Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το μυστήριο του Fortelus στην Alpha αποκαλύπτεται - Ποντάρει σε αμκ την οποία η τράπεζα…σκόπιμα δεν βιάζεται να υλοποιήσει….

tags :
    Το μυστήριο του  Fortelus στην Alpha αποκαλύπτεται - Ποντάρει σε αμκ  την οποία η τράπεζα…σκόπιμα δεν βιάζεται να υλοποιήσει….
Το μυστήριο αρχίζει πλέον να αποσαφηνίζεται με την περιβόητη ανοικτή θέση του hedge funds Fortelus στην Alpha bank περίπου 2,5 εκατ μετοχές και στην Eurobank επίσης 2,5 εκατ μετοχές….
Η ανοικτή short θέση δημιουργήθηκε αρχικά ποντάροντας ότι οι δύο τράπεζες θα συγχωνευθούν.

Το σχέδιο αυτό δεν προχώρησε και η διατήρηση και αύξηση της short θέσης στην Alpha bank έλαβε άλλα χαρακτηριστικά.
Το Fortelus λοιπόν ποντάρει σε αύξηση κεφαλαίου στην Alpha την οποία η τράπεζα σκόπιμα δεν βιάζεται να υλοποιήσει σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή.
Όμως τι σχεδιάζει η Alpha bank;
Με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 13,1% και δείκτη πρώτης διαβάθμισης 11,4% και συνολικά ίδια κεφάλαια 5,18 δις ευρώ η Alpha bank αισθάνεται άνετα με τους υφιστάμενους δείκτες της…
Στέλεχος της τράπεζας ανέφερε ότι μόλις πριν 15 μήνες  ολοκληρώθηκε επιτυχώς μεγάλη αύξηση κεφαλαίου.
Προφανώς κάθε κεφαλαιακή ενίσχυση θωρακίζει την τράπεζα και γεγονός είναι ότι όσο περισσότερο κεφάλαιο έχεις τόσο περισσότερο ασφαλής είσαι και μπορείς να υλοποιήσεις όλα σου τα σχέδια.
Η τράπεζα είναι ασφαλής και θωρακισμένη κεφαλαιακά αναφέρει το ίδιο στέλεχος που όμως δεν αποκλείει στο μέλλον κεφαλαιακή ενίσχυση.
Η διοίκηση αποφασίζει αλλά δεν υπάρχει σχεδιασμός τώρα είναι σενάρια η τράπεζα είναι ισχυρή κεφαλαιακά.
Η Alpha bank είναι γεγονός ότι διαθέτει πολύ καλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και μάλιστα πέτυχε την δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ελλάδα στα πρόσφατα stress tests της CEBS.
H τράπεζα ουσιαστικά είναι θωρακισμένη αλλά αν αποπληρώσει τα 950 εκατ ευρώ από τις προνομιούχες μετοχές ίσως θα πρέπει να εξετασθεί νέα κεφαλαιακή ενίσχυση.
Ίσως προς τα μέσα ή τέλη του  2011 να εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο η διοίκηση της τράπεζας.
Η Alpha bank κατ΄  ουσία έχει να αντιμετωπίσει δύο προκλήσεις μια χρηματιστηριακή και μια πρακτική.
Το Fortelus έστησε ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι και η ιστορία θα δείξει αν θα του βγει ή όχι. Πάνω από τα 5 ευρώ το Fortelus αποδεικνύεται ότι πιέζεται…
Η μεγάλη πρόκληση για την Alpha bank είναι κυρίως να δικαιολογήσει γιατί χρειάζεται τα νέα κεφάλαια.
Η τράπεζα πριν 15 μήνες ενισχύθηκε κεφαλαιακά ώστε να αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές.
Στόχος ήταν 20 Μαΐου του 2010 να αποπληρωθούν οι προνομιούχες μετοχές.
Ωστόσο λόγω της οικονομίας τα δεδομένα άλλαξαν και μια νέα αύξηση κεφαλαίου για τον ίδιο λόγο δηλαδή να συγκεντρωθούν κεφάλαια ώστε η τράπεζα να αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές αποτελούν  μια πρόκληση.
Μια πρόκληση που θα φέρει επιτυχώς σε πέρας η Alpha bank καθώς αν προστρέξει στις αγορές οι επενδυτές θα την στηρίξουν.
Οι 133 χιλ μέτοχοι της τράπεζας, οι πάνω από 810 μέτοχοι που κατέχουν πάνω από 50 χιλ μετοχές, οι ξένοι που ελέγχουν το 34%, οι ιδιώτες το 47% και βεβαίως ο Γ Κωστόπουλος με 9% θα στηρίξουν τον νέο σχεδιασμό για αύξηση κεφαλαίου.
Όπως αναφέρει τραπεζίτης η Alpha bank ότι ποσό θέλει θα το συγκεντρώσει καθώς είναι τράπεζα υψηλής αξιοπιστίας και προφανώς χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην αγορά.
Η διοίκηση της Alpha bank δεν έχει πρακτικό θέμα ώστε να προσφύγει στις αγορές ωστόσο o χρόνος υλοποίησης ενός τέτοιου σχεδιασμού είναι το ζητούμενο.
Η διοίκηση της Alpha bank δεν είναι συνηθισμένη να ακολουθεί τις αγορές αλλά να εκπλήσσει τις αγορές.
Σε αυτή την αύξηση η τράπεζα θα αιφνιδιάσει τόσο ως προς τον χρόνο όσο και ως προς το ύψος της…
Συμπερασματικά δεν είναι βέβαιο αν το Fortelus κερδίσει ίσως και ναι αν έχει υπομονή αλλά σίγουρα η Alpha bank θα κερδίσει καθώς κάποια στιγμή μέσα στο 2011 θα υλοποιήσει την κεφαλαιακή της ενίσχυση…


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης