Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τι προτείνει η κυβέρνηση στην τρόικα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού – Αντιρρήσεις από τους εκπροσώπους των δανειστών για την απόδοση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού

 Τι προτείνει η κυβέρνηση στην τρόικα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού – Αντιρρήσεις από τους εκπροσώπους των δανειστών για την απόδοση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού
Μέτρα που ξεπερνούν τα 2,2 δισ. ευρώ έχει ήδη η κυβέρνηση στην τρόικα χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνεται η μείωση μισθών και συντάξεων. Ωστόσο οι εκπρόσωποι των δανειστών συνεχίζουν να εκφράζουν αντιρρήσεις, αμφισβητώντας τις δυνατότητες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά κυρίως την αποδοτικότητα των μέτρων που έχει προτείνει το Υπ. Εργασίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η τρόικα θεωρεί ότι έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ από τη φορολογική διοίκηση και την πάταξη της φοροδιαφυγής δεν θα εισπραχθούν, παρά το γεγονός ότι έχουν περιληφθεί στις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Το ποσό αυτό είναι μέρος της «τρύπας» των 2,5 δισ. ευρώ που υπολογίζει η τρόικα, ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται κυρίως από τα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος. Για να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις της τρόικας, το οικονομικό επιτελείο έχει στηρίξει την επιχειρηματολογία του σε τρεις άξονες:
1. Τα έσοδα από τη φορολογική συμμόρφωση και την εντατικοποίηση των ελέγχων για το 2013 θα είναι καλύτερα των προβλεπόμενων. Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2013, έχουν εισπραχθεί από ληξιπρόθεσμα χρέη και ελέγχους 550 εκατ. ευρώ επιπλέον των θεσμοθετημένων στόχων. Το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τουλάχιστον τα 800 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους και θα αποτελέσει μία πολύ καλύτερη βάση για την επίτευξη των στόχων του επόμενου προϋπολογισμού.
2. Από την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, ειδικούς ελέγχους σε υπεράκτιες (off shore) εταιρείες, εξελιγμένου τύπου διασταυρώσεις σε φυσικά πρόσωπα με μεγάλη περιουσία και την εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλο το φάσμα της οικονομίας με νέου τύπου κριτήρια, έχει προβλεφθεί ότι θα εισπραχθούν το 2014 τουλάχιστον 381 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι το ποσό των 381 εκατ. ευρώ θα είναι τελικά πολλαπλάσιο, αλλά προς το παρόν δέχεται να μην τεθεί νέος υψηλότερος στόχος, καθώς η τρόικα αμφισβητεί ακόμα και την είσπραξη των 381 εκατ. ευρώ.
3. Θα αυξηθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού του 2014 κατά 700 εκατ. ευρώ «αυτομάτως», εξαιτίας της επιβράδυνσης της ύφεσης. Σύμφωνα με μελέτες όταν μία οικονομία βρίσκεται σε ύφεση τα έσοδα του προϋπολογισμού υποχωρούν με μεγαλύτερο ρυθμό από εκείνον της οικονομικής δραστηριότητας. Αντιστοίχως, οι ίδιες μελέτες δείχνουν ότι όταν επιβραδύνεται η ύφεση ή αντιστρέφεται το πρόσημο και η οικονομία βρίσκεται σε ανάπτυξη τα έσοδα αυξάνονται με πολλαπλάσιους ρυθμούς από εκείνους της οικονομικής μεγέθυνσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης