Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Alpha Finance: Μέχρι τις 1.800 μονάδες το ΧΑ - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του "δύσκολου" 2011

Alpha Finance: Μέχρι τις 1.800 μονάδες το ΧΑ - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του
Δύσκολο χαρακτηρίζει το δρόμο προς την ανάκαμψη του ελληνικού χρηματιστηρίου η Alpha Finance στη σημερινή έκθεση της με τίτλο “The bumby road – 2011» (ο δύσκολος δρόμος – 2011), επισημαίνοντας ότι η πορεία θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές αποφάσεις της Ελλάδας και της ΕΕ και από την παγκόσμια οικονομία.
Δεδομένου του ότι δεν έχουμε κάποιες συγκεκριμένες λεπτομέρειες του τελικού σχεδίου διάσωσης και οι εγχώριες μακροοικονομικές συνθήκες αναμένεται να παραμείνουν αδύναμες, η Alpha Finance συστήνει μετοχές που σχετίζονται α) με τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στις βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, β) με εκείνες που διατηρούν μεγάλο κύκλο εργασιών στο εξωτερικό γ) και με εκείνες που έχουν τη δυνατότητα και τα εργαλεία αναδιάρθρωσης των εργασιών τους.
Οι κορυφαίες επιλογές παραμένουν οι ΔΕΗ, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, ΜΕΤΚΑ και ο ΟΛΠ, ενώ αναμένει ότι το περιθώριο ανόδου διαμορφώνεται κοντά στο 9% για τον Γενικό Δείκτη, σε επίπεδα δηλαδή κοντά στις 1.790-1.800 μονάδες.
Το 2011 παραμένει ένα έτος προκλήσεων, καθώς τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί μειώνουν σημαντικά τα έσοδα του κράτους από τη φορολογία και οδηγούν στην αύξηση της ανεργίας. Η αδύναμη κατανάλωση και η μείωση των επενδύσεων επιδρά σημαντικά στην πορεία της οικονομίας, η οποία, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα ανακάμψει από το 2012 και μετά, όταν δηλαδή η αναδιάρθρωση της οικονομίας θα αρχίσει να αποφέρει καρπούς. Ωστόσο, η Alpha Finance παραμένει αισιόδοξη, ότι η άνοδος των εξαγωγών και οι επενδύσεις που θα έλθουν μέσω των ιδιωτικοποιήσεων θα αμβλύνουν τα προβλήματα που δημιουργεί η συρρίκνωση της οικονομίας.
Ο πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης, είναι παράγει πρωτογενές πλεόνασμα το συντομότερο δυνατόν. Το έλλειμμα, το οποίο ανήλθε στα 7,5 δισ. ευρώ το 2010, θα πρέπει να μειωθεί στα 3,2 δις. ευρώ το 2011. Αυτός ο στόχος είναι επιτεύξιμος κατά την Alpha Finance παρόλο που η συρρίκνωση της οικονομίας το 2011 αναμένεται να ξεπεράσει το 2%.
Τρεις είναι οι καταλύτες για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου:
-Οι ελληνικές πολιτικές αποφάσεις. Η συνέχεια και η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων θα είναι ο σημαντικότερος καταλύτης τους επόμενους 3-4 μήνες για την πορεία των ελληνικών μετοχών.
-Οι ευρωπαϊκές πολιτικές αποφάσεις. Οι αγορές διατηρούν στάση αναμονής για τις αποφάσεις που θα πάρουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχετικά με το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν το επιτόκιο δανεισμού και ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου των 110 δις. ευρώ.
-Η παγκόσμια οικονομία. Ένα εξωτερικό σοκ στην παγκόσμια οικονομία, το οποίο μπορεί να προέλθει είτε από την αύξηση των τιμών των τροφίμων είτε από κάποια άλλη αιτία, θα είναι πολύ δύσκολο να απορροφηθεί από την ελληνική οικονομία.
Υπό τους παραπάνω καταλύτες η χρηματιστηριακή διαχωρίζει τις σημαντικές μετοχές του γενικού δείκτη σε τρεις κατηγορίες:
-Αυτές που έχουν αναπτυξιακή δυναμική εκτός Ελλάδας. Αυτές είναι οι Μυτιληναίος, Τιτάνας, Intralot, Coca Cola 3E, Μέτκα και Folli Follie.
-Αυτές που σχετίζονται με την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και για μείωση των αποδοχών στις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Αυτές είναι οι ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ και ΟΤΕ.
-Αυτές που έχουν υψηλή μερισματική απόδοση. Αυτές είναι ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Μέτκα, ΕΛΠΕ, Motor Oil και ΕΧΑΕ.
Αντίθετα, πωλητής δηλώνει για τις μετοχές του Ιατρικό Αθηνών και Euromedica, λόγω επιχειρησιακού μοντέλου, και Φουρλή και Sprider, λόγω κακού καταναλωτικού κλίματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης