Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Λιγότεροι κατά 4.302 οι εργαζόμενοι στις 21 εισηγμένες που έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα αποτελέσματα 9μηνου, σε σχέση με πέρυσι - Οι περισσότερες μειώσεις σε ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Σαράντη και Τιτάνα - Αύξηση στη Jumbo λόγω εποχικότητας

Λιγότεροι κατά 4.302 οι εργαζόμενοι στις 21 εισηγμένες που έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα αποτελέσματα 9μηνου, σε σχέση με πέρυσι - Οι περισσότερες μειώσεις σε ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Σαράντη και Τιτάνα - Αύξηση στη Jumbo λόγω εποχικότητας
Η 6η κατά σειρά χρονιά ύφεσης προκαλεί νέες αποχωρήσεις εργαζομένων στις εισηγμενες κυρίως με την μορφή εθελούσιας εξόδου μέσα από κίνητρα συνταξιοδότησης.
Το φαινόμενο να αποχωρούν χιλιάδες εργαζόμενοι κάθε τρίμηνο από τις εισηγμένες το πρωτοσυναντήσαμε την δεκαετία του '80 στις αμερικανικές πολυεθνικές αφού υπήρχε η παροιμία «σκοτώνουν τα άλογα πρι γεράσουν» καθώς όσοι ήταν σε ηλικία άνω των 50 θεωρούνται ακριβοί για τις επιχειρήσεις.
Όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα στην Ελλάδα όπου τα περισσότερα προγράμματα εθελούσιας εξόδου προωθούν την πρόσληψη εργαζομένων κάτω των 30 ετών και διευκολύνουν την έξοδο σε όσους έχουν τουλάχιστον 15 με 20 χρόνια στην επιχείριση.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία στο ΧΑ, καταγράφεται μείωση των εργαζομένων κατά 4.302 άτομα, στις λογιστικές καταστάσεις εννεαμήνου 2013 έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου για τις 21 πρώτες εισηγμένες σε σύνολο 242 που ήδη δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματά τους. Το εννεάμηνο του 2013 οι 21 εταιρίες είχαν συνολικά 43.112 εργαζομένους με τη μεγαλύτερη μείωση (4.123 εργαζομένους) λόγω εθελούσιας εξόδου να εμφανίζει ο ΟΤΕ. Ειδικότερα ο ΟΤΕ το φετεινό εννεάμηνο απασχολούσε 24.896 εργαζομένους έναντι 29.019 το εννεάμηνο του 2012. Τα Ελληνικά Πετρέλαια παρουσίασαν μείωση του προσωπικού τους κατά 81 άτομα, στην Σαράντης είχαμε επίσης μείωση κατά 72 άτομα και στον Τιτάνα το προσωπικό μειώθηκε κατά 37 άτομα.
Βέβαια θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι οι μειώσεις εργαζομένων που παρατηρήθηκαν στις επιχειρήσεις δεν ήταν στο σύνολό τους απολύσεις εργαζομένων αλλά αφορούσαν προγράμματα εθελουσίας εξόδου και συνταξιοδοτήσεις, χωρίς βέβαια να αντικαθίστανται από άλλους εργαζομένους. Από την άλλη πλευρά -σύμφωνα με στελέχη επιχειρήσεων- οι παράγοντες που επηρεάζουν τη φετινή χρονιά τις θέσεις εργασίας στις εισηγμένες επιχειρήσεις είναι οι εξής:
α) Η μείωση της απασχόλησης είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει περιορισμός στους εξωτερικούς συνεργάτες, τα κοινώς αποκαλούμενα «μπλοκάκια».
β) Περικοπές παρατηρούνται και στη λεγόμενη «ενοικιαζόμενη» απασχόληση.
γ) Σε πολλές εταιρείες είτε έχουν επιβληθεί μειώσεις μισθών στα στελέχη, είτε έχουν αντικατασταθεί... ακριβοί εργαζόμενοι με άλλους φθηνότερους.
δ) Το επόμενο κύμα απολύσεων αναμένεται μέχρι το α΄δίμηνο τυ 2014 και τέλος
ε) σε πολλές εισηγμένες ισχύει η εκχώρηση άδειας άνευ αποδοχών δύο μέρες κάθε μήνα για όλο το προσωπικό (αυτό σε ετήσια βάση θα περιορίσει το κόστος προσωπικού περίπου κατά 10%) καθώς επίσης και η περικοπή 20%, κατά μέσο όρο, στις αμοιβές των διοικήσεων.
Όπως υποστηρίζουν πρόεδροι εισηγμένων εταιρειών, παρά τις μεγάλες οικονομίες κλίμακος που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία τετραετία 2010-2012 δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, αφού οι περισσότεροι ήλπιζαν ότι το 2013 θα υπήρχαν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Συνεπώς όταν μία επιχείρηση έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια μείωσης τους λειτουργικού κόστους υποχρεώνεται να προχωρήσει σε εθελουσία έξοδο ή σε απολύσεις σε μηνιαία βάση όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία. Σε αρκετές εισηγμένες οι εργαζόμενοι ζητούν να μετατεθούν σε θυγατρικές του εξωτερικού (εφόσον ο όμιλος είναι εξωστρεφής) προκειμένου να διατηρήσουν τη θέση εργασίας τους.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης