Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Die Presse: Ο Othmar Karas ο ελεγκτής των ελεγκτών της τρόικα σε Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Ιρλανδία – Ψηλά στην έρευνα του η εκκαθάριση των τραπεζών στην Κύπρο και η μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα

Die Presse: Ο Othmar Karas ο ελεγκτής των ελεγκτών της τρόικα σε Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Ιρλανδία – Ψηλά στην έρευνα του η εκκαθάριση των τραπεζών στην Κύπρο και η μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα
Τον έλεγχο του έργου της τρόικα σε Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Ιρλανδία αναμένεται να αναλάβει ο Οthmar Karras, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Die Presse, η Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ορίσει ως επικεφαλής της ομάδας που θα διενεργήσει τους ελέγχους στο έργο της τρόικα στις τέσσερις αυτές χώρες τον Αυστριακό ευρωβουλευτή Othmar Karas.
Ο Karas, ο οποίος θα αναλάβει τη θέση του εισηγητή τού κοινοβουλευτικού ελέγχου - το «πράσινο φως» από το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται εντός του Νοεμβρίου - θα προΐσταται της διερεύνησης του έργου της τρόικας, θα διευθύνει τις πολιτικές διαπραγματεύσεις ως προς τις προτάσεις βελτίωσης της «δράσης» της τρόικα και θα συντάξει την τελική έκθεση.
Εν μέσω των έντονων αντιδράσεων ευρωβουλευτών ότι τα σχέδια της τρόικα έχουν αποτύχει σε όλες τις χώρες που έχουν εφαρμοστεί και για αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί τι δεν πήγε καλά και τα κράτη αυτά βυθίστηκαν στην ύφεση και στην ανεργία, ο Karas σε συνέντευξη του στη Die Presse υπογραμμίζει ότι δεν θέλει να προκαταβάλει το αποτέλεσμα των ερευνών του.
«Η αξιολόγηση δεν πρέπει να οδηγήσει αναγκαστικά και σε μια καταδίκη» ανέφερε ο Karas, τονίζοντας ότι επιθυμεί να θέσει στο επίκεντρο των ερευνών του τις ενδεχόμενες ελλείψεις της νομιμοποίησης των αποφάσεων της τρόικα και τις δυνατότητες βελτίωσης του έργου της.
Ως παραδείγματα ανέφερε την εκκαθάριση των τραπεζών στην Κύπρο αλλά και την απόφαση για τη μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα.
Ο Karas υπογραμμίζει πως το διερευνητικό έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2014, πριν την έναρξη του προεκλογικού αγώνα για τις Ευρωεκλογές, ώστε να μην δοθεί, όπως  υπογραμμίζει,«τροφή» για λαϊκιστικές μονομαχίες του είδους «Ανάπτυξη κατά λιτότητας».
Στη συνέντευξη του στη Die Presse, ο Karas δεν θέλησε να αναφερθεί στη συγκεκριμένη πορεία των ερευνών, καθώς η επίσημη εντολή εκτιμάται ότι θα δοθεί σε δύο εβδομάδες ενώ δεν έχουν ανακοινώσει όλες οι κοινοβουλευτικές παρατάξεις τους αντιπροσώπους τους στην επιτροπή.
Ωστόσο, περιορίστηκε να αναφέρει ότι τώρα αρχίζουν οι προετοιμασίες.
Ωστόσο η Die Presse αναφέρει ότι διαθέτει εσωτερικό έγγραφο της 22ας Οκτωβρίου της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δίνει μια γεύση του έργου της επιτροπής.
Στο έγγραφο αυτό προβλέπεται μια πρώτη κοινοβουλευτική ακρόαση στις 5 Νοεμβρίου, όπως επίσης διερευνητικές επισκέψεις στις Κεντρικές Τράπεζες και στα υπουργεία Οικονομικών των τεσσάρων χωρών που πλήττονται από κρίση (Ελλάδα, Κύπρος, Πορτογαλία, Ιρλανδία), ενώ γίνεται χαρακτηριστικά λόγος για «δυσλειτουργική λήψη αποφάσεων» και για «δημοκρατική νομιμοποίηση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης