Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συνταρακτικές αποκαλύψεις από την Wall Street Journal - Για τις παρακολουθήσεις στην Ευρώπη ευθύνεται η… Ευρώπη! - Γαλλία και Ισπανία υπέκλεπταν πληροφορίες και ύστερα τις μοιράζονταν με την αμερικανική NSA

Συνταρακτικές αποκαλύψεις από την Wall Street Journal - Για τις παρακολουθήσεις στην Ευρώπη ευθύνεται η… Ευρώπη! - Γαλλία και Ισπανία υπέκλεπταν πληροφορίες και ύστερα τις μοιράζονταν με την αμερικανική NSA
Ως θρίλερ δίχως… τέλος εξελίσσεται η υπόθεση των παρακολουθήσεων της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ(NSA), καθώς η Ουάσιγκτον περνώντας στην αντεπίθεση, επιρρίπτει την ευθύνη για τις παρακολουθήσεις των Ευρωπαίων ηγετών στην ίδια την… Ευρώπη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, η οποία επικαλείται υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους, υποστηρίζει πως η εκτεταμένη ηλεκτρονική κατασκοπεία προήλθε κατ’ αρχήν από την Γαλλία και την Ισπανία!
Όπως υπογραμμίζουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι μυστικές υπηρεσίας της Γαλλίας και της Ισπανίας αρχικά υπέκλεπταν τηλεφωνικές συνομιλίες – σε εμπόλεμες ζώνες ή περιοχές εκτός της επικρατείας τους – και έπειτα τις μοιράζονταν με την NSA.
Υπενθυμίζεται, πως πέραν της Γερμανίας, Μαδρίτη και Παρίσι εξεγέρθηκαν στο άκουσμα των αμερικανικών παρακολουθήσεων, αξιώνοντας μάλιστα, σαφείς εξηγήσεις από την Ουάσιγκτον.
Περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την υπόθεση, οι ΗΠΑ αντεπιτίθενται, διατείνοντας πως η Ουάσιγκτον τηρούσε σιγήν ιχθύος ως προς τις ευρωπαϊκές παρακολουθήσεις, προκειμένου να προστατέψει τις διμερείς σχέσεις.
Ως… αντάλλαγμα, διευκρινίζουν οι Αμερικανικοί αξιωματούχου, Γαλλία και Ισπανία κατακεραυνώνουν την NSA για το κατασκοπευτικό τους πρόγραμμα.
«Το πρόγραμμα συλλογής πληροφοριών αποτελεί μέρος της μακροσκελούς συνεργασίας Ευρώπης και ΗΠΑ» καταλήγουν οι αξιωματούχοι.

Το δραματικό παρασκήνιο των παρακολουθήσεων…
Ως κέντρο παρακολούθησης επικοινωνιών και υποκλοπών περιγράφει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα έγγραφο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Το έγγραφο αυτό φέρεται να περιλαμβάνεται στα στοιχεία που διέρρευσαν από τον Edward Snowden, τον καταζητούμενο πρώην συνεργάτη των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», εκτός από την ειδική μονάδα συλλογής πληροφοριών που βρίσκεται στην Αθήνα, υπάρχει και εξοπλισμός που λειτουργεί εξ αποστάσεως χωρίς να απαιτείται η παρουσία προσωπικού.
Ο εξοπλισμός τοποθετείται στους υψηλότερους ορόφους ή και στην ταράτσα των πρεσβειών και καλύπτεται με πάνελ ή κατασκευές.
Βάσει του δημοσιεύματος μια τέτοια κατασκευή από λευκά δομικά υλικά διακρίνεται και στην οροφή της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα στο παλαιό κτίριο προς την πλευρά της οδού Πέτρου Κόκκαλη που καταλήγει στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Πάγκαλος: Και εμείς παρακολουθούσαμε τον πρέσβη των ΗΠΑ!

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθούσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα  αποκάλυψε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει με ακρίβεια σε ποιο χρονικό διάστημα αναφέρεται.
«Δεν μάθαμε τίποτε καινούριο, γιατί ξέραμε τα πάντα, αλλά ήταν πολύ διασκεδαστικό να ακούμε τον αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα να μιλάει με τον πρεσβευτή στην Αγκυρα και το Στέιτ Ντιπαρτμεντ με ακατάλληλες για ανηλίκους εκφράσεις», δήλωσε στο ραδιόφωνο BHMA FM.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης