Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το νέο business story της Eurobank στα Βαλκάνια – Διατηρούνται Βουλγαρία, Σερβία, Κύπρος και υπό αίρεση η Ρουμανία που θα αναδιαρθρωθεί - Σχέδια ανταλλαγής θυγατρικών με Πειραιώς και άλλων τραπεζών – Αναβαθμίζεται ο Α. Χασιώτης

tags :
 Το νέο business story της Eurobank στα Βαλκάνια – Διατηρούνται Βουλγαρία, Σερβία, Κύπρος και υπό αίρεση η Ρουμανία που θα αναδιαρθρωθεί - Σχέδια ανταλλαγής θυγατρικών με Πειραιώς και άλλων τραπεζών – Αναβαθμίζεται ο Α. Χασιώτης
Το νέο business story της Eurobank στα Βαλκάνια παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τις συμφωνίες – δεσμεύσεις που έχουν υπάρξει με την DGCom οι ελληνικές τράπεζες έως το 2017 θα πρέπει να έχουν αναδιαρθρώσει τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό.

Η Eurobank – πλην της Finansbank στην Τουρκία θυγατρικής της Εθνικής – διαθέτει τις καλύτερες θυγατρικές μεταξύ των ελληνικών συστημικών τραπεζών.
Η Βουλγαρία η Post Bank και η Σερβία είναι κερδοφόρες θυγατρικές.
Μάλιστα πρόσφατα επισκέφθηκε την Βουλγαρία ο Χ. Μεγάλου ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank και ακολούθως θα επισκεφθεί όλες τις θυγατρικές στο εξωτερικό.
Το σκέλος των θυγατρικών στο εξωτερικό αποτέλεσε αντικείμενο έντονων ζυμώσεων και διαβουλεύσεων στο εσωτερικό της Eurobank.
Και με παρέμβαση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank Μ. Κολακίδη που παραιτήθηκε η Eurobank κατάφερε να αυξήσει τα assets που θα κρατήσει στο εξωτερικό από 9 σε 10,5 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο η διοίκηση Μεγάλου φέρεται να θεωρεί ότι άπαξ και δεν υπάρχει βιασύνη στο ζήτημα των θυγατρικών του εξωτερικού και με δεδομένα τα πλάνα ιδιωτικοποίησης της Eurobank μέσω της αύξησης κεφαλαίου οι θυγατρικές στο εξωτερικό υποστηρίζονται ενεργά.
Κατά πληροφορίες αυτές που θεωρούνται δεδομένες είναι η Βουλγαρία και η Σερβία, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο μαζί με το private banking εξωτερικού.
Η Ρουμανία τίθεται υπό καθεστώς δομικής αναδιάρθρωσης και θα εξεταστεί αν πουληθεί με βάση το ενδιαφέρον που ίσως εκδηλωθεί.
Να σημειωθεί ότι η Eurobank βρίσκεται σε επαφές με την Πειραιώς αλλά και με άλλες τράπεζες για να ανταλλάξουν θυγατρικές στα Βαλκάνια π.χ. να παραχωρήσει την Ρουμανία αλλά να πάρει άλλη θυγατρική σε μια άλλη χώρα κ.ο.κ.
Οι θυγατρικές στα Βαλκάνια της Eurobank είναι από τις καλύτερες μεταξύ των ελληνικών τραπεζών γιατί;
Στο διάστημα 2007 με 2012 οι θυγατρικές σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία πέτυχαν καθαρά κέρδη 250 εκατ ευρώ ενώ οι προβλέψεις που είχαν διενεργηθεί ήταν 1,15 δισεκ. ευρώ.
Μέσα στα σχέδια της νέας βαλκανικής πολιτικής εντάσσεται και η αναβάθμιση του Α. Χασιώτη σε επικεφαλής των διεθνών δραστηριοτήτων της Eurobank.
Ο Α. Χασιώτης είναι ο επιτυχημένος manager που κατάφερε να επιτύχει καλές αποδόσεις στην Βουλγαρία και έχει αναλάβει και την Ρουμανία.

Υποσημείωση

Ο Μ. Κολακίδης έδωσε μεγάλη μάχη για να διατηρηθούν όσο το δυνατό περισσότερες θυγατρικές στα Βαλκάνια και φαίνεται ότι και η διοίκηση Μεγάλου είναι πλέον αυτής της αντίληψης ότι δηλαδή θα πρέπει να υπάρξει μια ευέλικτη στρατηγική στα Βαλκάνια διακρατώντας τις ισχυρές θυγατρικές και εξυγιαίνοντας τις υπόλοιπες.
Π.χ. η θυγατρική στην Ουκρανία πρέπει να πωληθεί ασυζητητί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης