Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Εύσημα ΔΝΤ στην Κύπρο – Επιτυχής η αξιολόγηση του προγράμματος – Παραμένουν ωστόσο, τα προβλήματα σε τράπεζες και οικονομία – Στο -7,7% του ΑΕΠ η ύφεση το 2013

Εύσημα ΔΝΤ στην Κύπρο – Επιτυχής η αξιολόγηση του προγράμματος – Παραμένουν ωστόσο, τα προβλήματα σε τράπεζες και οικονομία – Στο -7,7% του ΑΕΠ η ύφεση το 2013
Μετά τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη και η επικεφαλής του ΔΝΤ στην Λευκωσία, Delia Velculescu «χαιρέτισε» την επιτυχή αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ειδικότερα, η Delia Velculescu υπογράμμισε πως η δεύτερη αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος ολοκληρώθηκε με επιτυχία, εξαίροντας παράλληλα, την επιτευχθείσα πρόοδο.
Ωστόσο, η αξιωματούχος του Ταμείου εξέφρασε τις ανησυχίες της για την πορεία της κυπριακής οικονομίας αλλά και του τραπεζικού συστήματος.
Επίσης, εκτίμησε πως η κυπριακή οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση για τα επόμενα 2 – 3 χρόνια.
Τέλος, αναθεώρησε επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις της για την ύφεση στο -7,7% για το 2013 και στο -4,8% για το 2014.
Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη "πρόβλεψη" έκανε λόγο για μείωση του ΑΕΠ κατά -8,7% για το τρέχον έτος.

Γεωργιάδης (ΥΠΟΙΚ): Επαρκώς κεφαλαιοποιημένες οι τράπεζες
Κύπρος: Eπιτυχής η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος από την τρόικα - Η δόση όμως δεν εκταμιεύεται, αν δεν προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις - Γεωργιάδης (ΥΠΟΙΚ): Επαρκώς κεφαλαιοποιημένες οι τράπεζες
Την επιτυχή κατάληξη της δεύτερης αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος από την τρόικα, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης.
Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς τη Λευκωσία αποτελεί το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.
"Έχει εξασφαλιστεί κάποιος επιπρόσθετος χρόνος πριν από την εκταμίευση της επόμενης δόσης για να προχωρήσει η Κύπρος και να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις", δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.
"Η πολιτική απόφαση, αντί να ληφθεί τον Νοέμβριο, έχει μετατεθεί για τον επόμενο ένα, ενάμιση μήνα και, πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 180 εκατ. ευρώ στο τέλος του χρόνου", πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε επίσης πως "έχει επιβεβαιωθεί ότι η κυπριακή οικονομία έχει αντοχές και προοπτικές". Παράλληλα έκανε λόγο για "σταθεροποίηση των κυπριακών τραπεζών, καθώς όλες είναι επαρκώς κεφαλαιαοποιημένες, ενώ τα προγράμματα αναδιάρθρωσης προχωρούν κανονικά".
Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι τα  "δημοσιονομικά παραμένουν υπό έλεγχο" και ο δημοσιονομικός σχεδιασμός κρίθηκε ως ικανοποιητικός. Επιβεβαιώνεται η ανάγκη της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της υιοθέτησης προσεκτικών και ρεαλιστικών εκτιμήσεων, πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης ότι οι "διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν κανονικά". "Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε οι δυσκολίες και τα προβλήματα παραμένουν και η κυβέρνηση δεν προτίθεται πρόωρα να πανηγυρίσει", σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε  ότι οι μακροοικονομικές προβλέψεις θα αναθεωρηθούν. Έκανε λόγο για πιο χαμηλή ύφεση φέτος και ελαφρώς μεγαλύτερη του χρόνου, χωρίς να αλλάζουν όμως οι δημοσιονομικοί σχεδιασμοί και να χρειάζονται νέα μέτρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης