Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Capital Economics: Η τραπεζοκεντρική ευρωπαϊκή οικονομία δεν θα ανακάμψει, αν δεν υπάρξει βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών - Βαθιά προβληματικές οι ευρωπαϊκές τράπεζες... αδυνατούν να οδηγήσουν την Ευρωζώνη μακριά από το βουνό του χρέους

Capital Economics: Η τραπεζοκεντρική ευρωπαϊκή οικονομία δεν θα ανακάμψει, αν δεν υπάρξει βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών - Βαθιά προβληματικές οι ευρωπαϊκές τράπεζες... αδυνατούν να οδηγήσουν την Ευρωζώνη μακριά από το βουνό του χρέους
Μπορεί η ευρωπαϊκή οικονομία να επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη, αν δεν υπάρξει ταυτόχρονα βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών στην Ευρωζώνη;
Στο εν λόγω ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει η Capital Economics, στη νέα 11σέλιδη έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Can the euro-zone enjoy a creditless recovery?", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως υποστηρίζει χαρακτηριστικά, η πρόσφατη βελτίωση της ευρωπαϊκής οικονομίας έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τη συνεχιζόμενη επιδείνωση των πιστωτικών συνθηκών στην Ευρωζώνη. Δεδομένης της αναγκαιότητας για "υγιείς" ευρωπαϊκές τράπεζες, μια ανάπτυξη της οικονομίας χωρίς ταυτόχρονη βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών (creditless recovery), δεν είναι ικανή να οδηγήσει την Ευρωζώνη έξω από την κρίση χρέους.
Παρουσιάζοντας τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η Capital Economics διαπιστώνει τα εξής: Μπορεί η Ευρωζώνη κατά το δεύτερο τρίμηνο να επέστρεψε στην ανάπτυξη (για πρώτη φορά μετά από 18 μήνες ύφεσης), ωστόσο τον Αύγουστο ο δανεισμός των τραπεζών προς τον ιδιωτικό τομέα υποχώρησε σε νέα χαμηλά επίπεδα... Η χορήγηση πιστώσεων δεν αναμένεται άμεσα να τονωθεί. Η αδυναμία προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεχιστεί, καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνεχίζουν να "ταλαιπωρούνται" λόγω:
- της διαρκούς αύξησης του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων
- της συνεχιζόμενης αύξησης του χρηματοδοτικού κόστους
- της αυστηρής νομοθεσίας
Όπως προειδοποιεί η Capital Economics, πρέπει να γίνει αντιληπτό το εξής: Άλλο πράγμα η αύξηση των πιστώσεων, άλλο πράγμα η βελτίωση του ΑΕΠ και της ανάπτυξης.
"Η αδυναμία του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου είναι ανησυχητική. Η ευρωπαϊκή οικονομία αποτελεί μια καθαρά τραπεζοκεντρική οικονομία", υποστηρίζει μεταξύ άλλων η Capital Economics, στην εν λόγω έκθεσή της. Όπως εξηγεί, οι επιχειρήσεις, κυρίως στην περιφέρεια, δεν έχουν άλλες εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, πέραν των τραπεζών.
Η αδυναμία των ευρωπαϊκών τραπεζών να στηρίξουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά υποβαθμίζουν κάθε προσπάθεια τόνωσης των δαπανών.
Όπως διευκρινίζει στη συνέχεια η Capital Economics, όλα αυτά τα προβλήματα είναι λιγότερο σοβαρά στις χώρες του ισχυρού Βορρά και πιο μεγάλα, αντίστοιχα, στις χώρες του αδύναμου Νότου.
Χωρίς ένα ορθώς λειτουργικό τραπεζικό σύστημα, τονίζεται επίσης στην εν λόγω έκθεση, κάθε προσπάθεια για ουσιαστική ανάκαμψη της περιφέρειας κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη.
"Σε γενικές γραμμές η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει. Ωστόσο οι προβληματικές ευρωπαϊκές τράπεζες θα αποτελέσουν εμπόδιο στην έξοδο της Ευρωζώνης από τη θηλιά του χρέους", καταλήγει η Capital Economics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης