Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Fitch: Χρέος 80% με 90% του ΑΕΠ το μάξιμουμ όριο για την κορυφαία αξιολόγηση «ΑΑΑ» - Σημαίνοντες παράγοντες η χρηματοδοτική ευελιξία και η «αντοχή» του χρέους - Στο 47% του ΑΕΠ το μέσο χρέος των χωρών με «ΑΑΑ» το 2013

tags :
Fitch: Χρέος 80% με 90% του ΑΕΠ το μάξιμουμ όριο για την κορυφαία αξιολόγηση «ΑΑΑ» - Σημαίνοντες παράγοντες η χρηματοδοτική ευελιξία και η «αντοχή» του χρέους - Στο 47% του ΑΕΠ το μέσο χρέος των χωρών με «ΑΑΑ» το 2013
Χρέος, μεγέθους 80% - 90% του ΑΕΠ, αποτελεί το μέγιστο όριο για την παροχή της κορυφαίας αξιολόγησης «ΑΑΑ» στις εθνικές οικονομίες.
Τα άνωθεν διευκρινίζει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, σε έκθεσή του για τις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών.
«Χρέος 80% με 90% αποτελεί το σύνηθες όριο για την αξιολόγηση ΑΑΑ» εξηγεί χαρακτηριστικά ο οίκος Fitch.
Βέβαια όπως επεξηγεί εν συνεχεία, αυτό δεν αποτελεί θέσφατο και δεδομένο, καθώς συχνά -πυκνά η κορυφαία αξιολόγηση «ΑΑΑ» δεν εξαρτάται πλήρως από την αναλογία χρέους – ΑΕΠ.
«Χώρες με υψηλότερο χρέος, οι οποίες ωστόσο, διαθέτουν μία δημοσιονομική ευελιξία, ενδέχεται να τυγχάνουν της κορυφαίας αξιολόγησης» υπογραμμίζει ο οίκος Fitch.
Για παράδειγμα, όριο χρέους για χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Μ. Βρετανία αποτελεί το 90% με 100%, ενώ για τις ΗΠΑ το 110% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, οι άνωθεν χώρες διαθέτουν υψηλή χρηματοδοτική ευελιξία αλλά και ανεκτικότητα στο χρέος.
Παρ’ όλα αυτά, τα υψηλά επίπεδα χρέους ενδέχεται να υπονομεύσουν την ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, προειδοποιεί παράλληλα.  
Σε χώρες που διαθέτουν αξιολόγηση «ΑΑΑ» δίδεται ένα προσωρινό περιθώριο αύξησης της αναλογίας χρέους/ΑΕΠ προτού υποστούν μία υποβάθμιση, διαμηνύει παράλληλα.
«Η υποβάθμιση μίας χώρας προϋποθέτει την διατήρηση της δυναμικής του χρέους ώστε να καταστεί σαφές πως το κατώφλι του 80% με 90% ανήκει στο παρελθόν» αναφέρει ο οίκος Fitch.
Για το 2013 η μέση επίδοση χρέους/ΑΕΠ για τις χώρες που λαμβάνουν αξιολόγηση «ΑΑΑ» αποτελεί το 47%.
Η αξιολόγηση «ΑΑΑ» αντανακλά, καταλήγει ο οίκος Fitch, μία ισχυρή πιστωτική  θέση αλλά και άλλα χαρακτηριστικά, όπως μία πλούσια οικονομία, έναν χαμηλό πληθωρισμό, μία σταθερή κυβέρνηση, μία διευρυμένη φορολογική βάση, μία σταθερή πρόσβαση στις αγορές και τέλος, μία ισχυρή δημοσιονομική ευελιξία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης