Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κρίση… ειλικρίνειας στην Γερμανία – Sigmar(SPD): Βοηθάμε τις «προβληματικές» χώρες, γιατί εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας – Εάν «γονατίσει» η Ευρώπη, η γερμανική οικονομία θα καταρρεύσει…

Κρίση… ειλικρίνειας στην Γερμανία – Sigmar(SPD): Βοηθάμε τις «προβληματικές» χώρες, γιατί εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας – Εάν «γονατίσει» η Ευρώπη, η γερμανική οικονομία θα καταρρεύσει…
Κρίση… ειλικρίνειας κυριαρχεί στην Γερμανία, με τον επικεφαλής των Γερμανών Σοσιλδημοκρατών(SDP), Sigmar Gabriel, να παραδέχεται ευθέως το όφελος της Γερμανίας από την βοήθεια στα «προβληματικά» κράτη – μέλη της Ευρωζώνης…
Εφιστώντας την προσοχή για τις επιπτώσεις της ευρωπαϊκής κρίσης στην Γερμανία, ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός υπερθεμάτισε πως «πρέπει να σταθεροποιήσουμε την Ευρώπη, διαφορετικά η ανεργία και η ύφεση θα έρθουν και στη χώρα μας».
Παράλληλα, υπεραμυνόμενος παράλληλα, των πακέτων διάσωσης των ευρωπαϊκών κρατών – μελών, υπογράμμισε πως «δεν βοηθούμε τις άλλες χώρες μόνο επειδή είμαστε καλοί άνθρωποι, επειδή θέλουμε να καθησυχάσουμε την συνείδησή μας και να είμαστε καλοί. Βοηθούμε και επειδή εξυπηρετεί τα δικά μας συμφέροντα. Η Γερμανία δημιουργεί θέσεις εργασίας μόνο όταν οι χώρες γύρω μας είναι σε θέση να αγοράζουν τα προϊόντα μας».
Εξαίροντας την συνεισφορά της Ευρωζώνης στην γερμανική οικονομία, διέτεινε πως «το οικονομικό μας μέλλον εξαρτάται από το μέλλον της Ευρώπης», εξειδικεύοντας μάλιστα, το ζήτημα στις γερμανικές εξαγωγές.
«Πώς θα ήταν η χώρα μας, η βιομηχανία μας, τα ποσοστά ανεργίας μας, εάν η Ευρώπη, ο βασικός προορισμός των προϊόντων μας, γονάτιζε;» διερωτήθηκε παράλληλα.
Αναφερθείς στην καλπάζουσα ανεργία, την χαρακτήρισε ως «την μεγαλύτερη ντροπή της Ευρώπης»…

Γερμανία: Ανοίγει ο δρόμος για το Μεγάλο Συνασπισμό, αρχίζει το παζάρι για τα υπουργεία – Την Κυριακή αποφασίζουν οριστικά οι Σοσιαλδημοκράτες – Νέες διαπραγματεύσεις την Τετάρτη

Στο δρόμο της υλοποίησης φαίνεται πως βρίσκεται ο Μεγάλος Συνασπισμός στη Γερμανία, καθώς κατά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες βρήκαν κοινό έδαφος και αποφάσισαν να αρχίσουν και επίσημα από την ερχόμενη Τετάρτη τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Πρώτο βήμα όμως είναι η ενημέρωση των προεδρείων και της κομματικής βάσης των δύο πολιτικών κομμάτων για το τι έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών. Σήμερα θα ενημερωθεί μέσω τηλεδιάσκεψης το προεδρείο των Χριστιανοδημοκρατών για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων ενώ την Κυριακή οι Σοσιαλδημοκράτες θα πραγματοποιήσουν ένα μίνι συνέδριο προκειμένου να εξασφαλίσουν και επίσημα τη συναίνεση των μελών τους προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, οι Σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν τους ενδοιασμούς και τις διαφωνίες που εκφράζονται εντός του κόμματος για την κυβερνητική συμμαχία με τη Merkel, αν και οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην υλοποίηση του Μεγάλου Συνασπισμού.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η «ισχυρή κυρία» Hanelore Kraft, κορυφαίο στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών και πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, η οποία αν και πριν από λίγες ημέρες υποστήριζε ότι το 90% των μελών του κόμματος στο κρατίδιο της είναι αντίθετο σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες, σήμερα υποστηρίζει πως «είναι δυνατή πλέον μια αλλαγή πολιτικής, για την οποία αγωνίζεται εδώ και χρόνια το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο γερμανικό Τύπο, από τη στιγμή που θα δοθεί και επίσημα η έγκριση από την κομματική βάση των Σοσιαλδημοκρατών, θα αρχίσει και το μεγάλο παζάρι για τα υπουργεία της νέας κυβέρνησης. Οι Σοσιαλδημοκράτες φέρονται να διεκδικούν επτά υπουργεία, ανάμεσα τους και το  υπ.Οικονομικών καθώς και ένα χαρτοφυλάκιο με ενισχυμένες αρμοδιότητες στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, για το οποίο προορίζεται ο πρόεδρος του κόμματος Sigmar Gabriel. Ωστόσο εμφανίζονται διατεθειμένοι να παραχωρήσουν το υπουργείο Εξωτερικών.
Ως πιθανοί υποψήφιοι για το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τη Deutsche Welle,  φέρονται ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Frank Walter Steinmeier (που είχε αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών στον προηγούμενο «μεγάλο συνασπισμό» το 2005) και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση της Κάτω Σαξονίας Thomas Oppermann, ο οποίος φέρεται να διαθέτει ισχυρά ερείσματα στην κομματική βάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης