Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Στο τραπέζι όλα τα εργαλεία της ΕΚΤ - Praet: Δεν αποκλείονται τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων - Πιθανή ακόμη και η αγορά assets των ευρωπαϊκών τραπεζών

tags :
Στο τραπέζι όλα τα εργαλεία της ΕΚΤ - Praet: Δεν αποκλείονται τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων - Πιθανή ακόμη και η αγορά assets των ευρωπαϊκών τραπεζών
Στο τραπέζι βρίσκονται όλες οι επιλογές και τα διαθέσιμα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως διαμηνύει ο Peter Praet, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
"Η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει στην υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων ή ακόμη και στην αγορά assets των ευρωπαϊκών τραπεζών, αν χρειαστεί, προκειμένου να επαναφέρει τα επίπεδα του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κοντά στο στόχο", δήλωσε ο Praet, μιλώντας στη Wall Street Journal.
"Eάν η αποστολή της ΕΚΤ τεθεί σε κίνδυνο, τότε θα προχωρήσουμε στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων που εκτιμούμε ότι μπορούν να θωρακίσουν την αποστολή αυτή", τόνισε χαρακτηριστικά ο Praet.
Αναφερόμενος στην επιλογή της αγοράς assets των τραπεζών, ο τραπεζίτης τόνισε πως είναι μια λύση που μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος δανεισμού στον ιδιωτικό τομέα.
"Οι κίνδυνοι που απορρέουν από την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη σε γενικές γραμμές κρίνονται ισορροπημένοι", δήλωσε ο τραπεζίτης, σε μια προσπάθεια να καταλαγιάσει τις ανησυχίες.
"Η ΕΚΤ μπορεί να κάνει περισσότερα, αν χρειαστεί", τόνισε επίσης ο Praet για να συμπληρώσει πως "όσον αφορά στα συμβατικά μέτρα της ΕΚΤ, υπάρχουν περιθώρια για περισσότερη δράση".
"Μια ακόμη επιλογή της ΕΚΤ είναι να παράσχει πρόσθετη ρευστότητα στις τράπεζες, μέσω φθηνών δανείων, τα γνωστά σε όλους LTROs", έσπευσε να υποστηρίξει επίσης ο Praet.
Στο μεταξύ, χθες Τρίτη και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Joerg Asmussen, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων στις καταθέσεις.
Ειδικότερα, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η ΕΚΤ πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στις κινήσεις της, ωστόσο δεν αποκλείεται να υιοθετήσει αρνητικά επιτόκια καταθέσεων.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η ΕΚΤ δεν έχει εξαντλήσει τα περιθώρια δράσης στο πεδίο των επιτοκίων. Οι όποιες αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στο επίπεδο του πληθωρισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης