Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σφοδρές επικρίσεις από την ESMA για την αδιαφάνεια στους τραπεζικούς ισολογισμούς - Δημιουργούν σύγχυση στις αγορές και υπονομεύουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα - Τα stress test θα αποκαλύψουν πολλά ψεύδη...

Σφοδρές επικρίσεις από την ESMA για την αδιαφάνεια στους τραπεζικούς ισολογισμούς - Δημιουργούν σύγχυση στις αγορές και υπονομεύουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα - Τα stress test θα αποκαλύψουν πολλά ψεύδη...
Μεγάλες διαφορές εντοπίζονται στο πώς οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες συντάσσουν τους ισολογισμούς τους, δημιουργώντας σύγχυση στις αγορές για την πορεία της υγείας τους και υπονομεύοντας τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών, την ESMA.
Οι δηλώσεις αυτές δυναμιτίζουν εκ νέου το κλίμα, την ώρα που οι ευρωπαϊκές αρχές προσπαθούν να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις τράπεζες μετά την κρίση, έτσι ώστε να μπορούν να λάβουν μεγαλύτερη στήριξη από τους επενδυτές, αντί να χρειάζεται να βασίζονται στα κεφάλαια της κεντρικής τράπεζας. Μάλιστα, οι λογιστικές πρακτικές των τραπεζών έχουν τεθεί υπό κανονιστικό έλεγχο μετά την οικονομική κρίση, όταν μια σειρά από τράπεζες, οι λογαριασμοί των οποίων έδειξαν ότι ήταν υγιείς, έπρεπε να διασωθούν από τους φορολογούμενους.
Ο Steven Maijoor, πρόεδρος της ESMA, αποκάλυψε ότι η επανεξέταση 39 μεγάλων τραπεζών έδειξε ότι υπήρξαν κάποιες λογιστικές βελτιώσεις, αλλά οι συνοδευτικές ανακοινώσει διέψευσαν μερικά από τα κύρια στοιχεία.
Ο γενικός κανόνας μας είναι να υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών σε αυτές τις τράπεζες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Maijoor.
Πολύ συχνά η πληροφόρηση ήταν ανεπαρκής για το πώς μια τράπεζα χρησιμοποιεί τα παράγωγα, τομέας που κατηγορήθηκε για την πρόκληση της κρίσης, αναφέρει μελέτη της ESMA.
Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι οι ετήσιες καταστάσεις του 2013 θα επηρεαστούν από την επανεξέταση των τραπεζικών ισολογισμών και των stress test των τραπεζών σε ολόκληρη την ΕΕ, τα οποία είναι πιθανό να αποκαλύψουν έλλειψη κεφαλαίων.
Η μελέτη της ESMA κάνει αρκετές συστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των βελτιώσεων στο πώς οι τράπεζες πρέπει να αποτυπώνουν τις επιπτώσεις των προβληματικών δανείων.
Σύμφωνα με την ESMA, η περισσότερη διαφάνεια είναι απαραίτητο στοιχείο για την ενίσχυση της ρευστότητας μιας τράπεζας ή για το πώς μπορεί να αντέξει τις βραχυπρόθεσμες κρίσεις της αγοράς, και σε ποιο βαθμό τα περιουσιακά της στοιχεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν άμεσα για την ενίσχυση της ρευστότητας της τράπεζας.
Η μεγαλύτερη διαφάνεια θα μπορούσε επίσης να ανοίξει επίσης το δρόμο για τους επενδυτές και τις αγορές να ασκήσουν πίεση στις ευρωπαϊκές τράπεζες να βελτιώσουν την οικονομική τους σταθερότητα και να κλείσουν το χάσμα αποτίμησης με τους αμερικανούς ανταγωνιστές τους, κατέληξε ο Maijoor.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης