Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

«Ρεαλισμό» στα κριτήρια των τραπεζικών stress test ζητούν από την ΕΚΤ η Credit Suisse, η Capital Economics και η Deutsche Bank – Ερωτηματικά για τον τρόπο κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν

tags :
«Ρεαλισμό» στα κριτήρια των τραπεζικών stress test ζητούν από την ΕΚΤ η Credit Suisse, η Capital Economics και η Deutsche Bank – Ερωτηματικά για τον τρόπο κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν
Την Τετάρτη ο Mario Draghi, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αναμένεται να σκιαγραφήσει τα κριτήρια αξιολόγησης της ποιότητας του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών, τα λεγόμενα stress -test, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι μπορούν να προκύψουν εξαιρετικά ανησυχητικά σημάδια για τον κλάδο.
Σύμφωνα με τους αναλυτές τα εν λόγω stress test μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά κρίσιμα, για την πορεία προς την πανευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, ενώ ενδεχομένως να είναι επιζήμια για πολλές τράπεζες.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο της τριετούς οικονομικής κρίσης της περιοχής, παγιδεύοντας τις κυβερνήσεις τους σε ένα «φαύλο κύκλο» εξάρτησης του χρέους.
Στον απόηχο της κρίσης ένας μεγάλος αριθμός τραπεζών χρειάστηκε στήριξη από τις κυβερνήσεις τους, οι οποίες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες δανείστηκαν σημαντικά ποσά.
Τα προηγούμενα stress test είχαν επικριθεί σημαντικά για τις αισιόδοξες προβλέψεις τους, ιδιαίτερα για την ανάπτυξη και την έκθεση σε κρατικά ομόλογα.
Αυτή τη φορά, η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, θέλουν να αποδείξουν ότι δεν θα υπάρξουν στο μέλλον δυσάρεστες εκπλήξεις.
Πιθανή αναποτελεσματικότητα στην πρόβλεψη των κινδύνων θα μπορούσε να επιφέρει μια επανάληψη της χρηματοπιστωτικής αναταραχής και της υποτροπής σε ύφεση, τονίζουν οι αναλυτές της Credit Suisse.
Μάλιστα, οι ίδιοι αναφέρουν ότι υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες για την πορεία των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, οι οποίες έχουν δανειστεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Τα συνεχιζόμενα προβλήματα στις οικονομίες αυτές, καθώς και στα τραπεζικά τους συστήματα, μπορούν να συνοψιστούν απλουστευτικά στο ότι το χρέος είναι υπερβολικά υψηλό και τα κεφάλαια πολύ λίγα.
Και εάν αποδειχθεί ότι οι τράπεζές τους έχουν περισσότερα προβλήματα από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα για αυτές που θεωρούνται ακόμη ευάλωτες οικονομίες.
"Αν τα τεστ αντοχής εντοπίσει μεγάλες τρύπες στους ισολογισμούς των τραπεζών, τότε οι αναταραχές είναι αναπόφευκτες καθώς δεν υπάρχει ακόμα σαφής μηχανισμός για την κάλυψή τους", αναφέρει ο James Howat, οικονομολόγος της Capital Economics.
Ωστόσο, επειδή οι χώρες αυτές έχουν ήδη διασωθεί, αν χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια, δεν θα είναι της κλίμακας του παρελθόντος, αναφέρει η Credit Suisse.
"Αναγκάζοντας τις τράπεζες να αναγνωρίσουν την πλήρη έκταση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους και έτσι το μέγεθος των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης, τότε ο κλάδος θα αποφύγει τον κίνδυνο να μετατραπούν αυτές οι τράπεζες σε 'ζόμπι' (Zombification), αναφέρει η Deutsche Bank.
Τέλος, οι αναλυτές της Credit Suisse δήλωσαν ότι υπάρχει η πιθανότητα να αποδειχθούν τα stress test μια κρίσιμη καμπή για την οικονομία της ευρωζώνης, αν όμως αποφευχθεί ο κίνδυνος να εκτελεστούν ανεπαρκώς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης