή, συνδυασμό λογικής, διορατικότητας, τόλμης και αποφασιστικότητας και έδωσε δείγματα γραφής ότι η χώρα περνά με αποφασιστικότητα στο πεδίο των δύσκολων, αλλά αναγκαίων αποφάσεων και πράξεων.  Τέθηκε ξανά το θέμα για το 2014, πώς θα προκύψει το πρωτογενές πλεόνασμα εάν δεν είναι ρεαλιστικό.
Άκουσα, ότι το 2014 θα υπάρξει αύξηση περίπου 5% στα έσοδα και θα ανέλθουν στα 54,5 δισ. ευρώ οι νέοι φόροι. Επαναλαμβάνω, η αύξηση αυτή δεν προέρχεται από την ψήφιση νέων φόρων, διεμήνυσε ο κ. Σταϊκούρας για να προσθέσει πως "Προέρχεται, πρώτον από τις αυξημένες εισπράξεις κατά 1,1 δισ. ευρώ περίπου των 2 πρώτων μηνών του 2014, το ποσό αυτό όμως, όπως προανέφερα και σήμερα και στην πρώτη μου ομιλία, αφορά αποπληρωμή δόσεων για φετινές φορολογικές υποχρεώσεις και θα καταγραφεί στο δημοσιονομικό έτος 2013, μετά τις προβλεπόμενες εθνικολογιστικές προσαρμογές. Επίσης, θα προέλθει από τις ευνοϊκότερες προβλέψεις συγκεκριμένων μακροοικονομικών μεταβλητών, σήμερα και το ΙΟΒΕ έχει  πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις στην έκθεση που έβγαλε πριν λίγες ώρες. Παράδειγμα, πρόβλεψη για έσοδα από ΦΠΑ. Επίσης, αυτή η αύξηση θα προέλθει από τις εκτιμήσεις για σταδιακή αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης το επόμενο έτος".
Τα στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, για το προσδοκώμενο πρωτογενές πλεόνασμα, για την ανάσχεση της ύφεσης και της ανεργίας, είναι δεδομένα, προσθέτει και τονίζει:
Η κατάσταση όμως αυτή στην οποία βρίσκεται η χώρα, η κοινωνία και η οικονομία απαιτεί, κατά την εκτίμησή μου, τη συστράτευση όλων των δημιουργικών δυνάμεων.
Φυσικά, η δημιουργική σύνθεση δεν επιτυγχάνεται με εξαναγκασμούς, όμως δεν υπάρχει χώρος για ακραίες προσεγγίσεις από όπου και αν προέρχονται.
Η ιστορική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρισιμότητα των στιγμών είναι τέτοια που επιβάλει, πάλι κατά την εκτίμησή μου, συγκλίσεις και δημιουργικές συνθέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης