Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Για το τίμημα απέρριψε η Alpha bank την πρόταση της Εθνικής 0,727 προς 1 και γιατί η Εθνική παρά την ενόχληση…ίσως να εξετάσει αντιπρόταση…

Για το τίμημα  απέρριψε η Alpha bank την πρόταση της Εθνικής 0,727 προς 1  και γιατί η Εθνική παρά την ενόχληση…ίσως να εξετάσει αντιπρόταση…
(upd7)Το τίμημα αποτέλεσε το σημείο τριβής μεταξύ της Εθνικής που υπέβαλλε την οικονομική πρόταση και της Alpha bank που απέρριψε την οικονομική προσφορά. Μπορεί να υπάρχουν ίχνη....κρατικοποίησης της Alpha αλλά το ουσιαστικό αντικίνητρο ήταν το τίμημα...
H πρόταση της Εθνικής περιλάμβανε 11 μετοχές Alpha προς 8 νέες μετοχές της Εθνικής ή σχέση ανταλλαγής 0,727 μετοχές της Εθνικής για κάθε μια μετοχή της Alpha bank.
Αν και δεν επιβεβαιώνεται η πληροφορία ωστόσο φαίνεται ότι αν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρισκόταν πρόταση 0,86 μετοχές της Εθνικής προς 1 μετοχή της Alpha…μπορεί να ήταν οι εξελίξεις διαφορετικές. Το 0,86 προς 1 σημαίνει 9,5 μετοχές Εθνικής προς 11 μετοχές Alpha.

Στο διοικητικό συμβούλιο της Alpha bank και συγκεκριμένα ο πρόεδρος Γιάννης Κωστόπουλος, ο Δημήτρης Μαντζούνης ο Διευθύνων Σύμβουλος και βεβαίως τα στελέχη της τράπεζας Θεοδωρίδης και Φιλάρετος αλλά και οι επιχειρηματίες που συμμετέχουν στο ΔΣ διαφώνησαν με την οικονομική πρόταση ως συμφέρουσα.
Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί η πληροφορία  μέλη του ΔΣ έθεσαν και θέμα μετρητών δηλαδή να υπάρξει προσφορά με μετοχές και μετρητά.
Η βασική αιτία της απόρριψης της πρότασης της Εθνικής είναι το τίμημα.
Η διοίκηση της Εθνικής είναι ενοχλημένη.
Θεωρούν ότι υπέβαλλαν μια οικονομική πρόταση δελεαστική με premium 20% ενώ παράλληλα διασφαλίζει στην τράπεζα κεφαλαιακή επάρκεια, ρευστότητα ενώ θα αντιμετωπιζόταν και το θέμα των προνομιούχων μετοχών δηλαδή τα 950 εκατ ευρώ.
Πηγή στην Εθνική αναφέρει ότι εδώ και ένα μήνα συνομιλούμε με την Alpha υπογράψαμε και σύμφωνο εμπιστευτικότητας.
Η Alpha το εξέταζε αυτό το ενδεχόμενο ειδάλλως δεν θα συνομιλούσαμε 1 μήνα.
Στον αντίποδα η Alpha υποστηρίζει ναι υπήρχαν συνομιλίες αλλά εδώ διακυβευόταν το μέλλον της τράπεζας.
Το τίμημα είναι μη ικανοποιητικό και προφανώς δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό.
Η Εθνική μπορεί να αναφέρει ότι η πρόταση της δεν είναι υπό διαπραγμάτευση αλλά σίγουρα αν χρειασθεί θα προχωρήσει σε τροποποίηση.
Το ενδεχόμενο deal έχαιρε της επιδοκιμασίας της Κυβέρνησης η οποία το ήθελε πολύ καθώς θα έδινε ώθηση στην αγορά.
Ωστόσο η Εθνική ούσα η τράπεζα που υπέβαλλε την οικονομική πρόταση θα πρέπει να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα.
Η αποσύρει πλήρως την πρόταση της ή επανέρχεται με τροποποιημένη.
Επί της υφιστάμενης πρότασης δεν υπάρχει περιθώριο συζήτησης.
Αξιολογώντας την στάση της Alpha bank είναι προφανές ότι κάθε management θα αξιολογούσε τις ίδιες παραμέτρους.
Το τίμημα είναι κομβικό.
Η διοίκηση της Alpha θα έχανε τον έλεγχο της τράπεζας για να πάρει μετοχές του νέου σχήματος; Η Alpha θα έκλεισε ένα deal στα 4,75 ευρώ ήταν μεγάλη η πρόκληση και προφανώς λειτούργησε αποτρεπτικά.
Συν τοις άλλοις είναι αξιοσημείωτο ότι η τράπεζα απέρριψε ομόφωνα την πρόταση της Εθνικής που καταδεικνύει ότι απλά η πρόταση της Εθνικής δεν ήταν συμφέρουσα.
Η Εθνική έχει πλέον εκ νέου την δυνατότητα να πάρει πρωτοβουλία ή θα εγκαταλείψει την προσπάθεια ή θα επανέλθει με βελτιωμένη προσφορά. Όμως μια βελτιωμένη προσφορά μπορεί να μην συμφέρει στους μετόχους της Εθνικής και προφανώς αποτελεί δίκοπο μαχαίρι…

Τι έγραφε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Απέρριψε τη φιλική πρόταση εξαγοράς που υπέβαλλε η Εθνική το ΔΣ της  Alpha bank καθώς έκρινε τους όρους της σχέσης ανταλλαγής ως ασύμφορους, ωστόσο αυτό ίσως οδηγήσει την  Εθνική  να επανέλθει με νέα βελτιωμένη πρόταση τροποποιώντας τους όρους της σχέσης ανταλλαγής...ωστόσο στο επιτελείο επικρατεί προβληματισμός μετά την απόρριψη της πρότασης... και ήδη αργά χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη…  
Η  Εθνική πρότεινε σχέση ανταλλαγής 1 μετοχή της Alpha bank  προς 0,727 μετοχές της Εθνικής τράπεζας. Η πρόταση της Εθνικής είναι εξολοκλήρου σε μετοχές και δεν περιλαμβάνονται μετρητά. Η Alpha bank απορρίπτει ομόφωνα την πρόταση λαμβάνοντας υπόψη, αφενός μεν την αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, αφετέρου το περιεχόμενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας κρίνονται ασύμφοροι για τους μετόχους της τράπεζας.

Τι απαντά η Alpha

Στις 18 Ιανουαρίου 2011, έλαβε μη αιτηθείσα (unsolicited) έγγραφη πρόταση της Εθνικής  περί συγχωνεύσεως των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων δια απορροφήσεως της ALPHA από την ΕΘΝΙΚΗ.
Ειδικότερα η πρόταση, μεταξύ άλλων:
(Α) Διελάμβανε ότι η συγχώνευση θα διενεργείτο δυνάμει σχέσεως ανταλλαγής 11 κοινών μετοχών εκδόσεως της ALPHA προς 8 μετοχές εκδόσεως της ΕΘΝΙΚΗΣ, και
(Β)Παρέθετε τις εκτιμώμενες ωφέλειες εκ της συνενώσεως των πιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας νέων πηγών εισοδήματος και εξοικονομήσεως δαπανών.
Εν συνεχεία, η ALPHA υπέγραψε με την ΕΘΝΙΚΗ σύμφωνο εμπιστευτικότατος, το οποίο, μεταξύ άλλων, προέβλεπε ως καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επί της προτάσεως, την 18η Φεβρουαρίου 2011, και εισήλθε σε διερευνητικές συνομιλίες μετά της ΕΘΝΙΚΗΣ, επικουρούμενη από ειδικούς προς τούτο συμβούλους.
Κατ' ακολουθίαν, το Διοικητικό Συμβούλιο της ALPHA, στην από 18ης Φεβρουαρίου 2011 συνεδρίασή του, απεφάσισε ομοφώνως, μετά προσήκουσα μελέτη των όρων της, όπως απορρίψει την πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη, αφενός μεν την αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, αφετέρου το περιεχόμενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας κρίνονται ασύμφοροι για τους μετόχους της ALPHA.

Η πρόταση της Εθνικής


Σύμφωνα με την πρόταση, οι μέτοχοι της Alpha θα λάβουν 8 νέες μετοχές της Εθνικής για κάθε 11 υφιστάμενες μετοχές της Alpha, ήτοι σχέση ανταλλαγής 0,727 μετοχές της Εθνικής για κάθε μια μετοχή της Alpha. Η ανωτέρω σχέση ανταλλαγής εμπεριέχει υπερτίμημα ύψους 23,4% επί της τιμής κλεισίματος της Alpha κατά την 17 Ιανουαρίου 2011, την προηγούμενη δηλαδή της υποβολής της πρότασής μας, υπερτίμημα ύψους 18,5% επί της σχέσης ανταλλαγής Alpha/Έθνική κατά την 17 Φεβρουαρίου 2011, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης πριν από την ημερομηνία της παρούσας ανακοίνωσης και υπερτίμημα ύψους 23,7% ως προς τη μέση σχέση ανταλλαγής των τελευταίων 12 μηνών προ της 17ης Ιανουαρίου 2011. Η πρόταση δίνει τη δυνατότητα στους μετόχους της Alpha και της Εθνικής να επωφεληθούν από τη σημαντική αξία, η Εθνική Τράπεζα.
Σύμφωνα με τη σχέση ανταλλαγής, η σχετική συμμετοχή των μετόχων της Εθνικής και της Alpha στην ενωμένη οντότητα θα είναι περίπου 71% και 29%, αντίστοιχα, ενώ η άμεσες συμμετοχές του Ελληνικού Δημοσίου και των ευρύτερων φορέων κοινωνικής ασφάλισης θα διαμορφωθούν σε 0,9% και 12%, αντίστοιχα.
Η προτεινόμενη συγχώνευση θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της συγκέντρωσης και ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις της παρούσας συγκυρίας. Η προτεινόμενη συγχώνευση θα οδηγήσει στη δημιουργία της μεγαλύτερης και κεφαλαιακά ισχυρότερης τράπεζας στην Ελλάδα με ισχυρή βάση ρευστότητας, καθώς και μια τράπεζας με ηγετική θέση στη περιοχή της Ν. Α. Ευρώπης με διεθνή αναγνωσιμότητα. Θα δημιουργήσει επίσης σημαντική αξία για τους μετόχους και των δύο τραπεζών καθώς επίσης πολλαπλά οφέλη για τις Ελληνικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά καθώς και για την Ελληνική οικονομία γενικότερα.
“Η προτεινόμενη συγχώνευση θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, η οποία πιστεύουμε ότι θα είναι σε θέση να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Ελληνικής οικονομίας. Είμαι πεπεισμένος για τα οφέλη της προτεινόμενης συγχώνευσης και ότι αυτή θα έχει τη θετική ανταπόκριση των μετόχων των δύο τραπεζών”, σχολίασε ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, κύριος Βασίλης Ράπανος.
“Έχουμε ιδιαίτερη εκτίμηση για την Alpha, τα στελέχη της και για όσα επέτυχε τις τελευταίες δεκαετίες υπό την ηγεσία του κ. Κωστόπουλου. Αναμένουμε την ανταπόκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank και τη θετική απάντηση του στην φιλική μας πρόταση. Η συγχώνευση αναμένεται να δημιουργήσει σημαντική αξία για τους μετόχους των δύο τραπεζών και να αποδώσει πολλαπλά οφέλη για το σύνολο της Ελληνικής οικονομίας. Επιθυμούμε και περιμένουμε να λάβουμε τη θετική εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha.
Λαμβάνοντας αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία, κάνουμε το πρώτο βήμα για την αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα”, σχολίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κύριος Απόστολος Ταμβακάκης.
Στρατηγικά πλεονεκτήματα της συγχώνευσης
Η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα: Ο συνδυασμός των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και η συμπληρωματικότητα των δύο Τραπεζών, θα καταστήσει την ενιαία Τράπεζα το κορυφαίο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στη χώρα, επιτρέποντας στον ενοποιημένο όμιλο να αντιμετωπίσει από θέση ισχύος τη σημερινή συγκυρία.
Ηγετική θέση στη ΝΑ Ευρώπη: Η συνένωση των δραστηριοτήτων που ανέπτυξαν την τελευταία δεκαετία οι δύο τράπεζες στη ΝΑ Ευρώπη, αναμένεται να δημιουργήσει έναν από τους κορυφαίους χρηματοπιστωτικούς ομίλους στην περιοχή, με διαφοροποίηση πηγών κερδοφορίας που θα του επιτρέψουν να είναι λιγότερο  ευάλωτος στις επιπτώσεις της κρίσης αξιοποιώντας τις αναπτυξιακές προοπτικές και την ήδη διαφαινόμενη ανάκαμψη των οικονομιών της περιοχής..
Ισχυρή κεφαλαιακή βάση: Επωφελούμενη από τον ισχυρότερο ισολογισμό στην Ελλάδα, η ενιαία Τράπεζα εκτιμάται ότι - μετά και την ολοκλήρωση του τελευταίου σταδίου του προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσης της Εθνικής που ανακοινώθηκε το Σεπτέμβριο του 2010 - θα έχει pro forma δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier I) ύψους 10.7%, στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2010, επίπεδο που κατατάσσει το ενιαίο σχήμα μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών τραπεζών με την ισχυρότερη κεφαλαιακή επάρκεια.
Επίσης, ο νέος όμιλος θα έχει την υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια και την καλύτερη ποιότητα κεφαλαίων μεταξύ των μεγαλύτερων τραπεζών στην Ελλάδα, γεγονός που θα του επιτρέψει να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες κεφαλαιακές απαιτήσεις του νέου εποπτικού πλαισίου νωρίτερα από πολλές Ευρωπαϊκές τράπεζες, ενισχύοντας τη δυνατότητα απορρόφησης συστημικών κινδύνων.
Βελτίωση της ρευστότητας: Ο συνδυασμός των ισχυρών καταθετικών βάσεων των δύο τραπεζών θα διαμορφώσει τη σχέση δανείων προς καταθέσεις της ενιαίας τράπεζας σε 109%, στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2010, μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Με δεδομένη την ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και την υψηλή ρευστότητά του, το νέο σχήμα θα έχει καλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος, πράγμα που θα του επιτρέψει την ταχύτερη απεμπλοκή από την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Διεθνής αναγνωρισιμότητα: Ο ενιαίος όμιλος θα έχει σύνολο ενεργητικού που θα προσεγγίσει τα €200 δισ, μέγεθος που τον κατατάσσει στην 27η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών και την 28η θέση από πλευράς Εθνική Τράπεζα κεφαλαιοποίησης. Η Εθνική πιστεύει ότι, μετά την αναμενόμενη αναγνώριση από τις αγορές κεφαλαίων της πρόσθετης αξίας που αντιπροσωπεύουν οι συνέργειες του εγχειρήματος, η ενιαία τράπεζα θα κατατάσσεται μεταξύ των 25 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης.
Ευρύτερα οφέλη: Η ελληνική οικονομία και οι καταναλωτές θα επωφεληθούν από τις νέες δυνατότητες χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, τη βελτίωση της εξυπηρέτησης και την αυξημένη αποτελεσματικότητα της ενιαίας τράπεζας. Η προτεινόμενη συγχώνευση αποτελεί σημαντικό βήμα προς την αναδιάταξη του χρηματοπιστωτικού τομέα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και κατά συνέπεια αναμένεται να έχει την υποστήριξη των εποπτικών αρχών, των διεθνών οργανισμών και της ευρύτερης επενδυτικής κοινότητας.
Δημιουργία αξίας
Εκτιμούμε ότι η συγχώνευση θα επιτρέψει την επίτευξη συνεργειών της τάξης των €550-700 εκατ. ετησίως, σε πλήρη ανάπτυξη, που θα προκύψουν από:
• Σημαντικές οικονομίες κλίμακας στις υποστηρικτικές υποδομές και τις απαιτούμενες επενδύσεις,
• Τη βελτιστοποίηση των διεθνών δραστηριοτήτων,
• Τη μείωση των γενικών και διοικητικών δαπανών τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό,
• Τον εξορθολογισμό του κόστους άντλησης κεφαλαίων καθώς και την ενίσχυση των εσόδων από την ευθυγράμμιση των βέλτιστων πρακτικών των δύο τραπεζών.
Η προτεινόμενη κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των ανωτάτων στελεχών των δύο τραπεζών προβλέπεται να είναι ισορροπημένη, αναγνωρίζοντας ότι η Alpha διαθέτει ικανή, δοκιμασμένη και υπεύθυνη διοικητική ομάδα, η οποία επί σειρά ετών επέτυχε να δημιουργήσει αξία για τους μετόχους, τους εργαζόμενους και τους πελάτες της. Με βάση την αρχή αυτή, η πρόταση της Εθνικής για το διοικητικό σχήμα της νέας τράπεζας έχει ως εξής:
• Διοικητικό Συμβούλιο: Η πρόταση στη Γενική Συνέλευση των μετόχων θα είναι η κατανομή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου να αντανακλά τα σχετικά ποσοστά συμμετοχής των μετόχων των δύο τραπεζών στην ενιαία τράπεζα:
• Πρόεδρος Δ.Σ. (μη εκτελεστικός): Θα προταθεί από την Alpha Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος A.E.
• Αντιπρόεδρος Δ.Σ. (μη εκτελεστικός): Θα προταθεί από την Εθνική
• Διευθύνων Σύμβουλος: Θα προταθεί από την Εθνική
• Εκτελεστικά Μέλη Δ.Σ.: Συνολικά οκτώ θέσεις, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου, που θα μοιραστούν ισομερώς μεταξύ των ανωτάτων στελεχών της Alpha και της Εθνικής
• Λοιπές διευθυντικές θέσεις: Kατανέμονται με αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια και με βάση την αρχή “το καταλληλότερο πρόσωπο για κάθε θέση”
Σύμφωνα με την πρόταση της Εθνικής, το εμπορικό σήμα της Alpha θα διατηρηθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως το νέο σήμα της ενιαίας τράπεζας, η οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί υπό την επωνυμία της Εθνικής. Η επωνυμία της Alpha θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιλεκτικά για δραστηριότητες του ομίλου.
Η Εθνική προτίθεται να λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις για την αποπληρωμή των Προνομιούχων Μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου της ενιαίας τράπεζας.

Δυσφορία στην Κυβέρνηση

Δυσφορία επικρατεί στην κυβέρνηση μετά την εξέλιξη των επαφών μεταξύ της Εθνικής και της Alpha.
Ωστόσο νωρίτερα είχε σπεύσει να αναφερθεί θετικά στην προοπτική deal χωρίς όμως να λογαριάζει την Alpha….  
Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να επιδιώξει την αναδιάταξή του, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, να παίξει το ρόλο του στη σημερινή συγκυρία,  στη χορήγηση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και στην ανάπτυξη.
Η συζήτηση που διεξάγεται ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank κινείται θετικά προς αυτή την κατεύθυνση, επιβεβαιώνοντας ότι οι τράπεζες δεν μένουν αδιάφορες και αμέτοχες στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
Η κυβέρνηση ενθαρρύνει παρόμοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες αποβλέπουν στην ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος και στην ταχύτερη έξοδο από την κρίση.
Βεβαίως, η υλοποίηση του εγχειρήματος αυτού αφορά τις ίδιες τις δύο τράπεζες και τα όργανά τους, που θα κληθούν να λάβουν τις τελικές αποφάσεις και εν τέλει τους μετόχους τους.

Π Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

update 15:03, 15:13, 15:35, 16:01 17:55, 19:00 21:13

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης