Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Deutsche Bank: H εποχή του PSI και της διαγραφής χρέους τέλειωσε για την Ελλάδα - Με επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων η επόμενη στήριξη στην Αθήνα - Στα μέσα του 2014 οι κρίσιμες αποφάσεις - Αμείωτες θα παραμείνουν οι πιέσεις των δανειστών

Deutsche Bank: H εποχή του PSI και της διαγραφής χρέους τέλειωσε για την Ελλάδα - Με επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων η επόμενη στήριξη στην Αθήνα - Στα μέσα του 2014 οι κρίσιμες αποφάσεις - Αμείωτες θα παραμείνουν οι πιέσεις των δανειστών
Τις επόμενες κινήσεις, όσον αφορά στη διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος, επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει η Deutsche Bank, παρακολουθώντας στενά όλες τις εξελίξεις που σημειώνονται επί ελληνικού αλλά και ευρωπαϊκού εδάφους.
"Οι πιέσεις της τρόικας προς την Ελλάδα - ώστε η χώρα να μην παρεκκλίνει από τους στόχους που ορίζει το οικονομικό της πρόγραμμα - θα συνεχιστούν", προειδοποιούν οι αναλυτές της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας, στην τελευταία 38σέλιδη ανάλυσή τους "The House View - October 18 2013: Common Sense Prevails", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως προβλέπει η Deutsche Bank, ένας νέος γύρος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, στα πρότυπα του PSI του 2012 (με τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών) κρίνεται εξαιρετικά απίθανος. Στον αντίποδα, η γερμανική τράπεζα χαρακτηρίζει πιθανή την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τη μορφή του OSI (με τη συμμετοχή του επίσημου τομέα, ήτοι με την επιβολή haircut στα δάνεια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και την ΕΚΤ).
Ωστόσο, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές της Deutsche Bank, οι κρίσιμες συζητήσεις για το ελληνικό χρέος, με επίκεντρο το OSI, δεν θα πραγματοποιηθούν πριν από τα μέσα του επόμενου έτους. Όπως τονίζουν, οι διαπραγματεύσεις για το νέο γύρο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσουν όταν αποδειχθεί και επισήμως πως η Ελλάδα έχει παράξει πρωτογενές πλεόνασμα, ήτοι στα μέσα του 2014.
H γερμανική τράπεζα ωστόσο δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της για τον "υπόγειο" πόλεμο που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της τρόικας, ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωζώνη. Το ΔΝΤ επιθυμεί διακαώς - και πιέζει - για την άμεση εφαρμογή του OSI, αλλά η Ευρωζώνη αντιστέκεται...
"Aν δεν υπάρξει μεγάλη και επικίνδυνη αναζωπύρωση της κρίσης (ελληνικής ή/και ευρωπαϊκής), η επιλογή του OSI για την Ελλάδα θα δρομολογηθεί. Αλλά, όπως όλα δείχνουν, θα περιλαμβάνει χρονική επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Αθήνα και όχι επίσημη διαγραφή χρέους", διευκρινίζει η Deutsche Bank.
Εστιάζοντας - στη συνέχεια της εν λόγω έκθεσής της - στην πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, στο σύνολό της, η γερμανική τράπεζα παραδέχεται πως, αν και μετριοπαθώς, η ανάπτυξη ισχυροποιείται.
Ειδικότερα, τοποθετεί στο -0,2% την ύφεση της Ευρωζώνης για το τρέχον έτος, 2013, αλλά "ποντάρει" σε ανάπτυξη της τάξης του 1,2% για το 2014.
"Η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας πρέπει να στηριχθεί σε δύο βασικούς πυλώνες", διαμηνύει η γερμανική τράπεζα. Αυτοί είναι:
- Η τόνωση της εξαγωγικής δραστηριότητας
- Η χαλάρωση των ρυθμών δημοσιονομικής προσαρμογής
"Όσο η Ευρωζώνη θα ανακάμπτει, τόσο οι ευρωπαϊκές αγορές θα εξασφαλίζουν... λόγους για να κινηθούν ανοδικά", εξηγεί η Deutsche Bank, για να διαμηνύσει πως δηλώνει εξαιρετικά αισιόδοξη (bullish) για τις ευρωπαϊκές μετοχές.
Ταυτόχρονα, υποστηρίζει πως ακόμη και η ισχυροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την άνοδο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.
Ποιες είναι όμως οι προβλέψεις της Deutsche Bank για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας; Όπως εκτιμά, η παγκόσμια ανάπτυξη θα "τρέξει" με ρυθμό 2,8% το 2013 και θα ισχυροποιηθεί περαιτέρω στο 3,7% το επόμενο έτος, 2014. Για τις ΗΠΑ, τοποθετεί μόλις στο 1,8% την ανάπτυξη για φέτος και στο 3,2% για το 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης